Estrikken leggen

Fritsie

 • #1
Hallo medeklussers,

Ik heb vorig jaar een partij estrikken (boerenplavuizen) op de kop getikt en ik ben nu toe aan het leggen. Het zijn tegels van 20x20 en 2 tot 3 centimeter dik (varierend). Estrikken leggen.

Een deel van de tegels heeft nog groen of geel glazuur, het overgrote deel niet. Ze komen in de hal op een betonnen vloer.

Mijn vraag is: hoe kan ik ze het best leggen en vervolgens voegen? Moet ik de ondergrond (beton) nog voorbehandelen en moet ik de tegels voor het voegen ergens mee insmeren (ivm poreus materiaal) of is daar een andere manier voor?

Maw: wie heeft hier ervaring met estrikken leggenen kan mij helpen?
Alvast bedankt! Frits
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Wanneer het glazuur al grotendeels verdwenen is kunt u het beste de estriken behandelen voor het leggen, hiervoor zijn speciale (onzichtbare) coatings voor die vuilafstotend zijn.
  Eventuele cementresten zijn met een harde borstel dan vrij goed weg te krijgen.

  Bij mijn buurman hebben we ook dit soort tegels gelegd, we hebben ze eerst gesorteerd op dikte en dan gelegd in cement, dit is geen werkje voor iemand die onervaren is op dat gebied.
  Door het sorteren kost het veel minder tijd dan ongesorteerd.
  De beton kunt u insmeren met een papje van cement of van tevoren stofvrij en vochtig maken.
   

  Fritsie

  • #3
  Jan, bedankt voor je antwoord. Ik ben wel benieuwd of je ook een voorkeur hebt voor kalkmortel boven cement en met welk middel je de coating kunt aanbrengen.
  Alvast bedankt!
   

  Johanl

  • #4
  Hallo.
  Heb net 6 m² boerenplavuizen gelegd,had een totaal dikte van 8cm.

  Heb ze in de kalkspecie gelegd, eerst de betonvloer wat ingewassen met een cementpapje, toen een schrale kalkspecie. Ongeveer 4 cm onder peil afgereid, en toen de tegels in een dunne kalkspecie gedrukt.

  Je hoort ze eigenlijk zonder voeg te leggen. Als je zo baan na baan doet, werkt het wel mooi. Ze liggen bij mij perfect.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu