Faber gashaard; functioneert niet meer, waakvlam valt uit

'83

  • #1
Hallo,

Heb een probleem met m'n gashaard, Faber Gashaard / Mertik Maxitrol (Hestia Log Burner), bj2008 deze wil niet meer bijkomen. Er staat me ook iets van bij dat de allerlaatste keer dat die in gebruik was de haard automatisch is uitgegaan, rond de tijd dat ie toch wel van mij uit mocht en zocht hier toen niets achter.

Maar ja, de gashaard wil nu dus niet meer functioneren.

Al google'nd en redenerend leek het - nadat alles in de haard grondig schoongemaakt is en dit niet het gewenste resultaat bracht - het meest plausibel dat het thermokoppel de boosdoener was, en deze is nu dus vervangen... maar het vervangen hiervan heeft geen soelaas gebracht.



Voordat ik de haard (met de afstandsbediening) probeer in te schakelen staat het gasregelblok er bij zoals hierboven afgebeeld.

1. motorknop staat op maximaal;
2. met afstandsbediening inschakelen/ontsteken;
3. motorknop gaat eerst naar off;
4. bij (daarna opnieuw) inschakelen kan het zijn dat de motorknop tikt en wat lijkt te torderen -- lijkt erop dat dit afhangt van welk knopje van de twee gecombineerde knopjes je als eerste op je afstandsbediening indrukt;
5. ontsteking wordt gestart; kort-piepend geluidssignaal en de waakvlam is aan, vlam maakt contact met het thermokoppel;
6. piepen blijft doorgaan, in afwachting op het bijkomen van de hoofdbrander, welke dus niet bijkomt. Na 10 seconde valt de waakvlam weg. Terwijl/nadat dit gebeurt gaat de motorknop naar maximaal.

>> Wanneer ik nadat de waakvlam ingeschakeld is, handmatig de motorknop open draai (terwijl het piepend geluid op is) komt de hoofdbrander gewoon bij. Maar uiteindelijk zal ook hier de waakvlam en ook de hoofdbrander wegvallen.

Dus, ja dit zou dus evengoed nog aan het thermokoppel, ofwel de onderbreker of het zogenaamde spoeltje/elektromagnetische klepje in het gasblok kunnen liggen. Eventueel zou het ook aan de ontvanger/aansturing kunnen liggen, waar het thermokoppel middels bedrading op aangesloten zit. >> Heb nadat ik dit ergens gelezen heb geprobeerd het thermokoppel te 'by-passen' d.m.v. de twee kabels die in de onderbreker gemonteerd zitten, direct met elkaar in contact te brengen... echter ga je dan helemaal rare dingen/geluiden horen. (een van de twee kabels loopt ook via de in/uit-schakelaar).



De waakvlam komt in contact met het thermokoppel, thermokoppel zou wederom defect kunnen zijn maar ja waarschijnlijk niet, de onderbreker lijkt mij ook niet zoveel aan stuk te kunnen gaan. Er komt gas op de waakvlambrander, en er is gas op de hoofdbrander te krijgen maar waar gaat het dan mogelijk toch mis nadat de waakvlam c.a. 10 seconde is aan geweest?

Wat anders zouden we nog kunnen proberen/nakijken, voordat het hele gasregelblok/ontvanger te vervangen dan wel een servicemonteur in te schakelen? (Wordt de waakvlam niet gesignaal, wordt dit signaal niet doorgegeven en valt vervolgens een of ander veiligheidsventiel?).

Wellicht dat jullie nog wat ideeën of suggesties hebben.

Trouwens, de piezo-ontsteking die werkt niet, bougie zien ik niet vonken wanneer ik dit handmatig probeer te bewerkstelligen, automatisch vonkt de bougie prima.
 

Paulmul

  • #2
Hoi, ik heb hetzelfde. Hoe is het bij jou opgelost?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Ik ken deze apparaten niet maar misschien is het microschakelaartje defect?
Deze staat op de foto rechts van de connector met bedrading, en zit vast met een schroefje.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Waakvlam goed schoon/stofvrij?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Batterij die in de ontvanger in de kachel zit ook al vervangen door goede nieuwe batterijen.
Dus niet die goedkope batterijen van de action?
En ik bedoel dus niet de batterijen van de afstandsbediening, maar van het ontvangst kastje dat bij de kachel zit.
 

eijndhover

  • #6
Ik heb hetzelfde probleem met de haard. Hij gaat na een seconde of 10 uit.. terwijl de hoofdbrander dus wel aanslaat. Er is 4 keer (!) een monteur langsgeweest en die is helaas ten einde raad.. en wij ook.

eerst is de haard onderhouden nagekeken/schoongemaakt. Daarna is de ontstekingspen vervangen. Daarna de koppakking beneden(?) en daarna de koppakking van de ontstekingspen? De laatste termen kan ik als leek niet plaatsen maar ik heb er vertrouwen in dat de monteur zijn best heeft gedaan..!

Wat kan er mogelijk mis zijn met de haard waardoor deze na plusminus 10 seconden op de hoofdbrander compleet uitvalt..?

merk is dus Faber, type RelaxedXL
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Plaats ook even een foto van de brandende haard.
Is de schoorsteen ook gecontroleerd en/of geveegd?
 

Cort

  • #8
Kan iemand ons vertellen wat voor de bovenstaande problemen van de Faber gasbrander de oplossing heeft gebracht ? Wij zitten namelijk met precies hetzelfde probleem. Monteur is al meerdere keren langs geweest. Batterijen vervangen, thermokoppel vervangen, regelkastje vervangen zelfs het gasblok is vervangen. Zijn er meer onderdelen ? Nee dus. Monteur is ten einde raad. Gasdruk is ok. Haard doet precies wat hij moet doen tot en met de waakvlam. Uiteindelijk moet dan na een klik het gas gaan lopen, maar de waakvlam slaat dan uit. Anyone ??????
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Mogelijk de thermostaat kapot of verstopping van de schoorsteen waardoor de beveiliging eruit springt
 

Cort

  • #10
Dag Jan. Hartelijk dank voor je reactie. De waakvlam slaat ook uit (helemaal aan het eind als de pieps stoppen en de haard zou moeten aanslaan) als het gasbed uit de haard is genomen, de ruit is verwijderd en de haard dus helemaal (nog) niet is aangesloten op de schoorsteen. De "schoorsteen" is overigens slechts een metalen dubbelzijdige pijp van 2 meter lang direct naar buiten op de bgg. Voor zover ik weet zit er op deze Faber haard geen thermostaat. Met alle onderdelen vervangen door de installateur, zou je toch mogen zeggen dat de haard het moet doen. Maar nee. Op het moment suprème slaat de waakvlam uit.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Heeft de monteur ook de clixon/TTB doorgemeten?

923005_8160066_clickson_TTB_90o.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Het is op afstand lastig zo'n storing te vinden.
Controleer ook nog of de verbinding van de thermokoppel in het gasblok vastgedraaid zit.
Kijk ook of de punt van de thermokoppel in de waakvlam zit.
Als de kachel uit gaat en u hoort pas een paar seconden later een tik dan zit de storing niet in het gasblok
 

ATM 77

  • #13
3 minuten geleden
Ook wij hebben exact hetzelfde probleem als hierboven diverse keren is omschreven. De haard gaat zelfs af en toe aan nadat de waakvlam is ontstoken, brandt dan een seconde of 10 en gaat vervolgens uit!
Bij ons zijn de receiver en zender (gv60) vervangen. De kachel heeft toen 1 dag naar behoren gebrand. De volgende dag begonnen de bovenstaande problemen. Hopelijk hier antwoorden?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu