Funderingsbalken met afwateringsprofiel

Vistavision

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben bezig om een tuinhuis te ontwerpen van ongeveer 3 x 4 meter die komt op een beton gestorte ondergrond. Nu lees ik dat iedereen adviseert om te starten met funderingsbalken met afwatering. Deze zijn voor zover ik zoek alleen te verkrijgen in het formaat 4.5 x 9 x 300 cm.

Verder zie ik vaak dat er voor het houtskelet staanders gebruikt worden van 4.5 x 9.5 cm. Dit zou betekenen dat die 9.5 cm rust op een funderingsbalk van 9 cm die ook nog eens schuin loopt, zie voorbeeld:

Volgens mij kun je op deze funderingsbalken dus maar een houtdikte van ongeveer 4 centimeter plaatsen tot de afwatering begint? Dit is toch ontzettend dun en lang niet stevig genoeg voor een tuinhuis?

Dit is ongeveer het model tuinhuis wat ik wil gaan maken:

Kan ik hiervoor ook gewoon wat dikkere funderingsbalken zonder afwatering gebruiken? Ik raak nu in de verwarring door de afwatering en de dikte van plusminus 4 centimeter wat volgens mij echt te dun is?

Of is het zo dat alleen de wanden van het tuinhuis rusten op de funderingsbalken en de staanders tussen de funderingsbalken komen te liggen en dikker kunnen/moeten zijn (dus direct bevestigd op de beton)?

Alvast bedankt voor de toelichting en advies!!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit ook even lezen.
Een goede uitvoering van de druiplip van de onderste balk is erg belangrijk.
Volgens jouw plaatje zuigt er water tussen blokhutwand en de funderingsbalk.
Volgens onderstaande schets zal er waar het blauwe lijntje staat geen water kunnen komen.
Of het allemaal sterk genoeg is heb ik geen ervaring. Wellicht een ander.
 

Vistavision

  • #3
Hallo Wgb,

Allereerst super bedankt voor je reactie! Dit is niet mijn oorspronkelijke vraag, maar zeker net zo interessant en belangrijk!

Ik heb het even geschetst om te kijken of ik het snap.

Bij mij komt de fundering op een betonvloer dus bedoel je het dan, zoals bij nummer 2 geschetst? Dus dat de blokhutwand verder over de druiplip valt? Of moet de druiplip zelf ook tegen de betonrand aanzitten (nummer 3) zodat eventueel water de grond in gaat en niet op de beton terecht komt? Of klopt het dan nog steeds niet?

Dan nog even mijn onduidelijkheid over de funderingsbalk, ook even geschetst:

Is dit dan correct? Dus de staanders die wat dikker kunnen zijn (9 cm) en dan daartussen de funderingsbalken met daarop de planken (zo'n 4 cm)?

Het lijkt me persoonlijk logischer dat de staanders ook op de funderingsbalken rusten, maar dan begrijp ik de dikte dus niet?

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Druiplippen.
Regenwater, water heeft de eigenschap om aan de onderzijde van horizontale vlakken te kleven.
Het water kan eventueel van buiten naar binnen lopen. Het water wat tussen de naden zit gekleefd
kan de oorzaak zijn dat het hout sneller van kwaliteit verandert. Verf gaat bladderen enz..
Ook de staanders zou ik op een funderingsbalk zetten met druiplip. Ligt deze balk ook in de deuropening?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
De funderingsbalken zijn er om het hout geen contact te laten maken met de stenen ondergrond (in uw geval beton). De staanders moet u daarom ook vrij van het beton monteren, anders kan hier nog water in het kopse hout trekken.
 

Vistavision

  • #6
Hallo Wgb en Bertpleizier,

Wow, jullie zijn top! Zo fijn dat jullie meedenken en zo snel reageren! Nu kom ik eindelijk een stap verder. Totaal met jullie tips kom ik dus op het volgende:



Toelichting: Het gehele tuinhuis inclusief de staanders komen op funderingsbalken te staan. De funderingsbalken overlappen het beton een beetje, zodat (regen)water de grond in drupt. In de funderingsbalken, de staanders en de onderbalken van het tuinhuis wordt een inkeping gemaakt, zodat regenwater niet blijft kleven op horizontale vlakken.

Nog 3 vragen hierbij en dan is het volledig duidelijk:
1) Is het geen constructierisico om een staander of onderbalk van 9.5 cm te plaatsen op de funderingsbalk, waarbij het rechte stuk zo'n 3,5 centimeter is? Blijft dit allemaal stabiel staan? Of adviseren jullie toch om smallere balken te gebruiken? Ik ben alleen bang dat het niet sterk genoeg is als ik smallere balken gebruik... Dit vind ik er bijv. wel solide uitzien: Link.
2) Voor de inkepingen, hoe kan ik deze het beste in de balken maken? Moet nog gereedschap gaan halen, dus dan kan ik er gelijk rekening mee houden.
3) V.w.b. de deur, goede vraag. Kan de funderingsbalk gelijk als dorpel dienen? Is dat slim? Of werkt dat zo niet? Anders zou ik hem het liefst ook onder de deur plaatsen.

Super thanks weer voor de reacties!! Dit helpt me echt een stuk verder! Heb nog nooit een tuinhuis gemaakt (alleen maar wat kleine klusjes), maar eens moet de eerste keer zijn natuurlijk...
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
2) De groef aan de onderkant kun je maken met een tafelzaag of frees.

3) Voor de stevigheid loopt de onderste balk in de wand waar een deur zit altijd door. Anders is er onderin geen verband tussen links en rechts van de deur.

Overigens is het ook verstandig om het tuinhuis vast te maken aan de betonvloer. De bovenste balklaag die alles samendrukt wordt verankerd aan de vloer / in de grond. Het dak Verankerd u weer aan deze balklaag. Zodoende kan het geheel nooit op- en / of wegwaaien.

Vergeet niet dat de verankering verend moet zijn omdat het hout werkt door de seizoenen heen. Mijn thuishoud is zomaar 3-4 cm hoger als het vochtig is.
 

Vistavision

  • #8
Hallo Bert,

Fantastisch! Ik denk dat jullie me nu al voor een hoop fouten en problemen in de toekomst behoeden! Thanks!!

Verankering is helder, ga ik zo oppakken :D Kan hier regelmatig hard waaien dus een goede verankering is geen overbodige luxe! Ga ook zorgen voor wat luchtgaten e.d. maar eerst de basis duidelijk krijgen en wegzetten haha!

Dan blijft eigenlijk alleen vraag 1 nog over:
1) Is het geen constructierisico om een staander of onderbalk van 9.5 cm te plaatsen op de funderingsbalk, waarbij het rechte stuk zo'n 3,5 centimeter is? Blijft dit allemaal stabiel staan? Of adviseren jullie toch om smallere balken te gebruiken? Ik ben alleen bang dat het niet sterk genoeg is als ik smallere balken gebruik... Dit vind ik er bijv. wel solide uitzien: Link.

Ik ben heel benieuwd wat jullie zouden doen? Als ik zelf de schets bekijk, vind ik het er niet stevig uitzien als een brede balk rust op een smalle funderingsstrook, maar uiteraard kan ik dit mis hebben...

Nogmaals heel erg bedankt voor het meedenken!!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
@Vistavision,
ik heb de tekeningen waar een watermerk op zit verwijderd, een watermerk zit er op om misbruik van de tekeningen te voorkomen, er zit copyright op.
 

Vistavision

  • #10
Excuses Jan, dat is helemaal prima (ze waren toch niet goed getekend volgens de experts hier :lol: ). Dank!
 

Vistavision

  • #11
Zo, nog even bezig geweest op deze tekening:



Om te zetten in 3d, zodat mijn twijfel hopelijk duidelijk is:



Is dit dan bouwkundig de manier om het tuinhuis te plaatsen? Dus concreet: blijft de balk van 95 mm. staan op een funderingsbalk met een rechte zijde van zo'n 35 mm? Ik ben bang van niet eerlijk gezegd (ook problemen met waterpas), maar ik heb dan ook geen flauw idee hoe het wel moet bij het gebruik van funderingsbalken met afwatering?

Alvast thanks voor de verheldering!!
 

Vistavision

  • #12
Had nog ergens gelezen dat ze geschikt zijn tot 44mm. Volgens mij werken die balken dus alleen voor een blokhutstructuur (inschuifbare planken). Denk niet dat ik deze dan ga gebruiken en de afwatering op een andere manier oplos.

Als iemand hier een ander idee bij heeft, hoor ik het natuurlijk graag, want het zou wel ideaal zijn...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu