Gaskraan inbouwkeuken kan niet in naastgelegen kast

David de Graaf

  • #1
Uit eerdere berichten op dit forum las ik dat de gaskraan voor een inbouwgasstel met daaronder een oven in de rechts of links gelegen kast gemonteerd moet worden (of boven het aanrechtblad maar dat is gewoon lelijk en daar koop ik geen nieuwe keuken met inbouwapparatuur voor).

De opstelling is van links naar rechts als volgt:

muur - kast - gootsteenkast - ladenkast - gasstel/oven - muur.

Naast het gasstel/oven staat een ladenkast en om eerst een lade te verwijderen voordat de gastoevoer afgesloten kan worden zie ik niet zitten (welke van de 5 laden moet je dan eruit halen???). Het mag trouwens niet eens.

Vandaar mijn vragen omtrent de 2 mogelijkheden die ik zie:

Mag ik de gaskraan tbv het gasstel ook in de gootsteenkast plaatsen. Er zit dan wel een kast tussen maar er zijn rvs slangen van 120 cm dus de extra afstand is wel te overbruggen.

Ik kan de keuken zo plaatsen dat er tussen het gasstel en de muur 4 cm loze ruimte over blijft. Is dat voldoende ruimte om een gaskraan tussen de muur en de inbouwkast voor het gasstel te prutten en is dat toegestaan. Uiteraard moet ik de gaskraan dan naar voren halen tot het frontpaneel van de oven. Anders kan alleen iemand met een anorexia arm erbij. Als het net niet gaat passen dan kan ik de muur links inhakken en de keuken opschuifen zodat er enkele cm ruimte gewonnen wordt.
Het zou helemaal mooi zijn als I. Anders dit al gedaan heeft en daar foto's van heeft.

Het kan best zijn dat ik een mogelijkheid over het hoofd zie. Dus maak van uw hart geen moordkuil en deel ze met deze hobbie-ist.
 

Techno tim

  • #2
Gaskraan onder/ achter oven niet handig ,niet veilig en niet toegestaan.
Gaskraan achter een lade is wel toegestaan het nadeel is dat je de lade er uit moet halen voor bij de gaskraan te kunnen komen.
bij de meesten lade gaat dat heel makelijk.
In de spoelkast mag het ook kan je misschien makelijker bij ?.
Het laatste verhaal vindt ik nogal omslachtig en kan ik niet helemaal volgen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De meeste laden zijn zo diep dat er geen gaskraan achter past, niet zo handig dus.
Bij sommige keukens zijn de achterste panelen niet zo hoog als de voorpanelen, in dat geval kunt u, na zuiver uitmeten, een kraan plaatsen die net boven het achterste paneel zit.
In de praktijk komt het er op neer de kraan boven de bovenste lade te plaatsen, net onder het aanrechtblad.
U kunt dan ook bij de kraan zonder de lade te verwijderen.
 

David de Graaf

  • #4
Jan en Techno Tim bedankt voor jullie reactie's.

De suggestie van Jan om de gaskraan in de ladenkast te plaatsen gaat niet. Het achterpaneel is wel lager dan het voorpaneel, maar de ruimte word al benut voor een verstevigingsbalk van het frame van de kast. Hier boor ik liever geen gaten in.

De andere optie om ruimte tussen de muur en het gasstel te creeeren is gewoon veel werk met weinig resultaat. Dus ik ga de gaskraan in de gootsteenkast plaatsen. Dat is voor mijn vrouw ook veel makkelijker te onthouden, de brandblusser en branddeken ligt daar ook in.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
De gaskraan diend direct bereikbaar te zijn en kan dus zonder problemen in de kast met de spoelbak gemonteerd worden.

De gaskraan is dan direct bereikbaar en zo dicht mogelijk bij de kookplaat gemonteerd, u voldoet hiermee dus prima aan de voorschriften.

Vr Gr en succes ermee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu