Fundering poort, hoe diep en hoe bewapenen

WouterAdvo

  • #1
Hallo - ik wil graag een houten inritpoort plaatsen van circa 6 meter ( 2 delen van 3 meter), hoogte circa 1.5m. Het idee is om twee fundamenten te storten (80 cm diep?) met daartussen een betonbalk (30x30). In de fundamenten beton ijzers, die circa 1 meter boven maaiveld uitkomen. Op de fundamenten een kolom metselen en die volstorten met beton. Op het forum is al veel info te vinden maar een aantal zaken twijfel ik nog over. Heb wel vaker pergola palen in beton gestort, schuurvloertjes etc maar dit moet wel goed gaan anders zit ik straks met bouwwerk van honderden kilo's dat verzakt...

1. De betonbalk zal ik voorzien van een wapeningsnet, lijkt me handig dat deze doorloopt in de fundamenten. Moet ik de fundamenten dan ook nog wapenen op een lager niveau, fundament ligt immers dieper dan de betonbalk.
2. Moet ik het fundament uit 1 deel storten of eerst een soort van fundering en daarbovenop een fundament? Indien uit 1 deel wordt het fundament dan een blok van 80cm diep of eerst 15/20cm kiezels/zand en daarna 60cm beton?
3. Ik lees overal dat het fundament op minimaal 80cm diep moet komen. Is dat zo, ik zie professionele bedrijven die een hele poort + fundering samen in 1x keer plaatsen (mbv een kraan), die fundamenten zijn dan aanzienlijk kleiner (in ieder geval geen 80cm diep).
4. Wat is een aan te bevelen aantal beton ijzers per kolom en hoe dik?

Alvast erg bedankt voor een reactie!

Vriendelijke groet,

Wouter
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Wat is de bodemsamenstelling, of in welke regio ga je deze poort plaatsen?
 

WouterAdvo

  • #3
Hi Krunnie bedankt voor de reactie! Nabij Zaltbommel in het buitengebied, is kleigrond. Bij de uitbouw van ons woonhuis is niet geheid, dat was volgens de lokale aannemer niet nodig en alles staat ook nog steeds goed. Kun je daar iets mee?
 

Willem52

  • #4
De bedoeling van 80 cm diep is de vorstvrije diepte. Als de vorst dieper de grond ingaat komt je fundering omhoog.
Nu vriest het bijna nooit meer maar voor de zekerheid zou ik toch minimaal 60 cm aanhouden.
 

Hharbers

  • #5
Ik heb in de hekwerk buisiniss gewerkt bij de grootste nederlandse leverancier van hekken en poorten. Een standaar poortvleugel tot 3.5 meter word afgehangen aan een stalen paal 140x140mm welke 0,9 meter in de grond word geheid . Indien nodig worden er nog een stuk of 5 zakken snelbeton bijgestort op ongeveer 0.5m diep.
Dit bij een stalen draaipoort met spijlen

Koppelen van poortpilasters kwam maar heel zelden voor.

Wordt je poortvleugel veel zwaarder door vulling kan het zijn dag je pilaster wel scheef gaat staan
 
  • Informatief
Waarderingen: Krunnie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu