Gaskachel: Geen waakvlam?

Narita

  • #1
Hallo, ik heb een probleem met mijn gaskachel. Ik heb de kachel twee maanden geleden voor het laatst aangehad, en nu het wat koud begint te worden wil ik hem graag weer aandoen, maar het lukt niet.

Het is een Benraad V500 948. Er zijn 5 knoppen: een draaiknop met N en 1 tot en met 7 erop, een vierkante knop met een rode vlam erop, een vierkante knop met een witte stip erop en een knop met een ster/vonk erop en een witte draaiknop waarmee je de grootte van het vuur regelt.
Als je de knop met de stip indrukt gaat de knop met de vlam ook mee en ze blijven dan ingedrukt als je loslaat; als je de knop met de vlam verder indrukt gaat de knop met de stip omhoog. De gaskraan staat open.



Ik heb geprobeerd om de knop met de vlam ingedrukt te houden met behulp van de knop met de witte stip en dan steeds op de knop met de vonk te drukken, maar er gebeurt niets. Ik kan geen vonk of vlam zien.
Ook na een tijdje ingedrukt houden van de knop met de vlam en dan pas de knop met de vonk in te drukken gebeurt er niets. Doe ik iets fout? Ik heb het ook geprobeerd om de draaiknop in verschillende standen te zetten terwijl ik een vlam probeer te krijgen, maar dat helpt ook niet.

Ik wil graag dat mijn woonkamer wat warmer dan 15 graden is en ik zou het heel erg waarderen als iemand me hierbij zou kunnen helpen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Knop met witte stip indrukken en ingedrukt houden. Dan met de ontstekingsknop de waakvlam aanzetten. Dat zou moeten werken. Knop met witte stip vervolgens nog ca 30-60 seconden ingedrukt houden.

Heb je geen vonk, dan is de piëzo-ontsteking vervuild of stuk.

Wanneer heeft de gaskachel voor het laatst onderhoud gehad? De ontsteking zit waarschijnlijk achter vuurvast glas. Als je dit voorzichtig verwijdert, kun je met een stofzuiger hier alle stof en vuil wegzuigen. Daarna het glas incl afdichtingen weer terugplaatsen.
 

Narita

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie. Ik krijg nog steeds geen vonk, dus het zal denk ik aan de ontsteking liggen.
Ik heb eigenlijk geen idee wanneer de kachel voor het laatst onderhoud heeft gehad. Volgens mij is het heel erg lang geleden.
Ik zal kijken of ik de ontsteking kan schoonmaken.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Dat klopt niet. De knop met de witte stip is om de waakvlam uit te zetten.
Wat je moet doen is de knop met de rode vlam helemaal indrukken en ingedrukt houden, er komt nu gas uit de waakvlambrander. Nu moet je met de vonkknop de vlam ontsteken. Indien de waakvlam bereikbaar is, kan dit ook met een lange aansteker. Als de waakvlam brandt, moet je de rode vlam knop nog een tijdje ingedrukt houdt.
Daarna zou je hem moeten kunnen loslaten, en blijft de waakvlam branden.

Nu kun je met de genummerde knop de temperatuur regelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu