Extra elektrameter plaatsen na bestaande

MikeVank

  • #1
Hallo,

Ik heb mij hier aangemeld, omdat ik nergens een antwoord kan vinden/krijgen op mijn vraag.

Mijn elektra verbruik is na het plaatsen van een nieuwe meter met bijna 60% is toegenomen, ondanks alle maatregelen die ik anderhalf jaar geleden heb genomen (elektrische vloerverwarming badkamer verwijderd, volledig overgestapt op led-verlichting, koken op gas ipv keramisch, oudere apparaten als vriezer, koelkast wasmachine en wasdroger vervangen door A+++). Daarnaast is mijn zoon afgelopen zomer op kamers gaan.

Mijn verbruik in de oude situaties zat tussen de 4000 en 4200 KWh. De laatste afrekening gaf zo'n 6.500 KWh aan...
Afgelopen maand heb ik alles nagelopen en kan niks zien wat ongemerkt verbruik heeft. Alles wat elke dag aanstaat, staat al jaren elke dag aan en alles is anderhalf jaar geleden vervangen door zuiniger apparatuur. Er zijn geen apparaten die op stand-by staan; deze zitten allemaal achter een schakelaar die na gebruik uit gaat.

De nieuwe meter is onlangs ter plaatse gecontroleerd door Liander, maar daar is niks mis mee zeggen ze. Ik kan er nu nog een lab-test op laten uitvoeren, maar de kans op een andere uitslag is 0% en kost een vermogen.

Ik heb diverse elektrameters gekocht om het verbruik van apparatuur te controleren en die geven aan wat je mag verwachten.

Graag zou ik tips ontvangen wat ik nog kan doen om te controleren of het verbruik werkelijk met zo'n 60% gestegen is. Een ander mogelijkheid is, dat ik een meter na de meter van Liander plaats, om te controleren of de meter van Liander correct is. Ik weet echter niet of je een meter tussen de meter en de groepenkast mag plaatsen. Liander verwijst mij naar een installateur en die verwijzen mij naar Liander.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Heb je toevallig fulltime thuisgewerkt ivm covid?
 

MikeVank

  • #3
Dat deed ik al grotendeels; ben 7 jaar zzp-er
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
U kunt een meter (laten)plaatsen direct na de hoofdschakelaar en meter van de netbeheerder en dan vanaf deze meter de kast weer aansluiten op deze manier kunt u spanningsloos werken en het verbruik controleren adh van uw eigen meter
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Zeker, een extra meter kan er zo achter. Ik kan u de uitkomst al vertellen: De nieuwe meter klopt precies.

Gokje, de oude meter was een draaischijfmeter? Ik heb al meermaals meegemaakt dat deze in de loop van de tijd te weinig aangeven. Vandaar de plotselinge 'verhoging' van het verbruik.
 

MikeVank

  • #6
@Marcn.88 Dank! Spanningsloos is inderdaad mogelijk omdat ik zowel op de nieuwe meter als met de hoofdschakelaar de hele installatie spanningsloos kan maken. Dank!

@Hessie De oude meter was inderdaad een Ferraris meter. Het is mij bekend, dat deze een lager verbruik kunnen weergeven, maar als je leest wat mijn besparingen in 2019 zijn geweest, dat moet zich dat vertalen in een besparing of in elk geval geen stijging.
De Ferraris meter zou, als jij gelijk hebt, dan op 50% gedraaid moeten hebben en dat al 21 jaar lang; zo lang woon ik in dit huis. Dergelijke cijfers durven ze bij Liander niet eens af te geven ;-)
 

huisverbouwer

  • #7
Je kan achter de hoofdschakelaar eenvoudig een DIN-rail meter toevoegen aan je groepnkast.
1620039854606.png

Voor het plaatsen is wel enige deskundigheid vereist (juiste draad diameter, alles strak genoeg aandraaien, etc.)

Als je een 3-fase aansluiting heb zul je een 3-fase meter nodig hebben, die zijn fors duurder.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Ik zou dan meteen een meter plaatsen die het verbruik ook logt en waar je realtime data en mooie grafiekjes uit kunt krijgen.

Je hebt dan je verbruik per dag / uur in beeld, je hebt de minimale afname in beeld ('s nachts als je niets noemenswaardigs gebruikt). Dat zijn (naast de tussenstekkers om per apparaat te meten) nuttige gegevens om meer grip op het verbruik te krijgen en te achterhalen waar het euvel zit.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

MikeVank

  • #9
@huisverbouwer Ik had die gezien idd, maar mijn groepenkast(je) zit al vol. Ik zal er een nieuw kastje bij moeten plaatsen en dan neem ik er gelijk een met modbus aansluiting, zodat ik het gebruik kan monitoren. Mocht de teller van Liander wel kloppen, kan ik gelijk zien wanneer het extra verbruik dan is geweest.
 

MikeVank

  • #10
@XanderH jou bericht had de mijne gekruist.
Dat is dus precies wat ik wil gaan doen :-) Via de modbus aansluiting kan ik dat doen. Had ook al gekeken voor een meter met een P1 aansluiting, maar die kun je vrijwel niet kopen in NL.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Je kunt natuurlijk de P1 van de slimme meter uitlezen. Maar ja die vertrouwde je nou net niet... :wink:

Een meter met modbus en iets om dat te monitoren werkt natuurlijk ook prima. Een meter met simpele pulsuitgang werkt ook, al is dan (vooral bij een laag verbruik) je realtime data iets minder nauwkeurig. Dat ligt natuurlijk ook nog aan de pulsfrequentie.

Een meter met pulsuitgang is wel goedkoper, het exemplaar wat hierboven getoond wordt heeft die toevallig ook. :wink:
 

MikeVank

  • #12
@XanderH Het is niet zo zeer dat ik de meter niet vertrouw; dat valt bij mij onder gezonde argwaan: vertrouwen is goed, controle is beter ;-) en dat blijkt maar weer eens. Bovendien moet het verschil verklaarbaar zijn en dat wil ik achterhalen. Als het bij mij zit is dat ook prima, maar dan wil ik het kunnen vaststellen en aanpakken. Een stijging van 60% terwijl je een besparing van 10-20% verwachtte vind ik nogal een groot verschil.

Het is echter dat ik bedrijven als Liander niet vertrouw. Ik werk voor aardig wat (semi-)overheden in de digitale dienstverlening en weet hoe slordig ze zijn op het gebeid van privacy en hoe slecht die beveiliging in elkaar steekt. Ik wil best een keer een discussie aangaan over hoe krom de privacy van de slimme meters is geregeld, maar dat moet in een ander onderwerp ;-)
 

huisverbouwer

  • #13
Om te controleren of de slimme meter accuraat is kun je gewoon een simpele meter kopen, zoals degene hierboven. Als die blijkt te kloppen kun je de p1 van de slimme meter gebruiken om te vinden waar het aan ligt. Als die niet blijkt te kloppen ga je terug naar liander voor een nieuwe meter.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Ik zou net als Xander voor een betere meter gaan zodat je echt je verbruik kunt monitoren.

Kans is wel groot de nieuwe meter wel klopt en de oude juist te weinig aan gaf. Komt relatief vaak voor helaas (of gelukkig, net hoe je het bekijkt).
 

MikeVank

  • #15
@Vonken_trekker Dat ben ik mij ook bewust hoor, maar meer dan 50% verschil acht ik niet heel waarschijnlijk. Zelfs Liander durft niet verder te gaan dan 10% en dan alleen in zeer uitzonderlijke gevallen. 0-5% afwijking is veel voorkomend.

Het plan is ook zeker om een MID gekeurde meter met mbus of modbus te kopen. Deze zijn niet zo heel duur. Er zijn er zelfs al met ethernet of zelfs wifi aansluiting, maar daar wordt nog wel schimmig over de prijs gedaan.
 

ABCDE

  • #16
Als je een enkelfase aansluiting hebt en je vertrouwt de meter niet... upgrade naar 3-fase, dan krijg je (bij de prijs inbegrepen hehe) ook een nieuwe meter.

4000+ kWh met allemaal zuinig spul is sowieso al raar.
 

MikeVank

  • #17
ABCDE schreef:
4000+ kWh met allemaal zuinig spul is sowieso al raar.
kun je nagaan als het 6500 KWh is ;-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu