Front op de vaatwasser drukt deur scheef

Paulus65

 • #1
Afgelopen zaterdag kreeg ik de vaatwasser niet meer open. Ik moest er vrij hard aan trekken en toen met moeite een beetje open gekregen. Het viel me wel gelijk op dat het front aan de rechteronderzijde uit de bevestigingspen was gegaan. Ik dacht gelijk dat een van de scharnieren van de vaatwasser kapot was gegaan. Vandaag is de monteur erbij geweest. Het blijkt niet aan de vaatwasser te liggen maar aan het front. Dat past niet goed meer tussen de zijkanten van de buur-kastjes. Geen idee waarom. De vaatwasser staat er recht in. Het voorstel van de monteur was om een timmerman erbij te laten komen die links en rechtsonder wat hout van de zijkanten van de naburige kasten afhaalt zodat het front niet meer blijft haken. Wat van de zijkanten van het front afhalen is geen optie. Dan moet ik gelijk alles laten spuiten. Het eerste probleem is natuurlijk om een timmerman te vinden die voor zo'n akkefietje uit zijn bed wil komen. Tweede probleem is of het ook echt gaat helpen. Het moet natuurlijk niet nodig zijn om hout weg te halen. De keuken staat al zo'n 8 jaar en het heeft altijd gewerkt. Ter illustratie heb ik 2 foto's toegevoegd. Op de detail foto van de rechteronderzijde is te zien waar het front geschaafd heeft. Heel vreemd. Advies is zeer welkom.

20210726_145818.jpg 20210726_145809.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Evenwatanders

  • #2
  Het lijkt er vanaf de foto op dat het materiaal van de keukenkastjes spaanplaat is.Het zou daarom kunnen zijn dat er vanaf de onderkant vocht in die tussenwandjes getrokken is en dan zwelt het spaanplaat op. Was de speling voor het deurtje dan al wat aan de krappe kant, dan is dat nu dus helemaal geen speling meer.

  Je zult toch uit de twee kwaden moeten kiezen: Of je haalt een dun laagje van de tussenwandjes af en schildert deze vervolgens weer wit. Of je past de breedte van het deurtje aan, door er aan één of twee zijkanten een laagje af te halen. Probleem is wel dat de zijkanten van de deur dan kaal worden en als dat ook spaanplaat is, ook nog ruw, dus moeilijk weer glad te krijgen. En je krijgt het deurtje gewoon niet meer zo mooi als voorheen.

  Past het deurtje aan de bovenkant nog wel of zit dat ook al bijna klem? Hoeveel speling heb je daar nog?

  Zelf zou ik kiezen om een ietsje van de tussenwandjes af te halen, bijv. m.b.v. een schuurmachine (zoeen met driehoekvoet). Maar daar heb ik geen timmerman voor nodig.
   

  Paulus65

  • #3
  Bedankt voor de tip! Het klemt/haakt vooral aan de onderkant. Kan best dat er in de loop van de jaren wat vocht in het spaanplaat is gekomen. De afvoer heeft gelekt. Ben geen fan van spaanplaat maar dat zit nu eenmaal heel vaak in keukens. Lijkt me inderdaad het beste om wat van de zijkanten af te halen. Als de deur dicht is zie je dat niet eens zelfs als het niet wit gemaakt is. Ik zat zelf aan een powerfile te denken maar die heb ik zelf niet. Vlakschuurmachine wel. Dat zal wel meer tijd kosten maar dat geeft niet.
   

  Evenwatanders

  • #4
  Paulus65 schreef:
  zelfs als het niet wit gemaakt is.
  Maar als je het (geschuurde) spaanplaat niet beschermt tegen vocht, zal het probleem des te sneller terugkomen, maar dan in een heviger vorm. Beslist wel schilderen dus!
   

  Paulus65

  • #5
  Dat ook waar, heb nog wel ergens een potje wit staan. Thnx!
   

  Paulus65

  • #6
  Ben net aan het schuren geweest maar het past nog voor geen meter. Het onderste stuk van het front moet tussen de zijkanten van de buurkasten kunnen draaien maar dat zit hartstikke klem. Hoe kan dat nu zo plotseling? Tot zaterdag ging het nog.

  Vermoedelijk moet ik voor de hele draai van de onderkant van het front ca. 2mm van de buurkasten weghalen. Gaat alleen met een heel scherpe beitel. Ik ga op zoek in mijn gereedschapskist maar vrees het ergste. Nou ja, bij de bouwmarkt hebben ze er genoeg.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
  Daar verkopen ze geen scherpe beitels. :mrgreen:
  Een wetsteen doet wonderen.
  Meet de ruimte tussen de kastjes eens nauwkeurig op.
   

  Paulus65

  • #8
  Ik was net al met de rolmaat bezig maar dat is niet nauwkeurig genoeg. 1mm kan het verschil maken tussen klemmen of bewegen. Dadelijk maar mijn stalen lineaal opzoeken. Ik vermoed dat de breedte van het front nu gelijk is aan de afstand tussen de kasten. Het hout zal misschien 1mm gewerkt hebben. Ik heb geschuurd maar alleen bij de hoeken. Ik moet de hele radius voor het draaien van het front uitdiepen.
  Dat is niet zo eenvoudig. Zat net te denken om een lat te maken op dezelfde lengte + een beetje en die tussen de twee zijwanden te kloppen zodat ik die mm weer terug heb. Helaas zal die lat het kantelen van het front in de weg zitten.
   

  Evenwatanders

  • #9
  Je zou kunnen proberen wat te spelen met de hoogteinstelling van de kastjes naast de vaatwasser.

  Als je de pootjes direct naast de vaatwasser net iets laat vieren (dus het kastje daar een heel klein beetje laat zakken) dan zou de opening aan de onderkant misschien iets wijder kunnen worden. Waarschijnlijk zitten de kastjes bovenin vastgeschroefd aan het (op de foto's niet zichtbare) aanrechtblad, dus veel veranderen kan je het dan niet. Niet te veel verstellen, want misschien maak je het daarmee alleen maar erger, je bent gewaarschuwd!

  Tenminste: ik ga ervan uit dat de kastjes dmv schroefpootjes in hoogye versteld kunnen worden. Als dat niet zo is, dan is deze 'tip' natuurlijk niet van toepassing.

  Misschien kun je de kastjes ook losschroeven (van het aanrechtblad) en net een ietsje opschuiven als daar aan weerszijden ruimte voor is.
   

  Tom345

  Specialist Elektra
  • #10
  Hmh, als inderdaad het hout van de naburige kasten was uitgezet, dan zou je dat toch moeten zien aan de aangelijmde kunstof kant (weet niet hoe dat woord in het Nederlands heet). Kunstof zet tenslotte niet uit door vocht. Ga eens de plint weghalen. Misschien kom je dan nog iets interessants tegen.
   

  Paulus65

  • #11
  Kunstof zet niet uit maar het spaanplaat waar het op zit wel. Het is niet veel maar blijkbaar genoeg. Het front heeft origineel maar heel weinig speling. 1mm, dus links en rechts 0.5mm is al genoeg. Het rubber van de deur van de vaatwasser is vorig jaar vervangen nadat het totaal verbrokkeld was. Zal wel wat stoom door gekomen zijn. Water en spaanplaat is een slechte combinatie. Op zich lijkt het een vrij redelijke kwaliteit spaanplaat te zijn met hoge dichtheid. Dat maakt het wel lastig om er 1mm over ca. 10 vierkante cm at te halen. Misschien is dat idee met hoogteverstelling wel wat.
   

  Paulus65

  • #12
  Het probleem is inmiddels opgelost maar het had wat voeten in de aarde. Schuren met een vlakschuurmachine schoot niet op. Daarom had ik vandaag een schraap-schaafje gekocht bij de Praxis. Helaas had dat ding moeite om door het hard kunstof heen te breken. Daar zijn die tandjes niet op berekend. Uiteindelijk in mijn gereedschapskist een slijpsteen gevonden en die op mijn schoefmachine gezet. Dat schoot wel op. De deur zit er weer in en werkt goed.
  Een powerfile had waarschijnlijk nog beter gewerkt maar vond het zonde om zo'n ding te kopen en dan vrijwel nooit meer te gebruiken.

  20210728_191737.jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu