Waar gaskraantje plaatsen als er geen aanliggend kastje is?

Matjong

  • #1
Hallo,

Ik heb op dit forum wat lopen zoeken naar de meest gangbare manier van het plaatsen van een gaskraantje voor het gasfornuis. Ik heb op veel plaatsen gelezen dat dit kraantje in het naastliggende kastje moet komen.
Echter aan de rechterkant van de inbouwoven met gasfornuis erboven zit de vaatwasser, aan de linkerkant zit geen kastje meer maar enkel een loze ruimte van 9 centimeter met een afdekplaatje aan de voorkant en daarnaast de buitenmuur.

Is het dan verstandig om het kraantje in deze loze ruimte te plaatsen en het afdekplaatje aan de voorkant op zo'n manier te monteren dat hij zo open kan of is het in dit geval toch beter om het kraantje lelijk en zichtbaar boven het aanrechtblad te plaatsen (en de slang vervolgens door het aanrechtblad heen)?
Het is ook nog een optie om de kraan in het gootsteenkastje te plaatsen, dit kastje zit weer rechts van de vaatwasser. Dit zou wel de enige moeite kosten met het omleggen van de gasleidingen en er zit dan ook ongeveer een meter tussen het kraantje en het gasfornuis. Ik heb geen idee of dat een probleem is?

Ik zou hier graag wat adviezen over willen hebben.
 

Matjong

  • #2
Dit is een voorbeeldje hoe de keuken eruit ziet.





Hier zie je waar de huidige gasleiding loopt. Ik ben niet zo'n held in tekenen dus ik zal het nog even toelichten.
Eerst komt de gasleiding onder de vaatwasser binnen en loopt naar links, op de grens van de vaatwasser en oven loopt deze leiding naar achter tot aan de muur, daar loopt hij recht omhoog tot net onder het aanrechtblad en tenslotte helemaal naar links tot aan de buitenmuur waar in de loze ruimte van 9 cm de huidige kraan zit.

Ik denk overigens dat als ik de gaskraan af zou moeten sluiten om de een of andere reden dat het in alle gevallen makkelijker is om de kraan af te sluiten op de plek waar hij het huis binnenkomt, makkelijker dan eerst in een kastje of loze ruimte graaien. Of zie ik nu iets belangrijks over het hoofd?
 

Fiesiekus

  • #3
In die loze ruimte, daar zit ie nu toch al .
 

Matjong

  • #4
Je moet dan wel het afdekplankje van voor de loze ruimte loshalen en met je arm daartussen om de kraan dicht te draaien (als dat al gaat). Ik denk zelf dat het dan veel sneller zou zijn om gewoon de hoofdkraan dicht te draaien. Heeft het buitenom dat nog een andere reden dat er een kraan bij het gastel moet?

De gasleiding moet waarschijnlijk toch omgelegd worden omdat hij nu erg dicht bij de oven zit, we denken eraan om hem dan onderlangs te leggen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Gasleiding naar rechts verplaatsen zodat de gaskraan in de spoelkast komt te zitten aan de linkse kant in het kastje.

Deze kraan en leiding op een muurplaat bevestigen.

Van daaruit de gasleiding naar de kookplaat toe brengen en aansluiten.

Het voldoet dan aan de voorschriften (verplicht), in het naastgelegen keukenkastje en direct bereikbaar.

Vr Gr en succes ermee
 

Matjong

  • #6
Er zit dan wel een volledig kastje tussen, is dat geen probleem?
 

Fiesiekus

  • #7
Nee, als dat makkelijk toegankelijk is, is dat de beste oplossing.
 

Matjong

  • #8
We hebben uiteindelijk besloten om het kraantje in de loze ruimte te plaatsen en het afdekplaatje ervoor niet vast te maken maar er een klein deurtje van te maken, zo kun je er alsnog snel bij.

Bedankt voor de reacties
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu