Extra groepen, extra kast

Njiua

  • #1
Ha beste forumlui!

volgende maand mogen mijn vriendin en in eindelijk in ons "nieuwe" huis!

het betreft een woning van 1963 waarin een aantal dingen al zijn aangepast (zonnepanelen, zonneboiler, e.d.) daarbij is de oud antieke porseleinen zekeringkast (helaas) ook vervangen voor een iets modernere... iets..

het gaat om een kast met 4 groepen, ik weet nog niet hoe ze precies zijn opgedeeld.. maar daar wil ik graag achter komen.

nu is het zo dat we in zowel de badkamer als de keuken wat aanpassingen gaan doen.. de badkamer is niet heel spannend... maar in de keuken zullen we waarschijnlijk op inductie over gaan, om een lang verhaal kort te maken. ik wil graag nog een droog (geaarde) en een natte groep bij plaatsen. nu is dit tegenwoordig vrij makkelijk te doen met alle filmpjes beschikbaar e.d... dus daar maak ik me niet zo veel zorgen om.

het volgende gaat echter wat spannender worden.
in de schuur is op dit moment wel elektra aangelegd, echter is dit 1 buisje wat naar binnen gaat. een stopcontact en een schakelaar voor een tl'etje...
ik wil hier wat in gaan aanpassen.
graag zou ik een kleine stoppenkast met 3/4 groepen hier willen installeren. één groep voor de motoren (druppeladers) 1 groep voor zaken zoals een kolomboor/compressor/ garage deur en een groep voor alle kleine dingen (verlichting, acculader e.d.)... eventueel komt hier ook nog een natte groep bij voor de tuin.

nu is mijn vraag welke aanpassingen ik in mijn stoppenkast binnenshuis moet maken om de 3x16 (misschien 2x25) ampere stoppenkast in de schuur volledig te kunnen benutten...

het idee is dat als er bijvoorbeeld kortsluiting in een machine zit dat alleen die groep er uit vliegt en dat binnenshuis er nog gewoon electra is (en dat de accu van de motor natuurlijk geen klap krijgt)

is er iemand die hier ervaring mee heeft?

groetjes!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Als je bereid bent het extra vastrecht op te hoesten voor een zware huisaansluiting, >3x25A, kan dit. Je krijgt namelijk te maken met de zogenaamde selectiviteit. Met die zoekterm is hier op het forum genoeg te vinden.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Binnen een normale huisinstallatie is een onderverdeler inderdaad haast niet mogelijk zonder selectiviteit te schaden.

Hetgeen je opsomt qua verbruikers in de schuur lijkt me echter ook wel te doen op de ene groep waar de schuur nu op zit. Deze grondkabel (gok ik?) kun je een aparte groep geven en dan heb je dus 16ax230v= 3680 watt ter beschikking.

Tel de vermogens van de apparaten die gelijktijdig in gebruik zijn eens bij elkaar op. Waar kom je dan op uit?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu