Fundering - een nieuwe keermuur + tuintrap

John boy

  • #1
Goedemiddag,

ik ben al een tijdje aan het zoeken naar oplossing voor het volgende probleem. Wellicht is het vrij simpel, maar ik heb toch zo mijn vragen.

Het gaat om een nieuw te bouwen keermuur in de tuin waarin ik meteen een tuintrap in wil maken. Er is sprake van een keermuur omdat er nivo verschillen zijn in de tuin. Dit hoogteverschil is er omdat de garage half onder het maaiveld nivo is gemaakt ( garage bevindt zich onder de woning dus en is inpandig). Daardoor ligt de woning ook in nivo's.
Welnu, een keermuur hoeft niet hoog te worden. Deze zal zo'n 65-70cm hoog en 5 meter breed worden, gemeten vanaf het onderste maaiveldnivo. Daarbij kan ik vertellen dat de woning op zandgrond staat en uit 1965 komt.
De vragen die ik heb ontstaan uit het volgende idee. Ik wil een nieuwe keermuur + stenen trap maken in de tuin die haaks op de gevel uitkomt. De muur komt derhalve haaks op de woning te staan. En omdat ik een hoogteverschil moet overbruggen wil ik een trap maken. Deze zal onderdeel zijn van de muur (geintegreerd zeg maar) en zal een 3 of 4 treden krijgen. Welnu, deze trap was meteen naast de gevel bedacht (en eveneens haaks).
Gevisualiseerd: stel je gaat de woning uit dan moet je 90 graden draaien om meteen na het verlaten van de woning de tuintrap af te kunnen.
De trap en muur zullen een fundering moeten krijgen. Ik heb al wat afgegraven en heb gezien dat het deel van de fundering van de woning op een funderingsplaat staat. De fundering steekt voor een 20-25 cm onder de gevel uit.
Ik lees dat een nieuwe fundering los moet komen te staan van de oude fundering. Prima, maar hoe maak ik de nieuwe fundering ?
1. Als ik een fundering naast de oude zet kan dat pas naast het uitstekende deel van de funderingsplaat en kan ik de nieuwe keermuur niet laten doorlopen tot aan de gevel. En dat is niet gewenst.
2. Als ik nu de nieuwe fundering wel tot aan de gevel doorzet en de nieuwe fundering hoger leg dan de oude fundering (dus boven elkaar zeg maar waarbij ik de oude fundering niet ondergraaf) rust de nieuwe fundering op de oude. Dat zal extra spanningen geven in de oude fundering.

Verankeren hoeft niet en ik hou een ruimte aan van ca. 1 cm tussen de oude en de nieuwe fundering die ik opvul met EPS/XPS.
Hoe maakt men een fundering normaliter in deze situaties ?
Ik dacht verder aan het storten van een funderingsplaat met daarop holle betonblokken voor de keermuur. In de funderingsplaat en de holle blokken kan ik wapening aanbrengen. Zo vormt de funderingsplaat de voet voor de keermuur (en kan zo niet omvallen) en biedt plek voor de nieuw te maken gemetselde tuintrap.

Als jullie me kunnen helpen met oplossingen voor de nieuwe fundering dan graag. Ik twijfel zelf namelijk over het doorzetten van de nieuwe fundering tot aan de gevel waarbij de nieuwe fundering rust op de oude.

Groet,

John.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een strookje beton van bv. 30cm breed en 10cm hoog (+wapeningsnet) is voldoende voor een keermuur+trap. Inderdaad los houden van het bestaande.

Een foto is ook wel handig, hoe het aansluit met de woning is dan waarschijnlijk in één oogopslag duidelijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu