Extra stroomkabel trekken

Maurice EVO

  • #1
L.s.,

Ik heb een vraag t.a.v. het trekken van een aantal stroomkabels richting de meterkast. Eerst even een korte situatieschets:

Wij wonen in een huis welke gebouwd is in 2008 waarbij er geen kruipruimte is voorzien. De woning is dus gebouwd bovenop een geisoleerde gewapende betonnen plaat. Dit bemoeilijkt het aanleggen van extra stroomkabels natuurlijk aanzienlijk, vandaar dat ik naar alternatieven op zoek ben.

Wat we graag willen is nog een extra set zonnepanelen (buiten de 14 die we al hebben) van 12 stuks die we op het platdak van onze uitbouw en garage willen gaan leggen. Aangezien binnenkort het platdak van de (nu nog niet geisoleerde) garage geisoleerd gaat worden met nieuwe dakbekleding (epdm) willen we hierbij meteen een stroomkabel doorvoer in laten werken. Deze zal gebruikt kunnen worden om de kabels van de zonnepanelen de garage in te krijgen waar we dan de omvormer kunnen hangen.

Nu komt de vraag hoe we deze kabels naar de meterkast kunnen krijgen, aangezien we niet de kruipruimte in kunnen aangezien deze er niet is.

De enige mogelijkheid die we hebben is om de kabel door de vloer te boren van de garage en deze "naar buiten te leiden" onder de oprit. Naast de garage is namelijk de voordeur en op 25cm naast de voordeur zit een 50mm buis waar momenteel het (door ons niet gebruikte, want glasvezel) isra punt naar de meterkast gaat. Deze pijp is het enige punt welke ik kan gebruiken om rechtstreeks de meterkast in te geraken. Aangezien ik weet dat deze kabel niet mijn eigendom is blijf ik hier ook zeker vanaf (ga hem dus niet doorknippen en eruit trekken), maar heb hierbij wel onderstaande vraag:

Is het toegestaan om naast dit isra punt nog een extra stroomkabel te trekken? Aangezien er nog meer dan voldoende plek is in de buis was ik voornemens om dan een 4x4mm2 ymvk-as kabel te trekken vanuit de garage en dan ingraven onder de oprit en dan via deze buis de kabel in de meterkast te krijgen.

Indien dit toegestaan is, kan ik deze stroomkabel dan rechtstreeks de 50mm buis in te trekken of dient hier nog een mantelbuis omheen te komen?

Verder zou het ook enorm fijn zijn als ik hier nog een 2e (vooralsnog ongebruikte) stroomkabel kan trekken voor een toekomstige laadpaal. Aangezien de oprit dan toch open moet is het weinig moeite om meteen een 2e kabel te voorzien.

Als laatste, is het mogelijk om dan ook een afgeschermde ftp kabel erin te trekken om deze te kunnen koppelen aan de omvormer voor de communicatie? Dit uiteraard allemaal afhankelijk of het past in de buis en of het mag.

Dus in kort, is het toegestaan om in de buis waar momenteel de isra kabel doorheen loopt een stroomkabel (liefst 2) en een ftp kabel te trekken. Indien toegestaan welke materialen hier het best voor te gebruiken en is het hierbij verplicht met een mantelbuis te werken.

Ik waardeer jullie reactie zeer, alvast bedankt!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Een probleem waar je mogelijk tegenaanloopt is dat de zonnepanelen via een omvormer gelijkspanning omzetten in wisselspanning. De spanning die ze daardoor op het net zetten is niet een hele mooie sinus, maar er zitten allemaal piekjes op. Deze piekjes kunnen de communicatie verstoren in datakabels die vlak bij liggen. En wanneer je een KPN kabel en netwerk kabel door diezelfde mantelbuis trekt heb je daar kans op.

In het bouwbesluit is alleen de mantelbuis voor de gasleiding genormeerd. Voor het gebruik van de andere mantelbuizen geldt het leveringscontract dat je met de verschillende nutsbedrijven hebt. Mogelijk hebben zij daarin een beperking.

Je mag meerdere YMVK(-as) kabels gebundeld leggen maar meerdere XMVK(-as) kabels mag niet vanwege gebrek aan warmtebestendigheid van XMVK. Het zou kunnen dat de KPN kabel niet warmtebestendig is. Dan kun je er ook geen voedingskabels bij leggen.

Er is geen andere weg waarlangs de kabels zouden kunnen lopen?
 
  • Like
Waarderingen: Maurice EVO en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Kun je niet vanuit de meterkast naar buiten boren en daar de kabels doorvoeren? Als je laag boort en schuin naar beneden dan zie je er buiten niks van bovengronds.

Een '-as' kabel hoeft overigens niet in een mantelbuis, deze kabels kun je zo in de grond leggen. Ftp kabel er dus liefst niet direct bij leggen maar een stukje afstand houden in de grond. En ook bij invoer in de meterkast dus.
 
  • Like
Waarderingen: Maurice EVO

Maurice EVO

  • #4
Beste Krunnie en Vonken trekker,

Allereerst bedankt voor jullie input, stel ik zeer op prijs. Vind hier beneden mijn antwoorden op jullie vragen:

@ Vonken Trekker,

Nee, helaas kan ik niet vanuit de meterkast naar buiten boren. Mijn meterkast staat namelijk "midden in" het huis, als ik daar ga boren dan zou ik rechtstreeks mijn woonkamer inboren. Ik vind dat een goede gedachten (strookt ongeveer met het idee welke ik zelf heb maar dan via de garage) echter gaat dit helaas niet lukken. Wel fijn te weten dat de YMVK-AS kabels (deze ga ik zeer zeker gebruiken, niet de XMVK variant) eventueel geschikt zijn om rechtstreeks de meterkast in te kunnen trekken.

@ Krunnie,

Ik was me inderdaad al bewust van de mogelijke storing die de stroomkabel zal hebben op de ISRA kabel, dus ik kan me heel goed voorstellen dat dit mogelijkerwijs gaat "storen". Nu weet ik echter volledig waardoor het komt, door uw uitleg, dus dat is altijd mee om mee te nemen (de kennis bedoel ik dan). Nu is het gehele ISRA punt niet in gebruik in mijn woning (want glasvezel) dus mij zou het eerlijk gezegd niet zo gek veel uitmaken of hij hierop stoort (als u begrijpt wat ik bedoel). De glasvezel komt ook op een andere manier de meterkast in, geen idee hoe ze deze erin gekregen hebben maar hij komt in ieder geval de meterkast in en werkte prima :). Of deze ISRA kabel verder warmte-resistent is dat durf ik helaas niet te zeggen, dan ik dit op een of andere manier vaststellen? Het is in ieder geval een kabel waar ook nog eens een blauwe (hard-plastic lijkt het) mantal omheen zit die de meterkast in komt. Het is niet alleen een kabel maar er zit dus ook nog een blauwe mantal om.

Uit beide reacties begrijp ik dat het beter is om de FTP kabel dan maar te laten voor wat het is. In principe is het ook niet echt benodigd aangezien ik thuis met een MESH system werk en op die manier wel een signaal die garage in kan krijgen voor de communicatie met de omvormer.

Ik begrijp dat het een verstandiger optie was om de kabel op een andere manier in de woning te krijgen, ik zou echter niet weten hoe dit zou moeten. Momenteel hangt op zolder de huidige omvormer waar ik al de enige "vrije" leiding voor heb moeten opofferen. Hier staat een PV verdeler tussen zodat ik mijn wasmachine en droger toch weer in gebruik heb kunnen nemen (warmtepomp droger en wasmachine welke gezamenlijk gelukkig op 1 groep kunnen). De andere groep welke op de zolder beschikbaar is, is helaas niet vrij want deze wordt ook gebruikt voor de stroom op 2 slaapkamers. Deze mag ik dus helaas niet hiervoor gebruiken aangezien deze "afgetakt" is.

Ik had graag ook wat meer opties gehad, echter op dit moment zie ik hier helaas niet zoveel mogelijkheden om via een andere manier de stroom in de meterkast te kunnen krijgen. Het is, in mijn woning in ieder geval, niet zo eenvoudig om met opties te spelen helaas ;)

Ik verneem gaarne weer jullie input en feedback!
 

Lampje45

  • #5
Maurice EVO schreef:
Nu is het gehele ISRA punt niet in gebruik in mijn woning (want glasvezel) dus mij zou het eerlijk gezegd niet zo gek veel uitmaken of hij hierop stoort (als u begrijpt wat ik bedoel).
Maar anderen kunnen daar wel op aangesloten zijn en de coax geeft deze storingen dus wel door naar de buren
 
  • Like
Waarderingen: Maurice EVO

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Of andere huizen er last van gaan hebben durf ik niet te zeggen. Maar dit mag gewoon niet en als de kabel van KPN in de toekomst ooit wel nodig is dan ben je mooi het haasje als de kabels van de pv er ook bij lopen.

Als boren/graven geen optie is; loopt er niet een loze leiding naar de garage toe? Of een andere leiding die je kunt opofferen?

Of desnoods vanaf het dak onder de pannen door richting meterkast en daar ergens naar binnen/beneden?
 
  • Like
Waarderingen: Maurice EVO

Maurice EVO

  • #7
Beste mensen,

Alvast weer bedankt voor alle reacties, stel ik zeer op prijs.

Alleen ben ik bang dat ik helaas in een impasse terecht kom t.a.v. de mogelijkheden om een stroomkabel te trekken.

In antwoord op de vraag of mijn kabel dan ook de buren zou storen, dat lijkt me persoonlijk stug. Nu weet ik natuurlijk niet hoe kpn de kabels heeft voorzien bij ons en de buren maar we woning in een vrijstaande woning. Dus het is niet zo dat we in een tussenwoning wonen en het dus aannemelijker is dat de kabel vervolgens wordt afgetakt richting de buren. Nooit niet weg dat ik hierbij "zeg nooit, nooit" dien te zeggen want ik weet het niet zeker. Verder vind ik ook dat, als het niet mag, ik het gewoon niet moet doen.

@ vonken trekker,

Helaas zie ik op geen enkele andere manier een mogelijkheid om dan nog een stroomkabel richting de meterkast te krijgen. Ik heb helaas geen vrij leiding in de garage, de enige leiding die hier loopt is afgetakt van de keuken en is dus niet vrij.

Verder heb ik er helaas ook niets aan om de kabel van het platdak via de gevel naar het dak te krijgen aangezien alle dakpannen uitkomen op de zolder. Dus ik zou in principe prima de kabel de zolder op kunnen krijgen echter ook daar heb ik geen vrije leidingen meer beschikbaar aangezien de huidge droger en wasmachine lijn al bezet zijn met mijn huidige omvormers en deze ook benut worden voor de wasmachine en droger en de te installeren warmtepomp (zie nu net dat 1e reactie niet volledig was t.a.v. de panelen, we hebben er 14 en 18 gescheiden over 2 omvormers).

Dan weet ik helaas ook niet hoe ik het verder voor elkaar zou kunnen krijgen. Zou het wellicht iets uitmaken als ik de ymvk kabels, ervan uitgaande dat het past, nog in een 19 mm flexbuis steek en dan zo de meterkast in krijg? Indien ook dit niet mag dan rest me niets anders dan te kijken of we anders het isra punt in het geheel kunnen saneren (geen idee of dit kan/gaat) of mijn verlies nemen en dat de panelen helaas niet meer erbij geplaats kunnen worden.

Nogmaals bedankt voor de input, ben benieuwd naar de overige reacties.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Wellicht dat iemand anders hier of kan bevestigen of jouw buren last kunnen krijgen van storing op de kpn kabel bij jou. @Gerrit B misschien een idee?

In de praktijk wordt er vanalles aangelegd zonder bij dit soort vraagstukken stil te staan (zeker bij zonnepalen), en ik verwacht zeker niet dat jij de eerste bent bij wie er een grondkabel bij de kpn kabel wordt gelegd. In mijn vorige woning lag er ook een grondkabel samen met de 'kabel' van Ziggo in dezelfde invoerbocht. Mag niet maar was er wel. Wat je er uiteindelijk mee doet moet je dan natuurlijk zelf weten.

Een andere gedachte die nog bij me op kwam; kun je de nieuwe panelen niet aansluiten op de reeds aanwezige omvormers op zolder? Of zitten die al aan hun max? Of daar op zolder nog een omvormer erbij plaatsen? Eventueel de bedrading van zolder naar groepenkast vervangen door dikkere draden?
Of in de garage ook nog met een pv verdeler werken, indien de situatie het toelaat?
 
  • Like
Waarderingen: Maurice EVO

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
KPN kabels naar ISRA punten hebben aders die rechtstreeks naar de straatkast lopen. Ze gaan niet zoals een coax van een kabelmaatschappij van huis naar huis. Dus storing met de buren zal denk ik wel meevallen.Waarschijnlijk is het een Norm 92 kabel grondkabel met pantsering. Hij zal waarschijnlijk moeilijk buigen als je dat probeert..

Als er geen andere weg is, dan is de PV kabel door deze mantelbuis denk ik nog de minst slechte keuze. Bij huizen zonder prefab mantelbuizen komen de kabels ook vaak vrij dicht bij elkaar door een opening in de muur naar binnen en in de industrie kom ik ook nogal eens voedings en datakabels in dezelfde kabelgoten tegen.
 
  • Like
Waarderingen: Maurice EVO

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Dan zou ik die optie alsnog maar overwegen... "kan het niet zoals het moet dan moet het maar zoals het kan" :roll:
 
  • Like
Waarderingen: Maurice EVO

Maurice EVO

  • #11
Beste vonken trekker,

Ik weet inderdaad dat er heel wat bijgeklust en bijgeklooit wordt, vandaar ook mijn oprechte dank om te schetsen wat mag en wat niet mag. Ikzelf speel liever volgens de regels en wil me dan ook aan de voorschriften houden, heb er niets aan door maar gewoon te doen en vervolgens in de problemen te komen. Het hele idee namelijk om de isra buis in ogenschouw te nemen voor eventuele oplossing is omdat bij mijn buren (zijn wonen in exact dezelfde woning als wij) dit namelijk precies zo is gedaan bij de zonnepanelen die zij 7 jaar geleden hebben laten leggen. Zij maken daarbij ook nog eens gebruik van kpn kabel en toch is het altijd goed gegaan bij hun. Echter toen ikzelf de situatie bekeek rees bij mij de vraag "mag dit", vandaar dat ik ze ook hier stel omdat ik niet iets wil doen wat niet mag.

Verder hebben we de huidige wasmachine en droger groep al verzwaard naar 3x4mm2 welke is afgerekend met een b20 alamat van hager in de meterkast. Hier lopen momenteel de 14 en 18 panelen overheen maar die belasten de omvormers al op volle capaciteit. De 14 panelen leveren 3780 watt piek en hebben perfecte oriëntatie dus belasten de pv verdeler al maximaal. De 18 panelen leveren 5400 watt piek maar hebben een minder goede oriëntatie. Maar dan nog belasten deze 18 panelen zeer regelmatig de omvormer tot bijna op zijn piek, dus ook hier is niets meer te winnen. Aangezien ik maar een 3x25 amp aansluiting heb kan ik niet zomaar een zwaardere omvormer hangen (bijvoorbeeld een solaredge 5000) aangezien je dan weer met de selectiviteit in de knoei komt. Aansluiting verzwaren naar 3x35 is dan wellicht een optie maar dan betaal ik weer een kapitaal aan extra vastrecht, ook niet echt gewenst.

Ik zou uiteraard meer dan welwillend willen zijn om op de garage nog een pv verdeler te voorzien ( die kosten bij hager zeg 200 euro, dus waar hebben we het over) echter ik heb altijd begrepen dat je een pv verdeler alleen kan gebruiken als de groep niet is afgetakt. Helaas deelt de garage zijn groep met een aantal stopcontacten in de keuken. Hier staat vrijwel nooit iets op (of je moet het opladen van ipad/iPhone al zware belasting vinden) echter hij is wel gesplits/afgetakt.

Al met al is het wel "een ellende" (ik weet het, klagen op gezonde benen :)), ons voornemen is om geheel zelfvoorzienend te worden qua stroomverbruik dus die 12 extra panelen zouden erg fijn zijn vandaar dat ik alle potentiele opties nog steeds overweeg.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #12
Die B20 alamat in je installatie op een 3x25 aansluiting is een veel groter probleem dan 1 meter YMVK-as parallel aan een niet gebruikte KPN kabel. Je probleem is selectiviteit in combinatie met brandgevaar van alle WCDs, wasmachine en droger die op 16 Ampere afgezekerd moeten zijn.

Bij brand op zolder keert de verzekering hier niet uit als ze achterhalen dat dit op 20 Ampere afgezekerd was.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Die kon kabel is vermoedelijk heen kabel maar een buis vol rietjes welke direct naar een wijkkast gaan.
Kom blaast hier of glas of koper in voor de aansluiting, bij die kabel kan gewoon een grondkabel .
Een coax loopt ook vanaf het huis naar een straatkast.

Als je een datakabel door de grond legt neem dan wel een grondkabel daarvoor de mantel van een standaard netwerk kabel kan niet tegen vocht en zuren en daardoor valt hij uit elkaar.
Afscherming is dan weer niet nodig en heeft vaak juist meer storing dan het voorkomt.
 

Maurice EVO

  • #14
Alweer bedankt voor de geleverde input, hier steek je nog eens wat van op!

@ krunnie,

Ik begrijp zeer zeker je zorgen, het is zeer zeker geen ondenkbaar scenario. Wellicht dat ik het niet voldoende beargumenteerd heb maar de situatie (op zolder) is als volgt:

We hebben 2 omvormers op zolder hangen (solaredge hd wave 3000) waarvoor wij onze wasmachine en droger leiding hebben moeten opofferen. Deze leidingen zelf zijn verzwaard naar 3x4mm2 kabel op aanraden van de installateur wegens eens continue hoge belasting van de stroomdraad bij veel zonneschijn. Het was weliswaar niet strikt noodzakelijk, volgens hem, maar voor de zeer geringe meerprijs heb ik dit toen wel meteen laten doen. Aan de meterkast zijde zijn deze kabels afgezekerd met een b20 alamat van hager.

Echter hebben wij ook, om niet de stopcontacten te verleizen, 2 pv verdelers geplaats met stopcontacten die afgezekerd worden met een b16 alamat. Deze worden nu gebruikt voor de wasmachine en droger. De pv verdelers zelf bevatten ook de benodigde b16 automaat (geen alamat) waar de omvormer op gekoppeld is. Beide pv verdelers zijn van het merk Eaton.

Mag ik aannemen dat, op basis van bovenstaande, we dan toch een veilige installatie/kast hebben?

@ headhunter,
Mag ik dan op basis van uw input aannemen dat het eigenlijk weinig tot geen problemen mag opleveren om deze 50 mm buis waar nu het isra punt t loopt te gebruiken voor 2 extra grondkabels? Dit strookt idd ook met de reactie eerder van kunnie, wellicht niet ideaal maar nog steeds het overwegen waard.

Ik heb ondertussen ook een lijntje uitgezet bij kpn om te zien of het gehele isra punt verwijderd kan worden, indien mogelijk (tegen redelijke kosten weliswaar) dan speel ik natuurlijk helemaal op safe. Maar mocht het echt niet lukken dan hoop ik toch dat ik geen elektrische "doodzonde" bega met deze oplossing.

Alvast weer bedankt voor de reacties.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #15
Ik ben gerustgesteld. Alle losse uiteinden van die 3x4 zijn afgezekerd op 16 of 20 Ampere. :prima:

Het komt ook wel eens voor dat mensen WCDs op zo'n kabel of de PV omvormers zelf niet los afzekeren en dan kun je 16 Ampere van de panelen krijgen plus in dit geval nog eens 16 of 20 Ampere van het energiebedrijf naar één WCD. Dat is 32 of 36 Ampere op een WCD en als er dan wat gebeurt dan is het ook gelijk mis.

En omdat je zowel richting de WCDs als naar de PV omvormers op 16 Ampere hebt afgezekerd is ook de selectiviteit richting de netbeheerder gewaarborgd.

De geplande YMVK-as heeft drie lagen elektrische isolatie en een stalen vlechtwerk. Een Norm 92 kabel heeft ook drie lagen elektrische isolatie en een pantserlaag. Voordat de aders van je grondkabel elektrisch contact maken met de aders van de KPN moet er wel heel wat gebeuren.
 
  • Like
Waarderingen: Maurice EVO

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #16
Hoe het precies zit durf ik niet te zeggen maar meestal is er een standaard meterkast indeling die aangehouden moet worden dus elke invoer heeft zijn eigen functie en zit op een vastgestelde plek in de meterkast.
Daarnaast ga je denk ik tegen het probleem van de stugge Telefoonkabel aanlopen.
De dikte van de buis is er op berekend dat die kabel door de buis geschoven kan worden en ook door de bocht wil, daar nog een extra 4 x 4 kabel bij in zien te krijgen zal waarschijnlijk nogal moeizaam gaan en zo niet onmogelijk zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Krunnie

Specialist Elektra
  • #17
In het Bouwbesluit 2003 was de indeling van de meterkast en de mantelbuizen inderdaad vastgelegd, maar in het nieuwe Bouwbesluit 2012 zijn alle meterkast voorschriften verwijderd, op een voorschrift voor de mantelbuis van de gasbuis na.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu