Extra installatie automaat plaatsen maar kamrail is vol

EricKranendijk

  • #1
Hoi,

Veel gelezen en gesurfd op het forum. Nu heb ik een vraag en heb mij (eindelijk) geregistreerd, in de hoop dat ik anderen ook kan helpen!

De stroom voor mijn schuur is met een verdeelblok op een groep (3e van links op de foto) aangesloten. Er gaat wat zwaardere apparatuur op draaien dus die wil ik op een aparte groep hebben. De installatie automaat (Attema standaard bouwmarkt ding) heb ik al liggen. De linker aardlek zit vol met 4 groepen, de middelste is voor de zonnepanelen en de rechter lijkt 4 groepen te bevatten maar dat is niet zo. 1 en 2 zijn voor de inductieplaat, 3 en 4 voor een ander deel van het huis. Nu wil ik mijn extra groep daar bij op zetten, maar... de kamrail biedt uiteraard maar plaats aan 4 automaten. Hoe kan ik nu mijn extra automaat tóch op de rechter aardlekschakelaar aansluiten? Deze groepen worden door het gebruik van de inductieplaat gezien als 3, dus dat mag. Maar hoe?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Een grotere kamrail kopen. Je hebt er ook gewoon voor meer dan 4 automaten + ALS.
 

EricKranendijk

  • #3
Gezocht en gevonden, dankjewel voor de tip!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Je kunt het ook met 2 stukjes draad aansluiten, aftakken onder één van de 3 automaten waar nog geen draad in de klem zit (dus een automaat waar niet de voeding op zit aangesloten).

Mocht je voor een langere kamrail gaan, kijk dan wel even goed of de contacten van je nieuwe automaat precies op dezelfde plek zitten! Die afstand tussen het fase- en nulcontact is niet echt standaard en als het verschilt dan past het niet...
 

EricKranendijk

  • #5
Dat het niet standaard is had ik al begrepen inderdaad, voor die paar euro kan ik mij geen buil vallen. Als het niet past: aansluiten in een automaat samen met de kamrail die er nu in zit en dan door naar de nieuwe automaat. Zo begrijp ik het goed?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Als je geen passende kamrail vindt dan kun je ook gewoon met Vd draad vanuit 1 van de automaten naar de nieuwe automaat. Dat is wat XanderH al meldde.

Bij een huidige automaat sluit je dan een stukje Vd draad aan in het contact bij de aansluiting van de kamrail. En vanuit daar dus naar de voedende kant van je nieuwe automaat.
 

EricKranendijk

  • #7
Helder!
 

EricKranendijk

  • #8
Zit erin en werkt. Bedankt voor de hulp!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Mooi, bedankt voor de melding.

Heb je het met draad gedaan of toch een passende kamrail gevonden?
 

EricKranendijk

  • #10
Met vd draad, gelukkig had ik 2 nette stukken bij de automaat die goed passen. Kamrail was niet lokaal beschikbaar dus dat heb ik via het www besteld. Komen nog binnen, als het past dan zet ik die er in en anders blijft het zoals het nu is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Deze kast is wel afkeur.

Je mist de hoofdschakelaar, je moet een kast met 1 handeling spanningsloos maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu