Extra spouw bij voorzetwand buitenmuur met spouw

Bas1234

  • #1
Hallo Allemaal,

Ik ben mij aan het oriënteren wat er nodig is om een voorzetwand te plaatsen voor extra isolatie. Helaas kom ik verschillende en soms tegenstrijdige argumenten tegen waardoor ik nog met een aantal vragen zit. Het gaat om een appartement met spouwmuren. In deze muren zit een glaswol isolatie, ook zijn er stootvoegen aanwezig voor de ventilatie van de spouw. Ik heb op het moment geen vocht problemen. In de onderstaande afbeelding heb ik een schets gemaakt hoe de opbouw er uit ziet. Ik ben niet zeker of ik de spouw wel juist heb ingevoerd omdat ik geen stootvoegen toe kan voegen.

ubakus.png


Wat ik wil doen is PIR isolatie platen met gips aan de muur bevestigen. De leverancier van de PIR + gips platen adviseert om ventilatie latten tussen de binnenmuur en de isolatie te plaatsen en deze nieuwe spouw te ventileren doormiddel van stootvoegen/gaten te maken naar de reeds bestaande spouw voor ventilatie. Wat vinden jullie daarvan? Ik lees op verschillende plekken dat ventilatie van de nieuwe spouw niet perse nodig is. Ook lees is dat de gehele nieuw spouw overbodig is en de platen rechtstreeks op de muur gelijmt kunnen worden.

De spouw is op de bovenstaande afbeelding te zien. Deze heb ik er ook tussen uit gehaald en de website gaf verder geen verschil aan in de luchtvochtigheid of condens.

Direct tegen de muur spreekt mij wel aan omdat het minder ruimte kost. Maar muren zijn gestuct en ik betwijfel of dat een juiste ondergrond is om de isolatie tegen te lijmen. De ventilatielatten zou ik eerst in de muur boren waarna ik de isolatie weer op de latten kan lijmen en schroeven.


Ook vraag ik mij af of de PIR + gips platen dampremmend genoeg zijn wanneer ze aan elkaar gelijmd zijn. Of dat het beter is om losse PIR platen te monteren, de naden dichttapen, of zelfs een extra dampremmende folie aan te brengen waarna de gips wordt bevestigd.

Alvast bedankt als er iemand is die wat meer licht op mijn situatie kan schijnen.

Groet,
Bas
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een geventileerde luchtspouw is hier onzin, omdat er al een geisoleerde spouwmuur is. Dat geval bedoelt die fabrikant vast niet. Als ik het mis heb plaats dan even een link naar de info (mogelijk verwijder ik die daarna).

Over de dampremming van de platen weet ik niets. Ik zie het ook niet als een risico.

Waar wordt het op geplakt? Zit daar stucwerk en/of verf op? Dit moet wel goed hechten, omdat de wand anders los kan laten.
 

Bas1234

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ik had de leverancier een mail gestuurd naar aanleiding van een instructie video die ik gezien had op hun site. De mail staat hier onder. Ik weet niet of het toegestaan is om leveranciers/fabrikanten met naam en toenaam te benoemen. Anders kan ik link plaatsten van de desbetreffende video.

"In de video zie ik dat er ventilatielatten wordt gebruikt. In de reacties lees ik dat jullie dit ook aanraden bij muren die een spouw hebben om zo de isolatie te ontkoppelen van de muur. Er wordt dan dus een extra spouw gecreeerd tussen de muur en isolatie. Als ik het zo begrijp wordt dat dan een luchtdichte/ongeventileerde spouw, klopt dit?

Dit kan alleen wanneer uw spouw niet geïsoleerd is. Wij adviseren ventilatiemogelijkheden naar de spouw en van de spouw naar buiten (geventileerde spouw). Dit kan in de vorm van gaten of stootvoegen."


Op de wand zit inderdaad stuc werk. Dit stucwerk is geverfd. Lijkt mij niet de meest stabiele ondergrond voor een voorzetwand?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dan heeft de fabrikant het correct verwoord :prima:

Controleer hoe goed het stucwerk en verf vast zit. Stucwerk door erop te kloppen (bv. met het handvat van een schroevedraaier). Als het (plaatselijk) hol klinkt zit het niet goed vast. De verf kan je controleren door straks na het lijmen van een plaat te kijken of deze goed vast zit.
 

Bas1234

  • #5
Okee duidelijk. Ik ben bang dat ik niet zomaar door de muur kan boren voor deze extra ventilatie, omdat het een appartement betreft. De enige optie is dus om het rechtstreek op de muur te bevestigen denk ik. Ik neem dat dat dit dus kan omdat er al een geissoleerde en geventileerde spouwmuur aanwezig is?

Ik zie dat dat er speciale isolatie slagpluggen zijn. Mischien dat dat nog een goede toegevoeging kan zijn bij het lijmen. Een andere optie is om al het stucwerk gaan verwijderen en de muur goed glad en schoon te maken.

Bedankt voor je hulp zo ver. Ik ga denk ik met een kleine muur ga beginnen en kijken hoe dit uitpakt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ventilatie is dus niet nodig in jouw situatie.

Met (voldoende van) die slagpluggen is lijm niet nodig. Let wel even op dat je de pluggen meestal met een speciale tool moet intikken. En bij sommige moet er een spouwanker in om echt vast te komen. Gebruik dus de juiste.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu