Frequent aanspreken branderwachttijd-functie (vaillant)

wbvds

  • #1
's Morgens warmt de installatie op van 18.0gr.C. ( daadwerkelijk afgelezen T op de thermostaat, < T-nachtverlaging !) naar 19.5gr.C. Duurt zo rond 3,5 uur; dat is wel wat traag, maar op zich niet echt een probleem.
Er is een overshoot tot 20.0gr.C., maar ook dat lijkt wel acceptabel en oké.
Het is pas bij een buitentemperatuur zo rond 0.0 C (of bij relatieve windbelasting) dat 's avonds de kamerthermostaat tot onder 19.5gr.C. daalt en weer een warmtevraag ontstaat.

Dan echter lijkt de kamertemperatuur niet meer op 19.5gr.C te komen; kan zelfs tot 19.0gr.C. dalen: er lijkt dus geen voldoende warmte-aanbod.
Ik zie op de keteldisplay dat frequent een branderwachttijd/zandloper wordt aangegeven.

Het doet -mij als betrekkelijke leek- er aan denken, dat er 's avonds te frequent sprake is van aanspreken van de branderwachttijd-functie, en daardoor een ingestelde temperatuur niet wordt gehandhaafd. Ook 's nachts zijn er momenten van warmtevraag, (zie ik in de app van Greenchoice), en wordt de ingestelde 18.5gr.C onderschreden.
Ik realiseer me dat dit wat onlogisch aandoet, omdat de opwarming blijkbaar vanaf 's morgens toch wel correct verloopt. Ik merk dat ook in de ochtend-opwarmronde de branderwachttijdfunctie wel eens intreedt, maar dat is dan veelal pas bij een kamertemperatuur van rond 19.0-19.5gr.C: waarschijnlijk wel correct, met doel de overshoot te beperken(?)


Kan iemand zijn/haar licht eens over deze situatie doen schijnen, wat er mogelijk aan de hand kan zijn? Bij voorbaat dank voor je inbreng!

Vr. gr., Wietze

- Vaillant cv EcoTec 25kW (2015), met vloerverwarming; vloerverwarming uitgebreid van 3 naar 5 groepen voorjaar 2019.
- Nachtverlaging: 18.5gr.C., dagtemp: 19,5 gr.C., thermostaat Calormatic 370.
- Instellingen: deellast: 18kW (default: auto), branderwachttijd: 20min.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je wil maar 1 graad verschil in temperatuur verhogen. Bij mij heb ik de ervaring daar kan het systeem niets mee. Je zou is kunnen proberen zet de vraag 20,5
Bijvoorbeeld als het om 8:00 uur 20gr. moet zijn en om 7:30 is het nog 19 gr. denkt het systeem ik kan rustig aan doen. Mijn ervaring hoor.
 

wbvds

  • #3
Dank voor je reactie.
Begrijp wat je bedoelt, weet echter niet of een CV inderdaad zelf 'bedenkt' dat het op het ene moment rustig aan mag doen als het een warmteaanvraag krijgt van de thermostaat, daar waar het 's morgens wel adeqaat reageert.
Het opwarm-traject 's morgens is ook niet zo zeer mijn probleem; dat lijkt me wel correct en acceptabel. Het gaat mij meer om het niet-handhaven/zelfs onderschrijden van de ingestelde thermostaattemperatuur 's nachts en 's avonds. Het lijkt sterk bepaald door de rol van een repeterende branderwachttijd.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Branderwachttijd die kreet ken ik niet.
Een CV eigenlijk de thermostaat bedenkt tegenwoordig heel veel. Je leest vaak de kreet zelflerend en deze werkt bij ons veel te goed. Is het een periode te warm geweest en het weer slaat om naar kouder heeft het systeem bij ons moeite om daar op te reageren. Het duurt allemaal een stuk langer.
Voel of denk je in wat je zou moeten doen om een ruimte 1 graad te verwarmen en dat nog zo nauwkeurig mogelijk ook. Meer weet ik er niet van.
 

wbvds

  • #5
Branderwachttijd is een mechanisme dat de CV-brander een aantal extra minuten stillegt, nadat -blijkbaar- de brander door het cv-regelsysteem is uitgeschakeld; het voorkomt dat de brander te vaak wordt ingeschakeld en verlengt de levensduur van de brander... (voor zover de beschrijving uit de Vaillant manual).
De branderwachttijd is afhankelijk van de T-aanvoer, kan zomaar een grootte van rond 20minuut bedragen; wordt de brander steeds na een 10minuut uitgeschakeld, dan kan over een uur gerekend de effectieve 'aan'tijd sterk gereduceerd zijn.
Wat de branderwachttijd doet aanspreken is me echter niet duidelijk; in de Vaillant-documentatie of op internet lees ik nergens iets daarover.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Marketing verhaal versus pendelen.
Als dat een van te voren op minuten een vastgestelde waarde is zie ik zo een twee drie geen voordeel. Een brander maken die veeeeeel langer meegaat kan ook niet zo moeilijk zijn.
Maar goed moet je nog meer innovatie steken in een CV ketel op gas.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Wat is de ingestelde maximale aanvoertemperatuur? Als de ketel maar eens per 20 minuten mag aanslaan moet de aanvoertemperatuur wel voldoende kunnen oplopen om per branderstart voldoende warmte te genereren.

Je kunt proberen de maximale aanvoertemperatuur hoger te zetten. Ik weet niet of de branderwachttijd instelbaar is, die zou je ook kunnen verlagen naar 10 minuten of zo.
 

wbvds

  • #8
Dank voor je input!

Er is een max. T-aanvoer die in een Installateursmenu op 75gr.C (fabrieks-instelling) staat; op de ketel kan je een gewenste T-aanvoer kiezen.
Deze -laatste- T-aanvoer staat/stond op: 65gr.C.

De branderwachttijd stel je in, in het installateursmenu; default-instelling=20 min. Feitelijk is dit een max.waarde, afhankelijk van de momentele T-aanvoer is dit een effectieve waarde die uit een tabel (zie bijlage) is af te leiden.
Tijd (was 20min), is nu - in het installateursmenu- gebracht naar 'instelling' (max): 10 min.

We gaan kijken hoe een en ander nu gaat !

Ben eigenlijk wel benieuwd welke trigger de brander steeds doet onderbreken: weet u dat?

effectieve branderwachttijd.jpg
 
Laatst bewerkt:

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
De thermostaat berekent waarschijnlijk de gewenste aanvoertemperatuur. Stel dat deze wordt berekent op 40 graden, zodra deze waarde wordt overschreden met een x aantal graden, schakelt de ketel uit. Als de branderwachttijd er vervolgens voor zorgt dat de ketel maar een sper 20 minuten mag inschakelen, dan koelt het systeem waarschijnlijk veel te veel af.

Als de warmtevraag lang aanhoudt, zal de thermostaat de gewenste aanvoertemperatuur langzamerhand gaan verhogen. Dus uiteindelijk wordt het dan toch warm, maar dat duurt veel te lang.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Dan zou ik waterzijdig maar eens gaan inregelen.
Als de vraag van een modulerende thermostaat niet het gewenste effect heeft zit daar vaak de fout.
Met idd lange aanwarm tijden en niet voldoende reageren op kleine warmte vraag.
 

wbvds

  • #11
De installatie bestaat voornamelijk uit een 5grps vloerverwarming, begane grond. (als genoemd in start-bericht)

Er zijn daarnaast slechts 7 radiatoren:
4/7 zijn 100% dichtgedraaid, eigenlijk permanent onverwarmde ruimten;
2/7 radiatoren met kranen 90% dicht (hal/overloop en douche: slechts wegnemen van de meeste kou);
1/7 radiator op werkkamer-verdieping 10% dicht.

Is er dan nog wel iets om 'waterzijdig' in te regelen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Ja precies dit is de oorzaak van je probleem, die ketel kan zijn warmte niet goed kwijt. Temperatuur loopt snel op en ketel gaat in wachttijd.

Dit icm een modulerende thermostaat en een trage warmtebron krijg je dan vreemde klachten
 

wbvds

  • #13
Ok headhunter, 'warmte niet kwijt kunnen' klinkt wel logisch; ik neem je opmerkingen even mee.
Ga wel eerst alleen wat testen met Taanvoer=65 en kortere branderwachttijd=10; even bekijken waar dat in resulteert en daarna ev, radiatoren wat wijder openzetten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Reken eens uit wat je huidige verwarmen de vermogen is en stel als dat kan de ketel daarop af word het vast nog beter van.
 

Frankvns

  • #15
Ik ben wel heel erg benieuwd naar of het probleem van @wbvds is opgelost. Ik heb namelijk exact hetzelfde met mijn Vaillant HR SolidePlus.

De ketel gaat zo'n beetje elke 10 minuten uit en schiet dan in de restblokkeerstand/branderwachttijd. Ik heb deze ook al flink verkort en daardoor wordt het nu wel netjes warm, maar ben benieuwd wat de trigger is dat de ketel steeds uitgaat.
 

wbvds

  • #16
Is allemaal al weer een poosje geleden...
Sept 21 na een servicebeurt in overleg met de installateur volgende instellingen gemaakt:
T(aanvoer) gebracht naar: 55 gradenC; heb ik vanaf dec 21 op 50 ('t is ook geen 'winter' meer geweest)
D.000, deellast naar: 15kW ( fabrieks-instelling: auto
D.001, nalooptijd: 1min ( fabrieks-instelling: 5
D.002, max brandertijd: 7 min ( fabrieks-instelling: 20
(bovenstaande fabrieksinstellingen uit installatie-manual)

D.002 is sterk Taanvoer-gerelateerd, zie tabel bij posting 11-01-21)

Systeem is/blijft traag, maar is dan ook grotendeels vloerverwarming
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu