Extra aansluiting droger in de badkamer

FreddyFLO

  • #1
De wasmachine is aangesloten met een trekschakelaar in de badkamer.
Ik heb een droger gekocht en geplaatst op de wasmachine.

Is het mogelijk om een overspanningsbeveiliging stekkerdoos aan te schaffen voor de samen aansluiting van wasmachine en droger, of bestaat er een ander stekkerdoos voor aansluiting van beiden apparaten in de badkamer? ( op één groep).

In afwachting van een spoedige reactie verblijf ik,

Freddy L.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Er zijn ook trekschakelaars waarbij je kunt wisselen tussen twee aangesloten apparaten, dat is veiliger dan een stekkerdoos in de badkamer.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en XanderH

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wanneer er in een badkamer een trekschakelaar zit ten behoeve van de wasmachine-aansluiting, dan heeft dat zijn redenen. Er wordt dan niet voldaan aan de eis dat de betreffende groep op een aardlekschakelaar van 30mA aangesloten en daarbij de apparatuur in een veilige zone in de badkamer geplaatst moet zijn.

Het gebruik van een stekkerdoos in een dergelijke ruimte, al dan niet met automatische uitschakeling van de droger wanneer de wasmachine verwarmt, is absoluut niet toegestaan.

Alternatief is een omschakelende trekschakelaar, daarop rechtstreeks beide apparaten aangesloten (verlengsnoeren zijn niet toegestaan). In dat geval kan maar één van de twee apparaten tegelijk gebruikt worden.

Een tweede mogelijkheid is voor de droger een tweede groep te laten aanleggen met een eigen trekschakelaar. Ook daaraan dient de droger direct aangesloten te worden, zonder verlensnoer.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH en Vonken_trekker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
@FreddyFLO: Zou je de hoofdletters uit je topictitel willen verwijderen? Je krijgt heus wel antwoord, ook zonder te schreeuwen...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ik sluit me volledig aan bij Rola en Kees. Geen stekkerdoos gebruiken maar gewoon een andere trekschakelaar plaatsen die kan wisselen tussen droger en wasmachine.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Het aansluitvermogen van hedendaagse apparaten is vaak wel een stuk lager dan 40 jaar geleden toen die trekschakelaar bedacht werd. Mijn wasmachine heeft een aansluitwaarde van 2300W, de droger maar 1000W. Deze apparaten kunnen samen gelijktijdig draaien op een 16A groep.

Als @FreddyFLO ook dergelijke moderne, zuinige apparaten heeft staan met een gezamenlijk aansluitvermogen onder de 3680W, zie ik nog wel een alternatieve optie: Beide apparaten aansluiten op de bestaande trekschakelaar. Even aangenomen dat de trekschakelaar zich er voor leent om 2 aansluitsnoeren netjes in te voeren en aan te sluiten. Dit beïnvloed de veiligheid niet nadelig (de apparaten zijn nog steeds vast aangesloten en dubbelpolig af te schakelen) en ze kunnen tegelijkertijd draaien.

Anders inderdaad een wasmachine/droger omschakelaar als je wel met het vermogen in de knoei komt.

Alles liever dan een stekkerdoos in de badkamer.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu