Extra ventilatierooster voor koelkast: wel of niet nodig?

Klusmeus

  • #1
Onderstaande schets is een zijaanzicht van de situatie. Op de foto is koelkast in de rechtse hoge kast geplaatst.

Rode lijnen zijn vloer en muur, blauw is een koof bekleed met gipsplaat, de grijze cirkel is afvoerpijp van de afzuigkap, groen is de keukenkast die tegen de koof aan staat en aan de achterkant iets is ingezaagd omdat hij wat hoger is dan de koof. De gele lijn is de bovenkant van de koelkast.





Bij oplevering werd ons aangeraden om boven de kast aan de voorzijde (en dus zichtzijde) van de koof nog een ventilatierooster te plaatsen, omdat een gebrek aan ventilatiemogelijkheden de levensduur van de koelkast zou inkorten.

Echter:

-De ruimte tussen de bovenkant van de koelkast en de onderkant van de koof bedraagt al 4cm, de ruimte tussen bovenkant koelkast en bovenkant van de kast waar hij in staat bedraagt zelfs 11cm.
-Er zijn gaten in de onderkant van de koof gemaakt, waardoor hij daarin ook kan ventileren. De koof is zo'n 30 cm hoog. Wel met de pijp van de afzuigkap die in de weg zit.

Mij lijkt het dat de koelkast op deze manier ruimte genoeg heeft om te ventileren, en dat het toevoegen van een (mijns inziens lelijk) ventilatierooster hier weinig aan verbeterd.

Wat denken jullie? Wel of geen rooster nodig?
 

R0cc0

  • #2
Als de warmte niet weg kan uit de koof heeft het weinig zin om daar gaten in te maken.
Kun je geen gaten maken in de bovenkant van de kast? (dus tussen de koof en de voorkant van de kast)
 

DSR9500

  • #3
Ventileren betekent; lucht in EN lucht uit.
Focus dus niet alleen op de bovenkant, maar ook onder onderkant aan de achterzijde.
De's te meer, des te beter. 100 cm2 is mi echt een minimum.
Lees even wat er over in de gebruiksaanwijzing staat.

Je koelkast koelt beter en verdampt evt condensuitloop in het bakje ook beter. Anders loop je zelfs het risico dat dit bakje gaat stinken.

Tip:
Wees creactief het hoeft niet dmv 1 gat; kan ook dmv 2 of meer gaten en of sleuven.
En mochten de kastjes aan onder onderzijde open zijn, en dat is meestal zo, dan maak je onder 2 kastjes een sluif van 2 cm hoog. Zodat je het staand niet ziet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu