Functie muurankers

Sven.staal

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben een 140 jaar oude woning eigenhandig helemaal aan het renoveren. Hier ben ik al 3 jaar beetje bij beetje projectmatig aan bezig. Het volgende project zijn de vloerbalken van de bovenverdieping vervangen omdat deze vol zitten met houtworm en boktorlarven.

Zoals bij min of meer alle oude woningen zitten er ook bij mij muurankers aan de oude vloerbalken vast. Zo ongeveer om de 2.5 meter eentje.

Kan er hier iemand mij de functie van deze ankers nu eens vertellen. Navraag bij mensen waarvan ik verwacht dat ze hier een duidelijk antwoord op zouden kunnen geven brengt alleen een "daar zitten je vloerbalken aan vast" naar voren.

zover was ik inmiddels ook al maar dan zie ik nog de functie ervan niet in gezien het feit dat de balken opgesloten liggen in een dubbelsteense muur en dus geen kant op kunnen.

Mij lijkt het nl. gezien de plaatsing, de grote van de ijzers en de stevigheid van de muur (het zijn oude stenen gemetseld met kalk) dat deze dienen om de gevel overeind te houden. Maar dit is slechts een uit de lucht gegrepen verzinsel.

kent iemand het echte antwoordt? en kan ik deze ankers weg laten of niet bevestigen aan de nieuwe balken maar gewoon los laten om het karakter van de woning niet te beschadigen?

Er is inmiddels al een betonnen centuur over de bovenkant van de gehele gevel gestort waar de nieuwe gevelplaat van de nieuwe dakconstructie op bevestigd is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Joost weet het antwoord.

Om alles aan elkaar vast te maken en onderling verband te krijgen dus. Geen verzinsel, ze zijn echt nodig.

Met kalk gemetselde muren zijn niet zo stevig, dus een muuranker heeft een wat groter oppervlakte en zit aan de buitenkant. Naar binnen kan de muur niet, omdat daar de balk zit. Tegenwoordig metselen we met cement, dus dan kan je ook een anker aan de binnenkant met pluggen of keilbouten vastzetten.

Het hoort ook wel een beetje bij het karakter van de woning toch?
 

Sven.staal

  • #3
Hallo IJkenhout,

Als ik je goed begrijp dan dienen ze dus wel degelijk om de gevel overeind te houden? Even over het "verzinsel"...dit had betrekking op mijn eigen theorie van de gevel overeind te houden.

Je hebt gelijk met het karakter van de woning. Ik wil ze ook heel graag behouden (aan m'n voorgevel dan in elk geval) een beetje probleem ontstaat nu dat de nwe balken wat dichter op elkaar komen te liggen. 45cm kant op kant iplv. 50cm kant op kant ivm isolatie afmeting. Dit betekend dus dat ik bij de werkzaamheden na 3 balken al een verschil ga krijgen van 15 cm en dus de ankers niet meer uitkomen tov de nwe balken.

Nu is mijn idee het volgende:

over de hele lengte van de gevel plaats ik een muurplaat van 15cm breed en 4.5cm dik met om de 30cm 2 draadeinden m12 of m16 bevestigd met een chemisch anker tot in de buitenste steenlaag.

Aan deze muurplaat bevestig ik balkdragers en daarin de balken. Dan denk ik gezien het feit dat er ook al een betonnen gordel op de gevel ligt, dat de ankers redelijk overbodig worden. (er liggen al geruime tijd diverse ankers los zonder problemen)

Het volgende probleem is dat geen enkele bouwtechnisch constructeur (heb er inmiddels 3 gesproken) zich aan een eenduidig antwoordt hierop durft te wagen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Chemische ankers in zo'n oude gevel met kalk gemetseld hebben geen zin. Dat probeerde ik al eerder uit te leggen. Je kan de hoh maat van de balken aanpassen aan de plek van de ankers, zolang het totaal aantal balken maar klopt met wat de constructeur aangeeft.

Een randbalk tegen het metselwerk is ook wel wat anders dan balken op het metselwerk leggen. Oude muren kunnen geen trek opnemen, dus een balk aan de zijkant is geen goed idee lijkt me.

En dat er nu al tijden ankers los liggen zegt niet zoveel. Het zou wat zijn als je huis daar al van zou instorten. Het gaat om een samenspel. Je gaat nu zoveel veranderen dat je het beter maar goed kan doen. Dus toch luisteren naar de constructeur ;)

Ik weet niet wat je plannen allemaal zijn, maar als je een voorzetwand maakt, kan je daar ook de nieuwe balken opleggen. Mits de fundering goed is en de oude aan de nieuwe wand wordt gekoppeld.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Die ankers hebben als doel de algehele samenhang van de constructie te waarborgen

ze verbinden de wanden en vloeren zodat het geheel stabiel blijft en niet door torsie in elkaar kan vallen.

verder koppelen ze de gevels aan de vloeren zodat deze op verdiepingshoogte gesteund worden tegen uitknikken

Bij de strijkbalken (meestal voor- en achtergevel worden hier strijkbalk ankers voor gebruikt

Bij moderne huizen met houten vloeren is dat overigens nog steeds zo
al worden er tegenwoordig meestal blinde ankers in de spouw gebruikt

balken tegen de muur verankeren is middels een strijkbalk met ankers is ongeschikt als oplegging voor een verdiepingsvloer
dat kan nog net voor een afdakje maar dan ben je er ook.

als je de balken niet wilt inhakken pas dan een hoekstaal toe voorzien van handje die je in het metselwerk slijpt zodat je een goed oplegvlak krijgt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu