Extra dubbel stopcontact in metalstud gipswand

witterholt

  • #1
Goedemorgen,

Soms vergeet je bij het kiezen van de opties van een nieuwbouwwoning net dat ene stopcontact op een zolderkamer en kom je er pas achter hoe vervelend dat is als je er woont... :-|
Gelukkig blijkt in de hollewanddoos achter de lichtschakelaar op de betreffende wand wel een nul- én aardedraad te zitten. :cool:
IMG_20220917_102422_HDR.jpg

Nu is de vraag hoe een stopcontact op de meest gewenste plek te realiseren. Hieronder de situatie:
IMG_20220917_103702_HDR.jpg

De plek van het rode kruisje heeft de eerste voorkeur maar is wellicht lastig of niet te realiseren om daar een flexbuis naartoe te leiden zonder de muur te beschadigen vanwege het frame en isolatiemateriaal dat er in zit. De plek van het groene kruisje heeft de tweede voorkeur en is volgens mij eenvoudiger te realiseren door vanaf de schakelaar een flexbuis naar beneden te laten zakken. De plek van het blauwe kruisje is het meest eenvoudig te realiseren maar heeft niet de voorkeur omdat het dan een enkele WCD wordt en je altijd een snoer en stekker blijft zien.
Wat is jullie advies en is de bestaande hollewanddoos achter de schakelaar eventueel eenvoudig te vervangen? Ik heb namelijk geen ervaring daarmee.

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groeten,
Chris.
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
witterholt schreef:
De plek van het groene kruisje heeft de tweede voorkeur en is volgens mij eenvoudiger te realiseren door vanaf de schakelaar een flexbuis naar beneden te laten zakken.
Klopt, en dat zou ik ook proberen.
 
  • Like
Waarderingen: witterholt

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
#teamgroenekruisje

Hoe lopen de leidingen in de wand nu? Komt er niet al toevallig iets van onderaf? Dat zou helemaal makkelijk zijn natuurlijk.

Flexbuis laten zakken kan wel eens tegenvallen als er isolatie in de wand zit, gebruik dan normale (gladde) elektrabuis, daar kun je nog een beetje mee "steken". Verwijder voordat je daar aan begint wel eerst de inbouwdoos zodat je ruimte hebt om te werken. Dit gaat met hollewanddozen gelukkig wel eenvoudig.
 
  • Like
Waarderingen: witterholt

witterholt

  • #4
Ik heb geen idee hoe de leiding nu loopt ik zie alleen dat de flexbuis van boven in de doos achter de schakelaar komt.
Hoe verwijder je de hollewanddoos dan? Met een platte schroevendraaier een klap op het bandje geven?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Links boven en rechtsonder zie.je een wit kunsstofstripje druk tussen de doos en dat stipje een dunne schroevendraaier ca 5 cm naar achteren en je kan de doos dan recht naar voren verwijderen.

Een nieuwe buis doorvoeren gaat het makkelijkste met een platte strip.zoals de deksel van een k25 gootje of een speciale platte nylonstrip.
Deze druk je plat tegen het gips en dan glijdt deze zo tussen gips en isolatie naar beneden.
Daar ja jee dan een veer of buis aan vastmaken en terughalen.
 
  • Like
Waarderingen: witterholt

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Er komen 2 leidingen in deze inbouwdoos uit (vandaar ook de doorverbonden blauwe en groen/gele draad).

Het zou kunnen dat er 1 uit de vloer komt (van een centraaldoos een verdieping lager?) en dat de andere naar het lichtpunt gaat. Dan kun je misschien simpelweg de bestaande leiding onderbreken.

Of misschien komt de leiding wel achter het knieschot vandaan? Wellicht is de plek van het rode kruisje dan toch ook ineens een optie.

Kortom ik zou eerst de bestaande situatie even goed uitzoeken en dan een plan maken.
 

witterholt

  • #7
Hoe kan je de bestaande situatie goed uitzoeken zonder de wand open te maken dan?
 

witterholt

  • #8
Een van de leidingen waarvan de installatiedraden niet uit de flexbuis komen is trouwens een kabel die loopt naar de nokbalk in het plafond waar een lamp aan bevestigd kan worden.
Maar ik heb dus geen idee waar de flexbuis vandaan komt. Nu heb ik wel een kabeldetector maar die kan nog wel eens een vals alarm geven. Helemaal in een metalstud wand met al die metalen staanders.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
De doos loshalen, de buis strak uit de opening trekken en kijken welke kant de buis op gaat. Dat de leiding vanaf boven in de doos komt zegt niet zo veel, die kan ook uit de vloer komen en met een bocht zijn ingevoerd.

Ik verwacht op een zolder waar er in de nok alleen een lichtpunt zit eerlijk gezegd geen voeding vanaf boven.

Mocht het achter het knieschot vandaan komen kun je hem daar zien, of is deze ruimte niet toegankelijk?

Een andere gedachte: Zit er iets van elektra achter het knieschot? Kun je niets met een WCD daar rechts naast het bureau? Misschien is dat zelfs wel makkelijker te realiseren.
 

witterholt

  • #10
Het knieschot is niet toegankelijk en aan die kant zit ook geen schakelmateriaal gemonteerd...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Nouja, dan toch de doos loshalen en kijken of de flexbuis stiekem naar beneden loopt.

Zo niet dan heb je de doos alvast los en kun je een nieuwe leiding naar beneden brengen. Ook goed. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: witterholt

witterholt

  • #12
Ja, inderdaad. Ik denk dat dat het plan wordt...
 

witterholt

  • #13
Het is uiteindelijk een stuk huishoudsnoer met stopcontact en contrastekker in een snoergootje geworden. Verbonden met een bestaande WCD aan de tegenover liggende wand... Wellicht niet de mooiste, maar wel de eenvoudigste oplossing .
IMG_20230130_210226.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
De kwaliteit van verlengsnoeren is vaak belabberd. Te dunne aders van slechte kwaliteit. Ik zou dit niet als semipermanente oplossing willen hebben.
 

witterholt

  • #15
Dit is wel een duurdere variant snoer van betere kwaliteit dan gemiddeld. En het vermogen van de verbruikers is beperkt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu