Fundering voor nieuwe garage

Skully

 • #1
Ik ga een garage aanbouwen en ben me momenteel aan het verdiepen in de fundering. Ik heb voor de zekerheid een constructieberekening laten maken, en voor mijn situatie is een fundering (15cm dik met kruisnet) met vorstrand (inclusief kruisnet) geadviseerd.

Ik heb enkele offertes opgevraagd om de complete fundering uit te besteden, maar de totaalprijzen zijn niet mis. Daarom wil ik de voorbereidende werkzaamheden zelf gaan doen en alleen het storten van het beton + het vlinderen van de vloer uitbesteden. Ik ga dus zelf afgraven, de bekisting maken en het wapeningsnet plaatsen.

Voor de duidelijkheid hieronder een schets:
Schets plattegrond.jpg


Ik heb hier echter enkele praktische vragen over:
 • Ik heb al een stukje uitgegraven maar de zijkanten storten hier en daar in, dus ik zal een bekisting moeten maken. Ik zie dat er 2 opties zijn met elk hun eigen uitdagingen:
  • Kant en klare EPS bekisting
   • De uitdaging lijkt me om de bodem (waar de bekisting op komt te staan) waterpas en over de hele lengte aangedrukt te krijgen, Ik verwacht dat ik hier een trilplaat voor zal moeten gebruiken?
  • Zelf een houten bekisting maken
   • Is alleen een bekisting aan de buitenkant voldoende? Aangezien het een fundering betreft met vorstrand zal het onmogelijk worden om de bekisting aan de binnenkant weg te halen. En als het hout gaat rotten na verloop van tijd ontstaat er wellicht ruimte voor verzakking.
   • Aan de kant van het schuurtje zal het onmogelijk worden om aan beide zijden de bekisting weg te halen. Dit lijkt me geen probleem?
   • Van welk materiaal kan ik het beste een bekisting maken? Men heeft het regelmatig over betonplex, echter als ik bij een bekende bouwmarkt de recenties ga lezen komt naar voren dat ze totaal niet tegen vocht kunnen (ook niet als er specifieke sealingverf gebruikt wordt om de zaagsnedes te behandelen). Dit klinkt erg omslachtig en je zult net zien dat het nog even gaat regenen. Is een dikke multiplexplaat met piketpaaltjes niet voldoende?
 • Kan het kwaad als de vloer/fundering tegen de bakstenen van de woning aan komen te liggen? Of kan ik hier beter een strook isolatieband tussen aanbrengen?
 • Ik lees dat tegels minder geschikt zijn om onder de bewapening te leggen en er wordt geadviseerd om betonblokken te gebruiken. Ik heb echter nog veel resten bakstenen liggen van een ander project. Is dat ook voldoende of laat dat vocht door waardoor de bewapening uiteindelijk kan gaan roesten?
 • Langs de woning loopt een PVC-buis voor de hemelwater afvoer op ongeveer 40cm diepte. Deze zal aan beide kanten door de fundering moeten gaan, maar ik ben bang dat als de garage uiteindelijk toch iets gaat zakken, de leiding zal gaan scheuren met een lekkage tot gevolg. Hoe kan ik dit het beste aanpakken. Ik las hier iets van piepschuim, maar piepschuim is hard en moeilijk in een geschikte vorm te krijgen. Ik zat te denken aan een aantal lagen (bubbeltjes)plastic erom heen te winden, maar het gewicht van het beton zal dat effect teniet doen ben ik bang? Heeft iemand tips?

Alvast hartelijk bedankt voor het meedenken!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Teun65

  • #2
  Ga je aanbouwen, of ga je hem los er tegen aanzetten, als je een constructie berekening heb laten heb je ook een wapenings tekening?
  Verzakking krijg je alleen als de ondergrond niet stabiel is en de plaat niet kan dragen, de verloren binnen bekisting zorgt niet voor verzakking.

  Bouw je op een zandplaat? Is er sondering gedaan?

  Stuur maar een plaatje van de constructie berekening...

  Ik zou zoals je nu omschrijft de fundering en vloer (deze wordt in een keer gestort neem ik aan) voorzien van folie tegen optrekkend vocht, dan een EPS onderlaag, een verloren binnenkist van van plaathout. En voor de buitenkist betonplex gebruiken, met losmiddel voor mooie verwijdering.

  Onder de wapening leg je als je het goed wil doen betonnen afstandhouders (broodjes) die daar voor bedoelt zijn. Als de vloer 15 dik wordt komt er dan een dubbel netje in.. (vind hem net aan)

  Zorg dat de buiten kist stevig staat daar je de vloer wild laten vlinderen en de druk die uitgeoefend wordt best hoog is. Zorg dus voor voldoende verticale palen met horizontale balk er achter/over.
   

  Skully

  • #3
  Het wordt een garage die tegen de woning aan komt te liggen. Er zal zowieso folie tussen de fundering en de woning komen te zitten. Dat voorkomt eigenlijk al dat de fundering vast gaat zitten aan de woning.

  En aangezien het een garage betreft waar binnentemperatuur niet echt belangrijk is, hoef ik geen EPS onderlaag te maken toch? Al vind ik die kant en klare EPS bekisting ook wel interessant vanwege het gemak en waterpas stellen. Al zal ik eens navragen of dit wel geschikt is voor vlinderen.

  Zie hieronder de wapeningstekening zoals de constructeur hem heeft gemaakt. Hij is inderdaad nog een laatste check aan het doen m.b.t. de grondkwaliteit.

  Screenshot_20210428-071206_Adobe Acrobat.jpg


  En ik heb nog wat piepschuim gevonden voor om de hwa buis. Dit met ductape eromheen wikkelen lijkt me voldoende bescherming toch?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Nee. Piepschuim wat opgesloten zit, is maar zeer beperkt samendrukbaar. Anders kan het ook niet onder een vloer worden toegepast.
  Folie tussen oud nieuw is onvoldoende, het haakt dadelijk in elkaar. Het bestaande is niet spiegelglad.
  Wel de muur isoleren en de vloer niet, verkeerde zuinigheid.
   

  Skully

  • #5
  Ok, wat zou ik dan beter om de hwa-buis kunnen bevestigen zodat deze iets speling blijft houden?

  En naast de folie zal ik dan zo'n strook randisolatie aanbrengen om de vloer iets van de woning af te krijgen?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
  Buis omleggen naar rechts zodat deze in het zand ligt ipv in de beton.
  Tpv de vorstrand een maat groter pvc er omheen doen.

  Gezien je vragen, graaf het zelf uit en laat de bekisting maken.
  Bekisting maken is een vak, dit zelf doen en tot gevolg dat bij de stort de kist klapt...
   

  Teun65

  • #7
  Goede morgen, heeft de constructeur ook nog verteld, hoe hoog de rand bekisting moet worden? Heeft hij ook nog verteld hoe hoog het wapenings net in je beton vloer dan wel “vorstrand” komt te liggen, voor de rest wordt de “vorstrand” niet van wapening voor zien?

  Vloer dikte voor een garage van deze afmetingen vind ik wat mager... uitgaande dat je er een auto in gaat (kan) zetten.. een beetje elektrische auto weegt tegen de 2000Kg ik zou in iedergeval voor een vloer gaan van 18/20 cm... is heel gebruikelijk

  Hemel water afvoer zou je zo kunnen laten liggen, maar je kan er nooit meer bij, omleggen is een pree, ook beton contact met de bestaande fundering moet je vermijden, door gebruik te maken van een kantstrook (EPS).

  En ja EPS bekisting is geschikt om te vlinderen, met gebruik maken van randbalken.... de bakken staan nooit los...

  En ja je vloer kan heel goed gestord worden op EPS.

  Rand bekisting maken is zelf goed te doen, je wild professioneel... doe het professioneel.

  Vraag dit nog eens na bij je constructeur...
   

  Teun65

  • #8
  Storten op gestabiliseerd zandbed, welke dikte houd de constructeur aan? En niet onbelangrijk de bodem gesteld heid...

  Waar (welke plaats) gaat dit alles plaatsvinden?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
  En tel voor de aardigheid hoeveel platen je nodig hebt voor je randkist en vergeet het bijbehorende hout niet. Je zal schrikken van het bedrag voor éénmalig gebruik.
   

  Teun65

  • #10
  Dit is wat de constructeur aangeeft, maar mis die vorstrand in zijn tekening, vraag dat dus nog even, je gaat tenslotte een spouwmuur zetten..

  FE022860-09F6-4AA9-9488-EEF79267378B.jpeg
   

  Teun65

  • #11
  Mis dus de wapening in je vorstrand, behalve dat netje onderin, verder een betonbak van schat zo 80 hoog (staat niet op tekening)

  Heel veel beton dus...
   

  Teun65

  • #12
  Ik ging voor kant en klaar EPS... zelf goed te doen, in prijs ontloopt het elkaar niet... betonplex en alles wat daar bij komt kijken enz. EPS is ook makkenlijker vlak te stellen...
   

  Teun65

  • #13
  Zo dus... beproeft en scheelt ook nog eens beton...

  3F870922-A784-4F02-8866-88A419FA9D00.jpeg A85568DA-874E-4FC9-8621-1CB564EEE469.jpeg
   

  Teun65

  • #14
  Dit is ovrigens een fundering met vorstrand.
   

  Skully

  • #15
  Dankjewel voor de reacties!!

  Ik denk dat ik inderdaad ga kiezen voor kant en klare EPS bekisting met vorstrand. Dat klinkt een stuk makkelijker. En voor de zekerheid zal ik het zandpakket onder de fundering aantrillen met een trilplaat. Ik laat me nog even adviseren bij de betreffende partij die deze kisten maakt.

  Ik zal morgen ook nog eens contactopnemen met de constructeur, maar ik stel voor om de vloerplaat te verdikken van 15 naar 18-20 cm, met dubbele wapeningsnetten waarvan er één doorloopt de strookfundering in. Diepte zal ik navragen. Als afstandhouder gebruik ik voor de zekerheid betonblokken ipv bakstenen en de afstand zal ik navragen bij de constructeur.

  Onder de fundering zal ik EPS platen plaatsen en ik zal zorgen voor een dunne kantstrook langs het huis zodat de fundering de woning niet raakt.

  De HWA leiding zal ik dan omleggen om de garage heen, ik moet alleen even kijken hoe het met het afschot zit.

  Zit ik nog met één uitdaging, de EPS bekisting zal dan eigenlijk deels onder het schuurtje uitkomen, echter daar zit al een soort van fundering voor het schuurtje (geen beton, lijkt meer op palen). Maar ook als ik de EPS bekisting er tegen aanzet, ontstaan er lege plekken van het graven tussen de palen welke ik na het plaatsen van de bekisting niet meer kan opvullen of aandrukken. Kan ik dan het beste de buitenste zijde van de bekisting aan de kant van de schuur weghalen zodat het beton (met folie) de ontstane vorm optimaal opvult en aandrukt?
   

  Teun65

  • #16
  Daar waar je de buitenmuur zet komt de EPS bekisting, daar waar de fundering je huis ontmoet ga je recht naar beneden, (niet schuin onder je fundering graven) bij je houten schuurtje deet ik dan toch EPS maar komt niet uit begrijp ik, dus zul je wat creatief moeten zijn, daar kan je een verloren kist constructie maken, nee je beton niet strak tegen de woning fundering storten.. maar gebruik maken van een EPS kant strook... daar er niet geheid gaat worden moet de fundering zijn eigen zetten. Dan is het fijn als deze geen beton contact heeft. Ook het metselwerk laat je er los van, voor de dilatatie voeg heb je rubber profielen.. of kit... als alles gestort is kun je wat EPS strook weg halen en volsmeren met cement.
   
  • Like
  Waarderingen: Skully

  Skully

  • #17
  Top! En met recht naar beneden bedoel je alleen het punt waar de strookfundering het huis ontmoet? Want er komt geen strookfundering langs het huis toch?
   

  Teun65

  • #18
  Heb je een wapening (bouw) tekening van de vloer, je moet het in ieder geval zo zien, maak de fundering zo alsof je de garage vrij in het land zet... daar hij naast de woning komt moet je hier en daar kreatief zijn maar denk aan het eerste.... beetje evenwicht...
   

  Skully

  • #19
  Ok, ik zal het voorleggen aan de constructeur :prima:
   

  Teun65

  • #20
  Moet je echt doen hoor...
   
  • Like
  Waarderingen: Skully

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu