Gaskachel DRU waakvlamprobleem

Totale leek

  • #1
Hallo, weer eens een waakvlamprobleem vrees ik maar ik vond geen oplossing in de berichten tot dusver en derhalve...

We hebben een gaskachel DRU die al twee jaar op propaan werkt zonder problemen. Vorige week viel hij plots uit en kregen we de waakvlam niet meer aan. Na misschien 20x proberen lukte het wel terug maar twee dagen later viel hij opnieuw uit.

Ik heb ondertussen het thermokoppel-staafje proper gemaakt, de bek van de waakvlambrander proper gemaakt en gekeken of de vlam goed het thermokoppel raakt.

Dit is allemaal OK maar zodra ik de knop van de waakvlambrander loslaat, vermindert de vlam zachtjes aan tot hij uitvalt. Als ik probeer om de hoofdbrander aan te zetten terwijl de waakvlam nog een beetje brandt (raakt het thermokoppel dan niet meer), valt de vlam onmiddellijk weg.

Betekent dit dat het thermokoppel moet vervangen worden of kan er nog iets anders aan de hand zijn?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ga hier niet zelf mee aan de gang, haal er een gastechnicus bij, flessengas is een gevaarlijke brandstof bij ondeskundig handelen.
 

Ketelman

  • #3
Helemaal met Jan eens, aan een propaan toestel werken vereist vakmanschap, omdat deze brandstof veel gevaarlijker is dan aardgas (niet dat je daar dan geen vakman voor moet zijn :roll: ).

Propaan zal bij een lekkage naar de grond zakken omdat het zwaarder is dan lucht, tegen de tijd dat je het ruikt is de ruimte al aardig gevuld met gas.

Levensgevaarlijk dus.

Schoonmaken van thermokoppel heeft totaal geen zin.
Waarschijnlijk is de waakvlam vervuild of is het thermokoppel defect.
Haal er a.u.b. een vakman bij.
 

Jacovrie

  • #4
Op zich helemaal met Jan en Ketelman eens.

Wanneer je nog nooit met zoiets van doen hebt gehad, moet je hier niet als eerste mee aan de slag gaan. Desalniettemin kan een vervanging van het thermokoppel op zich geen kwaad. Het lijkt me dat deze toch de boosdoener is.

NOOIT de waakvlamstand doordraaien naar branderstand, wanneer de waakvlam niet zelf blijft branden. Kan een ontploffing geven. Wanneer het de thermokoppel niet blijkt te zijn, dan vakman er bij halen.

Waarschijnlijk is dan het gasblok defect.
 

Totale leek

  • #5
Hartelijk dank voor de reacties.

Dacht onmiddellijk een vakman te bellen maar na reactie van Jacovrie toch besloten om eerst zelf thermokoppel te vervangen omdat ik dan niet aan gasblok of leidingen moest komen...

En het werkt! Thermokoppel bleek doorgebrand te zijn aan waakvlambrander-uiteinde.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Netjes gedaan en bedankt voor de melding.
 

Ketelman

  • #7
Zolang als er geen werk aan de gasvoerende delen zijn kan het niet zoveel kwaad maar blijf altijd allert op wat je doet en wat je loshaalt.
Maar zoals mijn voorganger al schreef, netjes gedaan en bedankt voor de reactie.
 

Jacovrie

  • #8
Blij dat het opgelost is. Desondanks, nooit meer overschakelen op brander wanneer waakvlam niet uitzichzelf blijft branden. Kan het niet vaak genoeg vermelden, want een ongeluk (met vervelende afloop) zit in een heel klein hoekje.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu