Etna Elektrische Kookplaat ombouwen

Articcie

  • #1
Hallo allemaal,

ik ben nieuw op dit forum, dus ik zal eerst even wat over mezelf vertellen( wel zo netjes toch?) Ik woon sinds kort op me zelf en heb alles nieuw aangeschaft. Alles werkte goed,totdat na een 5 weken ongeveer mijn kookplaat raar begon te doen. 1 pit stopte er mee. Ik dus naar de winkel gebeld, maar die verbinden mij gelijk door met Etna.. En die sturen maar wat graag een monteur langs. Maar dan wel voor bijna €130,- (volgens Etna heb ik mijn kookplaat opgeblazen, omdat er iets met fases niet goed zou zitten,en daarmee de garantie verspeelt heb) Nu ben ik zelf ook al wat gaan zoeken naar informatie erover. Het is 1 keer 380 volt of 2 keer 230 volt. Maar ik heb geen enkel idee op welke van de 2 de mijne staat, en hoe ik hier achter kan komen.

Ik heb al wel uitgesloten dat de kookplaat kapot is, want ik heb deze bij mijn broertje aangesloten en daar werkt die als een zonnetje. Dus het zit 'm bij mij in de stroom toevoer.

Kan iemand mij helpen/adviseren over het ombouwen van 2 naar 3 fasen of van 3 naar 2 fasen?

Alvast vriendelijk bedankt voor het lezen van dit lange bericht!

groetjes Articcie
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Heb je de kookplaat zelf aangesloten? Weet je hoeveel Watt de kookplaat is? Is er niet gewoon een zekering van je kookgroep doorgebrand? Begin eens met een kijkje naar je groepenkast en plaats daar eventueel een foto'tje van hier. Ombouwen, als dat al nodig zou zijn, zou ik aan een installateur overlaten. Je hebt trouwens veel geluk gehad dat de plaat bij je broer wel werkte, als hij bij jouw op 2x230V zit en bij je broer op 400V had je makkelijk de plaat kunnen vernielen.
 

Articcie

  • #4
Hartelijk dank voor de reacties voor zover!

ik heb even onder de kookplaat gekeken, en daar staat dat het wattage 6000 is. en er staat ook het volgende:

2x230 volt 2 L + 2 N

Ik heb de kookplaat zelf aangesloten, hoe moeilijk kan het zijn dacht ik, ik heb een periflex stekker en een mooi stopcontact waar die inpast.

De groepenkast is verder in orde, ik heb niet zo heel veel groepen, 1 voor de keuken, en de rest in de keuken werkt wel prima.

Groetjes Articcie
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
En op welke groep zit dat perilex stopcontact dan aangesloten volgens jouw? Het punt is dat de aansluitwijze van de perilex niet standaard is. Je zult dus moeten weten hoe eea in de groepenkast zit, in het stopcontact en hoe het snoer naar de plaat is aangesloten. In de kookplaat zelf zit meestal ook nog een aansluitrail. Hier vindt je meestal ook een aansluitschema.
 

Articcie

  • #6
Ik heb werkelijk waar geen idee hoe het in mijn groepenkast geregeld is. Qua electra ben ik een grote leek. Hoe kan ik er achterkomen hoe zoiets in elkaar zit? Moet ik dan alles openschroeven? of zijn er meer eenvoudigere manieren voor de leek?
 

Fiesiekus

  • #7
Plaats een foto van de zekeringenkast. Vooral het deel dat je kookplaat voedt, is interessant.

Op je energie afrekening staat (soms/vaak) ook hoeveel fasen je aansluiting is. Misschien wil je dat ook voor ons opzoeken.

Maar omdat je zegt dat je maar 1 greoep voor de keuken hebt, denk ik dat je enkelfasige aansluiting hebt.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Vooral niks open gaan schroeven. Ten aanzien van de kookplaat zou ik je adviezen hier even een elektricien naar te laten kijken. Ten aanzien van de groepen kast is het zoiezo wel handig om te weten waar wat voor dient, zoek dat dus eens uit.
 

Articcie

  • #9
Ik zal het eens in de kring thuis gooien, daar zit nog ergens een verdwaalde electro man bij geloof ik. ik ga me ook even verdiepen in wat waar voor is. Zodra ik meer weet, laat ik het horen.

Alvast hartelijk dank voor de reacties. ik ben al weer heel wat verder nu.

groetjes Articcie
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu