Fase3x25 aansluiting voor keukenapparatuur/krachtgroep maken

NicoV

  • #1
Ik ben bezig met een nieuwe keuken, Zou iemand willen meedenken over het volgende probleem:

In mijn nieuwe keuken komen de volgende apparaten:

Inductiekookplaat (aansluitwaarde 7350), Combimagnetron (aansluitwaarde 3350), vaatwasser (aansluitwaarde 2400) en een koelkast (aansluitwaarde 140). In totaal dus 13240.

Momenteel heb een fase 1 aansluiting en gaat er een bedrade leiding naar perilex stopcontact onder het keukenblad. De stopcontacten boven het aanrecht en de wasemkap staan op andere groepen.

Nu is het heel moeilijk om extra leidingen naar de keuken te trekken om alle keukenapparatuur van stroom te voorzien.

Is het technisch mogelijk en veilig om het volgende te realiseren:

Mijn meterkast wordt aangepast. Mijn huidige fase 1 aansluiting wordt vervangen door een Fase 3x25 aansluiting.

De huidige bedrade leiding naar de perilex wandcontactdoos, wil ik in de nieuwe fase 3x25 aansluiting gaan gebruiken voor een krachtstroomleiding/krachtgroep naar de keuken. Op deze krachtgroep wil ik vervolgens de keukenapparatuur aansluiten.

Ik las hier n.l. het volgende over:

Een krachtgroep wordt gebruikt om onder andere een kookplaat, bubbelbad of 3 fase laadpaal aan te sluiten. Een krachtgroep maakt het eveneens mogelijk om gebruik te maken van de krachtstroomaansluiting in de woning of bedrijfspand. Naast een kookplaat met meer vermogen dan 7,3 kilowatt kun je een divers aantal andere apparaten en installaties aansluiten op een krachtgroep.

Mijn vraag: Kan dit ?

Mijn tweede vraag is. Kan ik de huidige bedrade leiding naar de perilix wandcontactdoos eventueel gebruiken als aansluitpint naar een zgn. verdeler (Tiara ? o.i.d.) Op deze verdeler wordt vervolgens alle keukenapparatuur aangesloten.

Is dit te realiseren of zijn er wellicht andere mogelijkheden. Suggesties van harte welkom.

Ik hoor het graag,

Nico
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Richtlijn is om ieder apparaat met een aansluitwaarde van 2000W of meer een eigen (unieke) eindgroep in de meterkast te geven. Dat mag op een 1-fase aansluiting (1x40A), of over meerdere fases als je die hebt (3x25A). De kookplaat moet je aansluiten op een zgn kookgroep (2x16A eindgroep gekoppeld, met 2xN en 2xL). Stopcontacten, verlichting, koelkast en afzuigkap kunnen op 1 eigen groep.

Krachtstroom hebt je nooit als je over slechts 1 fase beschikt. Van je perilex aansluiting kun je geen aftakking maken voor andere apparaten. De door jou genoemde Tiara lijkt mij namelijk niet toepasbaar in woningen binnen Nederland, ivm selectiviteit.

Meerdere eindgroepen door 1 kabel / mantelbuis mag ook niet.

Als je over gaat naar een 3-fasen hoofdaansluiting is bovenstaande van toepassing, al heb je dan de mogelijkheid om de apparatuur te verdelen over meerdere fasen.
 

NicoV

  • #3
Beste Walter, allereerst bedankt voor je snelle antwoord.

Nog even over de mogelijkheden van de keukenverdeler. (Ik heb het over een 3 fasenaansluiting die gerealiseerd wordt)
Ik las daarover zojuist het volgende:
De aansluiting vanaf de meterkast naar de keukenverdeler is een distributiegroep. De distributiegroep mag niet gebruikt worden om rechtstreeks elektrische toestellen of wandcontactdozen te voeden. De distributiegroep mag echter wel een perilex contactdoos voeden waarop de keukenverdeler wordt aangesloten.
Aangezien de kans op sluiting in het gedeelte van de meterkast naar de keukenverdeler gering is, kan worden volstaan met gedeeltelijke selectiviteit. Volledige selectiviteit zal niet worden bereikt. Op de keukenverdeler kunnen dan de diverse apparaten worden aangesloten door middel van contactdozen, waaronder de inductiekookplaat.

zie:

Tja, dit roept dan de vraag op hoeveel je op zo n keukenverdeler mag aansluiten uitgaande van een 3x25 aansluiting en of de huidige 5 aderige bekabeling van de huidige perilex wandcontactdoos daarvoor gebruikt mag worden.

Graag je zienswijze,
Nico
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Als je een 3x25A hoofdaansluiting krijgt dan zou je een 16A distributiegroep krijgen en dan 6A eindgroepen in de keuken. Daar heb je dus weinig aan.

Ook moeten draadkleuren voor een krachtgroep anders zijn dan voor een kookgroep. Je zult dan dus ook de bedrading naar dr perilex moeten vernieuwen.

Nuchter kijkend ontkom je er niet aan om extra leidingen te leggen naar de groepenkast en die onderverdeler achterwege te laten.
 

NicoV

  • #5
Bedankt voor je reactie. Het is lastig allemaal. Volgens vrienden denk ik veel te moeilijk.
Wat denken jullie van de volgende oplossing voor de aansluiting van de keukenapparatuur.
1. De inductiekookplaat komt op een kookgroep 2x16A. Deze groep is er al.
2. De combimagnetron komt op een aparte 16A groep. Deze groep wordt aangelegd vanuit de meterkast.
3. De vaatwasser (1900 W) en Koelkast (90W) wil ik aansluiten op één van de twee bestaande 16A groepen in de keuken. De vaatwasser heeft lagere aansluitwaarde dan 2000 W. Dus dat zou volgens NEN mogen. Deze groep wordt verder belast met ongeveer 500 W aan overige zaken (zoals stopcontacten, lichtpunten, Mechanische ventilatie). Dan hou ik ongeveer 1200 W over op deze groep.
4. De bestaande tweede groep 16A in de keuken voedt o.a. een stopcontact boven het aanrechtblad. Deze groep wordt verder belast met ongeveer 600 W. Voor de stopcontact boven het aanrecht resteert dan meer dan 2200 W. Genoeg voor de aansluiting van een Senseo, waterkoker, Airfreyer o.i.d.

Alle groepen komen verder achter aardlekschakelaars. Het betreft een 1x35 A aansluiting.

Graag jullie mening over bovenstaande.

Groet, Nico
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Lijkt me geen verkeerde verdeling.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu