Extra leiding aanleggen t.b.v. keuken door verdiepingsvloer met YMvK kabel

NicoV

  • #1
Ik ben een leiding aan het leggen vanaf groepenkast naar mijn keuken op de 1e verdieping van mijn huis.

De leiding loopt vanaf de groepenkast, via een buis in de muur, naar de slaapkamer op de begane grond en is bedraad met 3 VD draden. De leiding loopt vervolgens via een opdek kabelgoot naar een lasdoosje op het plafond.

In de verdiepingsvloer maak ik een doorvoer. In het lasdoosje wil ik vervolgens een YMvK kabel (3 aders) aansluiten op de 3 VD draden. De YMvK kabel trek ik door de doorvoer naar de keuken. Ik kom dan onder een keukenkastje uit. Op de plint wil ik vervolgens de kabel aansluiten op een wandcontactdoos.

Nu mag je veel met YMvK kabel. Die mag je vrij in kruipruimten leggen, je schijnt zelfs de kabel in te mogen inmetselen, .....

Maar mag ik de YMvK kabel ook los onder het keukenkastje op de keukenvloer laten liggen (of met clips vastzetten) om deze vervolgens aan te sluiten op een wandcontactdoos. Immers onder de keukenkastje is niet aan te merken als loopruimte. Ik heb nl. waarschijnlijk te weinig ruimte om achter de keukenkastjes de leiding over de muur te laten lopen. Frezen in de vloer is lastig i.v.m. andere leidingen en de ingegoten afvoer.

Graag advies. Gr. Nico
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ja dat mag. Ik zou hem wel op zijn minst vast zetten met clips of er even een buis omheen schuiven.

Let wel op dat je die lasdoos bereikbaar moet houden.
 
  • Like
Waarderingen: NicoV

NicoV

  • #3
Bedankt voor je antwoord. Helaas wil mijn keukenmonteur geen losse snoeren onder de keukenvloer leggen. Ook geen YMvK kabel! Jammer maar helaas. Ik zal ze aan de muur moeten monteren. Of is er nog een argument waarmee ik hem kan overtuigen. Ik hoor het graag.

Tegelijkertijd heb ik ook problemen met de tweede elektraleiding die ik wil aanleggen. Deze wil ik doorlussen vanaf het stopcontact boven het aanrechtblad. Het doorlussen gebeurd op het dubbele stukcontact zelf. Je kunt de draden voor het nieuwe stopcontact er zo bijsteken en een buis aankoppelen onder aan de doos en zo door naar de plint. Inmiddels heb ik de discussie hoeveel draden er in dat dubbele stopcontact mogen zitten. Als ik doorlus komen er drie draden bij voor het nieuwe stopcontact dus in totaal 6. Hoeveel draden mogen er in nu in de doos van het dubbele stopcontact samenkomen. Er wordt gezegd 5. En dat vind ik raar, want je kunt er toch 6 aansluiten! Alles is toch tegenwoordig met randaarde. Wie heeft er gelijk?

Tenslotte laat ik vanaf de plint de kabel (ik gebruik nl. YMvK kabel) over de wand achter de keukenkastjes lopen naar de nieuwe aan te leggen WCD. Halverwege kom ik echter mijn vaatwasser tegen. Daar kan ik niet achterlangs. Kan ik voor het stukje "vaatwasser" een gootje frezen in de dekvloer om zo onder de vaatwasser door te komen. Is dat toegestaan volgens de NEN? Ik kan niet het gehele traject frezen omdat ik waterleidingen en afvoer voorbij moet.

N.B. Ik kan niet in de wand frezen (Het is een betonnen constructiewand).

Graag advies en alvast een fijn weekend,

Gr. Nico Verheul
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Als je de kabels zelf legt dan weet de keuken monteur toch niet wat je gedaan hebt? Je hoeft neem niet eens toegang tot de kruipruimte te geven als hij daar niets hoeft te maken.

Ophangen van kabel is altijd netter maar hoeft niet.

Doorlussen naar een nieuwe leiding die je niet op de wcd zelf maar met lasklemmen achter de wcd. Als de doos 50mm diep is dan gaat dit makkelijk. Zo niet dan is het even puzzelen en moet je compacte lasklemmen gebruiken.

6 draden in een doos is geen probleem.

Sleufje in de vloer kan prima.
 

NicoV

  • #5
Bedankt voor je antwoord Vonkentrekker. Ik heb mij verkeerd in mijn vraag uitgedrukt. Excuses.

Ik wilde zeggen dat ik YmvK kabel onder de keukenkastjes op de keukenvloer (evt. in buis of met clips) vastgezet, wil leggen. Om vervolgens nog een stukje frezen om onder de vaatwasser door te komen,

Vond ik zelf een goed idee. Staat daar iets over in de NEN ?

gr. Nico
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Mijn antwoord blijft hetzelfde:wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu