Gasbeton/ytong gebruiken als voorzetwand bij gestorte vloer

Elpaso

  • #1
Dag allemaal,

Wij laten zelf ons huis bouwen. Nu komt er een garage van 8x3,5m buitenmaat. Standaard enkelsteensmuur met in zand gestorte vloer.

Omdat ik hier veel gereedschap en 2 motoren ga stallen, en omdat er een deur van woonkeuken naar garage komt wil ik de garage isoleren.

Opties van aannemer
Compleet isoleren, wanden en dak met vrijdragende geisoleerde vloer
Alleen vrijdragende geisolleerde vloer
EPS onder stortvloed aanbrengen

Vraag 1: als ik de stortvloer niet isoleer, maar wel dak en voorzetwand isolatie plaats, krijg ik dan vochtproblemen?

Vraag 2: als ik een solide muur wil ivm dingen ophangen, kan ik dan een voorzetwand van gasbeton/ytong op de gestorte vloer plaatsen? Volgens de aannemers scheurt de vloer dan op den duur.

Vraag 3: welke optie zouden jullie nemen, vind * erg veel voor compleet isoleren. Ik neig nu naar eps onder stortvloer icm voorzetwand met plaatmateriaal en gips erover ivm stevigheid. OF vrijdragende vloer en dan zelf de wanden naisoleren met gasbeton.

Jullie tips, visie en ideeen zijn meer dan welkom!

Groet patrick

We doen niet aan prijzen, deze verwijderd - mod
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dak kan het beste aan de buitenkant geisoleerd worden. Voor de rest kijk ook naar de aansluitingen. Als de dakbalken op een enkelsteens buitenmuur rusten en je zet er een geisoleerde voorzetwand voor, heb je kans dat de balkkoppen gaan rotten. Een voorzetwand moet op de vloer gezet kunnen worden, daar hoort ie niet kapot van te gaan. De vloer moet wel gewapend zijn natuurlijk.

Als je de ruimte niet gaat verwarmen, heeft isolatie niet heel veel zin. Als je motoren erin stalt, moet je wel voldoende ventileren.

Gasbeton isoleert slecht. Hou rekening in je keus met de gewenste isolatiewaarde.
 

Elpaso

  • #3
Bedankt voor de reactie. En excuus voor mijn late reactie.

Inmiddels zijn we weer wat verder. Besloten om 10cm EPS zelf tijdens de bouw onder de aangestampte cementvloer te leggen. Bouwer graaft 10cm extra uit. Zodoende voor enkel materiaalkosten geisoleerde vloer.

Aanvullend ga ik voorzetwanden plaatsen met isolatie (houten frame, isolatie, folies, aftimmeren met OSB en dan gipsplaten ivm stevigheid).

Later wil ik ook isolatie op dag plaatsen voordat de kiezels erop gaan. Zodoende bespaar ik toch snel paar duizend euro.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Let op dat de isolatie van wanden en vloer/dak op elkaar aansluiten. Anders krijg je koudebruggen.

De dakisolatie plaats je onder de dakbedekking.
 

Elpaso

  • #5
Volgens https://www.dakisolatie-advies.nl/plat-dak-isoleren
Zijn er 3 manier van isoleren: koud dak/warm dak / omgekeerd dak.

Welke variant adviseren jullie? Ik kan van onderaf het dak isoleren (koud dak), maar vocht zou dan een probleem kunnen zijn. Het warme dak kan ook, maar dan moet ik isoleren tussentijds het plaatsen van de bitumenlaag.

Er komt waarschijnlijk ook een aantal zonnepanelen/wamrtepomp op te staan. Dit meewegende: welke manier adviseren jullie en waarom?
 

Elpaso

  • #6
Dag allemaal,

Inmiddels is de buitenmuur van de garage gemetseld en wordt binnenkort de vloer gestort.

Nu zie ik dat cellenbeton snel gelijmd kan worden en ook stevig is. Dit icm 10cm isolatie heeft gevoelsmatig mijn voorkeur tov een voorzetwand van houtframe met 10cm isolatie/OSB/gips.

Qua prijs scheelt het weinig. Ik heb 2 vragen:

1.) Qua stevigheid vertrouw ik meer op cellenbeton. Is dit terecht?

2.) is het mogelijk 10cm isolatiemateriaal te plaatsen tussen bestaande halfsteensmuur en nieuw te bouwen voorzetwand van cellenbetonblokken 60x40x7?


UPDATE: na contact met Ytong, geven zij aan dat ik de spouw gewoon kan volstoppen met isolatie bij elke laag voorzetwand lijmen en er geen 2cm vrij hoeft worden gehouden. Ik dacht dat die 2cm voor ventilatie van condens van buitenblad is. Kan iemand dit be/ontkrachten?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu