Beste positie muurankers strijkbalk

Buitenbert

  • #1
Beste klusexperts....
Ik ben een vliering aan het maken in mijn garage naar voorbeeld van verschillende buren met dezelfde bouw...Het plan is een balklaag aan te brengen. De balken zijn 70x170mm, bij een overspanning van 3,45m. In afwijking van mijn buurtgenoten kies ik voor een balkafstand van 48,8cm voor net een wat hogere belastbaarheid. Aan de ene zijde wordt een strijkbalk tegen de muur bevestigd met chemische ankers (M12) in een halfsteens kalkzandsteen muur. De ankers worden "blind" achter de balkdragers geplaatst. De andere zijde wordt ondersabeld opgelegd en op het binnenblad van een spouwmuur (eveneens kalkzandsteen). Door opmetselen van het binnenblad worden de balken aan deze zijde ingesloten.
Mijn vraag gaat over op welke hoogte in de strijkbalk de ankers het beste geplaatst kunnen worden. De buurman heeft zijn ankers (keilbouten 10mm) op 1/3e van de bovenzijde strijkbalk geplaatst. Mij lijkt dat de belastbaarheid van de strijkbalk dan onvoldoende benut wordt, de belasting komt immers van boven.... Zit ik er naast?
Op de foto zijn de 2 beschikbare steenlagen te zien. De vraag is dus welke steenlaag ik het beste kan gebruiken?
Bij gebruik van de bovenste steenlaag heb ik dan ca. 6,5 cm "vlees" in de strijkbalk boven het anker.
Bij gebruik van de onderste laag ruim voldoende hout aan de bovenzijde, maar slechts 3,5cm aan de onderkant!
(Voor de rekenaars... mijn strijkbalk is wat hoger, 197mm v.s. 170mm voor de draagbalken.)
Is het wellicht een goede optie steenlaag 1 en 2 af te wisselen? Of... mag ik met chemische ankers dichter bij de voeg komen waardoor ik meer hout boven mijn anker krijg? Welke afstand tot de voeg moet minimaal aangehouden worden?
Sorry voor mijn lange verhaal, ben benieuwd naar jullie reacties....


strijkbalk.jpg
Balkenplan.PNG
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Gewoon lekker halverwege plaatsen.

Maar waarom dure chemische ankers? Goede spijkerpluggen volstaan ook, al zul je er dan wel meer toe moeten passen. Voordeel is dat je de koppen vlak hebt liggen, itt de moeren bij ankers.

Ook het plaatsen gaat veel sneller.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Hoeveel lagen metselwerk zitten er nog boven?
Ankers in het hart van de steen plaatsen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Het gaat staks toch over de afschuifweerstand en niet op de vertikale belasting van de bouten.
Daarom zou ik ze zelf, zonder rekenen en zonder voorkennis, in het midden van de balk en van een
steen plaatsen. De balklaag moet dan iets naar boven of naar beneden.
 

Buitenbert

  • #5
Fijn dat ik al wat reacties heb...
Walker:
Als ik de ankers halverwege (de strijkbalk) plaats zit ik minder dan een halve cm van de voeg..
Chemische ankers duur? Valt wel mee hoor. Ik heb alleen spijt dat ik geen gewone draadeind heb genomen. Ik heb er zo lang op moeten wachten dat ik ze even goed zelf op maat had kunnen zagen. Het chemisch anker was 15euro met extra spuitmondjes. De ankers zelf 30 euro voor 30st (M12x160).
Rola:
Er zitten nog 27 lagen boven de ankers dus dat zit wel snor. Je bent resoluut over de plaatsing in het midden van de steen. Daar gaat juist mijn vraag over. Als ik dat doe (bovenste steenlaag) zit er slechts 6cm hout boven het anker. De meeste bevestigingsgaten van de balkdrager zitten dan onder het anker/ Mijns inziens wordt dan de strijkbalk met trek belast. Hierbij zouden balkschoenen met de verticale vloerlast de balk kunnen splijten waarbij de bovenste 6cm op de ankers blijft liggen maar dan is de vloer al beneden. Ander bezwijkscenario is dat de 6cm aan de bovenzijde uitbreekt. Dan komt de vloer met strijkbalk naar beneden..
Ronny:
De sterkte van de ankers is niet het probleem (M12, hoh 448mm). Ik wil de balklaag graag op deze hoogte houden. Mijn gedachte was dat door het gebruik van chemische ankers i.p.v. b.v. keilbouten de steen minder belast(uiteen druk). Wellicht kan ik dan wegkomen met een afstand van 18mm uit de voeg tot het boorgat. Ik win dan ca 2cm hout boven het anker, in totaal 8cm.. Hier nog een plaatje van mogelijke plaatsing van de ankers op 18mm uit de voeg...
optie_met_minimale_voegafstand.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
De spijkerregel vastzetten aan de muur, ankers tussen de balkschoenen plaatsen, deze dan in de volle steen boren.
Balkschoenen vastzetten met gripnagels, en de versie met korte lip gebruiken zodat deze verticaal ook draagt op de spijkerregel.
 

Buitenbert

  • #7
Dank je wel Rola! Je antwoord heeft er voor gezorgd dat ik het idee om de ankers blind achter de balkdragers te plaatsen laat varen. De belasting wordt dan meer gespreid naar de ankers geleid. Ook om de balkdragers met korte lip te nemen spreekt me aan. Probleem is dat de dragers al in huis heb maar dan zonder lip. Ik had bewust geen lip genomen ivm de uitvlakking van de vloerplaten. Daar ga ik nog een nachtje over slapen..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu