Fitting met trekschakelaar op tafellamp monteren

Lujea

  • #1



Hallo allemaal,

Ik heb een vraag en hoop dat iemand mij kan helpen. Ik heb nostalgische trekschakelaars gekocht welke ik op tafellampjes wil monteren. Hoe ik snoeren en fittingen moet vervangen of lampen ophangen is mij bekend. Alleen had ik nooit eerder te maken met een trekschakelaar. De fitting heeft slechts één gat. De verkoper (buitenland) geeft aan dat beide draden door dit ene gat moeten, maar aangezien ik mijn huis niet wil platbranden ;-) hoop ik dat iemand mij advies kan geven. Alvast ontzettend bedankt!

Met vriendelijke groet,
Jeannette
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Mijn advies: niet gebruiken.

Geen kema of ander Europees keurmerk.
De aansluiting zit gevaarlijk dicht bij de metalen mantel. En inderdaad, hoe je de tweede draad zou moeten aansluiten is niet duidelijk. Waarschijnlijk langs die buitenkant.

Alleen al de vermelding op de fitting dat deze geschikt zou zijn voor 250 W is belachelijk. Er is in feite geen enkele fitting van dit formaat geschikt voor een 250W lamp. Dat betekent dat ze er maar wat opgezet hebben.

Mijn opvatting hierover: Gooi weg die rommel en gebruik een goedgekeurde fitting. Dan maar geen trekschakelaar, een snoerschakelaar doet het ook prima.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Kees, waarom is die 250W zo vreemd? Zoek eens op "E27 250W", ze maken gewoon lampen met dat vermogen. Niet zo vreemd dat ze ook bijbehorende fittingen maken.

Volgens mij zitten die schroefcontacten (ik zie er gewoon 2 trouwens) niet tegen de metalen buitenkant maar tegen een soort van karton? Maar dat geeft mij niet meer vertrouwen, eerder minder.

Dus met je conclusie ben ik het wel eens: ik zou ze niet gebruiken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
XanderH schreef:
...ze maken gewoon lampen met dat vermogen.
Zou best kunnen maar in de gewone 'consumenten' armaturen kom je dergelijke vermogens niet tegen. Voor mijn gevoel hebben ze er gewoon maar wat op gezet, zonder enige zekerheid dat het mag. Iemand die deze fitting in een of ander lampje inbouwt denkt daardoor dat je er zonder probleem een 100 W gloeilamp in zou kunnen draaien (voorzover nog verkrijgbaar).
XanderH schreef:
... schroefcontacten (ik zie er gewoon 2 trouwens)
Ja er zitten welk twee contacten, maar er zit maar één doorvoer voor de draad. De andere draad moet blijkbaar buitenlangs, met het risico dat de buitenkant van de fitting daarmee in contact komt.
XanderH schreef:
Dus met je conclusie ben ik het wel eens: ik zou ze niet gebruiken.
Hebben we toch hetzelfde resultaat bereikt! :wink:
 

Lujea

  • #5
Hartstikke bedankt voor het meedenken en jullie reacties!

Ik heb ze van AliExpress (ehh.. ja) en heb daar wel vaker onderdelen besteld welke gewoon prima waren, hetzelfde als in NL (veel producten die je hier kunt kopen zijn geïmporteerd uit Azië). Ik zal nog even de gegevens middels screenshots plaatsen. Ik kijk altijd naar recensies en iedereen gaf 5 sterren, zonder opmerkingen. Blijkbaar ben ik de enige die het vreemd vind. Inmiddels weet ik wel dat ik wat kritischer ben dan de gemiddelde koper daar.



Ik denk dat het draad alleen door dat ene gat kan, omdat er in die andere twee gaten schroefjes zitten met vierkante schroefringen. Het isolatiekarton vind ik ook gevaarlijk en inderdaad, ik was van plan om lampjes te gebruiken van 40W en 60W (waarvan 2 zelfgemaakte nachtlampjes). Ging ervan uit dat er een maximum wattage werd aangegeven, welke ik ook wel erg hoog vond.

Inmiddels kreeg ik nog een bericht van de verkoper met de mededeling dat degene die er meer van weet op vakantie is en mij over een paar dagen zal benaderen met uitleg. Misschien zijn jullie benieuwd, dus ik zal het antwoord hier plaatsen. :)

Ik neem jullie advies ter harte en denk niet dat ik ze nu nog zal gebruiken. Nogmaals bedankt!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Ik geloof dat ik je vraagstelling over 2 draden door 1 gat niet zo begrijp... Hoe bedoel je 2 andere gaten met vierkante schroefringen? De aansluitklemmen? Welk gat bedoel je dan als derde???



Door het gat aangegeven met de rode pijl voer je het snoer in (dus geen draden, maar dubbel geïsoleerd snoer) en dit zet je met het schroefje vast ter trekontlasting. Bij de groene pijlen sluit je ieder één draad aan? En that's it??? Je wil toch zeker geen draad door die klinknagel steken? Die is alleen om dat lipje in de fitting vast te zetten...

Maar zoals gezegd, ik zou deze dingen niet gebruiken. Leuk al die Chinese webwinkels en ik haal er ook regelmatig zwakstroomspul vandaan, maar componenten die aan de 230V komen te hangen? Nee, dank je. Het ontbreken van een geldige CE markering is voor mij al reden genoeg om zoiets niet in of aan mijn huisinstallatie te willen...

Karton als isolatie in iets wat warm wordt klinkt niet als een geweldig plan. Daar hebben ze toch kunststoffen voor uitgevonden met speciale vlamdovende eigenschappen voor het geval het toch zou gaan smeulen? :roll:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
In het algemeen is het met dit soort dingen; als de kwaliteit van deze dingen net zo goed is als de omschrijving kun je ze beter niet gebruiken.
Een bedrijf dat een naam te verliezen heeft zal nooit zoiets in de markt zetten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Het is gewoon een google vertaling, zoals bij zoveel van dit soort dingen uit het verre oosten. Hoeft geen bezwaar te zijn, maar als het gaat om elektrische veiligheid dan zijn foute vertalingen soms levensgevaarlijk. Is hier nog niet eens echt het geval, hier is gewoon sprake van voor Nederlandse begrippen ondeugdelijk materiaal.

Dat is in het verre oosten niets bijzonders. In sommige lande daar mag alles.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu