Funderings sterkte van betonnen poeren.

Klatlas

  • #1
Dag,

We willen een kapschuur bouwen met gebinten. De staanders willen we op betonnen kolommen zetten. We zitten op vaste zandgrond.
De betonnen kolommen willen we zo klein mogelijk houden. In totaal zijn er ca 10 staanders die een gewicht van ca 8-10.000 kilo moeten kunnen dragen zonder verzakking natuurlijk. We graven de deklaag weg tot op de harde zandgrondlaag.
Weet iemand wat harde zandgrond ("rode" grond)aan druk per cm2 kan hebben?
Op die manier kan ik uitrekenen hoe breed de betonvoet aan de onderkant van de poeren zou moeten zijn en vervolgens ook de hoeveelheid beton.

Alvast bedankt
Klat
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als je zelf geen sondering wil laten maken, kan je bij de gemeente vragen om er een in de buurt. Met deze sondering kan je uitrekenen wat de draagkracht is. Er zijn ook handsondeerapparaten (te huur), hoe nauwkeurig deze zijn weet ik niet.

Er zijn wel rekenwaardes als je echt niets weet, maar die zijn erg laag (bv. 50kN/m2) Maar als je de constructie zelf kan berekenen, dan weet je dit toch al? :)
 

Klatlas

  • #3
Hzzzz,

Bedankt voor je antwoord en moeite maar het draagt niet echt bij tot mijn vraag: Sondering immers hoeft niet want mijn huis staat op dezelfde grond op dezelfde harde zand grondlaag. Dus ik ben niet op zoek naar sondering of een advies hierin.

Berekenen hoe zwaar mijn schuur wordt kan ik wel bij benadering (b.v. dakpan 3 kilo p.st en droog eiken hout ca 750-800 kilo sg)
De vraag blijft dus hoe zwaar -maar vooral wat moet de oppervlakte aan de onderkant- van mijn funderingspoeren zijn om de zaak goed te funderen.
Nogmaals gewicht is ca 10.000 kilo op totaal 10 poeren. Dit is gem. 1000 kilo per poer (die in het midden dragen natuurlijk iets meer t.o.v. de buitenste). Wat moet dan de oppervlakte zijn? Of anders gesteld; wat kan een cm2 stevig zand aan druk hebben?

Dank alvast
Klat
 

Ralph

  • #4
Die schuren staan van vroeger her zelden op fundamenten maar meestal gewoon op een bentheimer zandsteen met soms een gemetseld pinantje waarop je eiken balken staan. Dus een poertje van 35 x 35 is al genoeg op de manier zoals jij het wil doen.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #5
Als het een kapschuur is hoe wou je dan de trekkrachten op vangen die er ontstaan bij storm.
of mag hij dan van de poeren afwaaien.
als er maar 1000kg per poer op komt maak dan een poer van beton.
boven kant 20maal 20 cm en onder ongeveer 40 maal 40 cm. 1 meter lang.
maak ze prefab op de kop.
stort er 2 strippen van gegalvaniseerd staal van 10 maal 40 mm in waar de palen tussen staan.
uitgraven tot 80 cm min maaiveld plaats de poeren op hoogte en op maat.
aanvullen met zand en inspoelen met water veel water.
het gewicht per poer is ongeveer 200 kg per stuk.
door de tapse vorm kan de poer ook trekkrachten opvangen.
 

Klatlas

  • #6
@ Ralph,
Ik zit net als jij in het oosten van ons land en weet dus precies wat je bedoeld. Vroeger stonden ze hier complete boerderijen op dikke zwerfkeien.
Zelf woon ik aan de rand van Twente in een afgegraven voormalig veengebied. Het harde zandpakket ligt hier op ca 50-80 cm onder de deklaag.

@Rene de K,

Je denkt wellicht een beetje teveel vanuit de staalbouw. Inderdaad, daar zijn de schuren vaak afgedekt met isolatie en stalen platen. Komt dan de wind er goed onder dan gaatie werken als een vlieger......
Is echter bij mij niet het geval. Werk met pannetjes en mocht de wind er onder komen dan gaan er maar een paar pannen af.
Ik verwacht dat echter niet. Ik heb de schuur gesitueerd zoals ze het vroeger ook deden; niet naar hoe dat het beste uitkomt maar rekening houdend met de hoofdzakelijk windrichting n.l. Westenwind. Het lange Sleepdak van de kapschuur is naar deze wind kant gericht. Verschillende van die schuren staan bij ons in de buurt en dat zonder schade al sinds mensenheugenis.

@ iedereen; heb ontdekt dat er 2 van de 10 poeren zijn die pas op 2-3 meter vaste zandgrond kunnen krijgen. Vroeger is er n.l. op die plaats geel zand geput
en zwarte grond teruggestort. Hoe los ik dat op?

Blijft mijn eerste vraag nog steeds staan; hoeveel druk kan stevig zandgrond per cm2 verdragen?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #7
Zand afhankelijk van de grote van de korrel heeft een druksterkte van ongeveer D 1,4
dat is volgens mij 1,4 kg per cm2
dan kan er 1400 kg op een vierkante meter.
en wat betreft die twee lange palen kun je die op 200 cm min plaatsen
of het gat uitgraven en opvullen met gestabiliceerd zand.
twee langere palen is denk ik goedkoper
rene
 

Klatlas

  • #8
Rene,
Klein rekenfoutje van je lijkt me; in een m2 zitten 10.000 vierkante cm Dat zou dan toch betekenen dat een m2 14 ton kan dragen.
Geld dit voor elk zand of zijn er wellicht verschillen in zandsoorten? Ik zag op een ander site dat er verschil zou zijn klopt dat? Hou je je wellicht een beetje aan de zekere kant? Ik zit hier namelijk met een keiharde ongeroerde geel-zandlaag (behoudens die 2 poeren dan) en hoop eigenlijk dat die grond meer kan dragen dan een "natte-vinger-gemiddelde".


Ik neem aan dat je met die 2 meter min bedoeld dat dit de onderkant van de funderingspaal is?
Het gat uitgraven en vullen is trouwens wel een idee wat mij aanstaat. Zou het kunnen uitboren met een grondboor van 30 cm doorsnede. Maar krijg ik wel de kans om hem te vullen? vooral omdat het grondwater nu zo hoog staat (80cm onder maaiveld). Is de zaak niet ingestort voordat ik überhaupt maar een schep zand de diepte in heb kunnen gooien?

gestabiliseerd zand; bedoel je daarmee aangetrild zand met b.v een Wacker of is het voldoende dat het "ingesligd"zand is, dus dat het door het (grond) water ingedikt wordt.

dank voor je interesse trouwens!
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #9
Sorry je had gelijk had hem moetten vermeningvuldigen met 100
had gerekend in KN.
en wat betrefd gestabiliceerd zand is zand vermengd met cement.
die moet wel om de 20 cm goed verdicht worden
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Het is een wonder dat constructeurs nog werk hebben :roll:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu