Extra centraal aardpunt

Status
Niet open voor verdere reacties.
Bij de verbouwing van de badkamer stuit ik op het volgende probleem:
De doos van het CAP zit in de muur gemetseld, achter de wastafel.
Vanuit de doos vertrekken 4 blanke draden: 1 naar bad, 1 naar waterleiding van de wastafel, 1 waarschijnlijk naar het aardnetje in de betonvloer en de laatste zal dan waarschijnlijk de hoofd-aarde draad zijn.
De wastafel verhuisd nu naar de tegenoverliggende muur. Het originele CAP is nu zichtbaar, maar dat wil ik niet omdat de muur opnieuw betegeld wordt en er niets op of aan die muur komt.
Kan ik vanaf de bedrading van een andere groep (makkelijk bereikbaar) nu de geel/groene draad gebruiken om een 2e CAP in de badkamer te maken en daar de nieuwe wastafel en toiletframe mee verbinden?
Het originele CAP zal ook moeten blijven bestaan omdat ik volgens mij anders de verbinding met het aardnetje in de betonvloer kwijt raak.
Mijn huis is van 1998, alle leidingen zijn ingemetseld en vanuit de badkamer is de meterkast niet bereikbaar.
Ik hoop het als leek zijnde toch duidelijk verwoord te hebben
106357_cap_1.jpg
 
Een aarde draad van een andere groep doortrekken om op zijn beurt weer een andere groep van te maken, is niet toegestaan volgens de veiligheidsvoorschriften.

Normaal moet je altijd aftakken van 1 centraal massapunt waar de hoofd-draad binnenkomt met een speciaal aarde-rail.

Zeker bij oude huizen is dit vaak een probleem, sommige hadden zelfs geen aardedraad...

Kan je dus niet aftakken van de hoofdrail, dan zit er meestal niks anders op dan zelf een aarde-pin in de grond te slaan om aldaar een nieuwe groep te maken.

Hier bij ons moet het toch zo...
 
Ik heb nog wel het uiteinde van de draad waarmee het bad was verbonden met het CAP; als ik dat uiteinde gebruik om het frame van hangende toilet + de waterleiding mee te verbinden zou mijn probleem ook opgelost zijn, want dan is alles verbonden met 1 CAP.
Is dit toegestaan?
 
Ja dat kan, op voorwaarde dat de draad dik genoeg is die van de CAP komt.

Hier moet volgens de voorschriften die draad dan minimaal 6 millimeter dik zijn.

Waar die dikke draad van de CAP dan weer uitkomt maak je weer een rail aan de dikke draad vast. Van daaruit kan je naar andere contacten gaan.

Apart op deze rail gaat er een draad die 4 millimeter DIK MOET ZIJN naar de waterleiding!

Voor je frame zou je normaliter ook 4 millimeter dikte moeten nemen.
Dat is wettelijk allemaal zo vastgelegd.

Voor nieuwe huizen moet het zo gedaan worden, voor oude huizen kan je wel de oude draad die er nu is daarvoor gebruiken.

Maar voor de veiligheid van jou en je familie zou ik toch opteren die draad in 6 dik uit te voeren, dan ben je weer helemaal mee met de tijd!
 
Welke norm hanteer je?Ik heb het idee dat je met Belgische normen bezig bent.

In NL is het 2,5mm² mits beschermd gelegd(in buis) 4mm² onbeschermd.
 
Dat zou wel eens kunnen kloppen. Alle draden in de doos van het CAP zijn inderdaad 2,5mm.
Blijft de vraag of ik van het ene uiteinde waar ik nog bij kan (deze komt onbeschermd uit de betonvloeren en was oorspronkelijk bedoeld voor het bad)kan gebruiken om er zowel de waterleiding + metalen frame van het toilet op aan te sluiten.
 
Hans Mos,

Gewoon een tweede centraal aarde punt maken van die vertinde 6 of 4 mm draad van je bad.
Je kan in jou situatie niet het bestaande centraal aarde punt verplaatsen. voor je hem dichtmaakt met de nieuwe tegels wel controleren met een mulimeter of duspol de aarde er wel degelijk is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan