Erker met schuine kanten

StievenP

  • #1
Hallo forumgenoten,

Ik ben bezig met een erker uitbouw. De vergunningen zijn binnen en de fundering is al gemetseld en vloer van de erker is al gestort.

Nu ben ik mij aan het oriënteren hoe ik de draag constructie wil maken. Ik heb krijg kunststof kozijnen en deze mogen uiteraard niet dragend zijn. Ik vraag me af hoe ik het beste de schuine hoeken van mijn erker kan bouwen zodat deze dragend zijn. Hier komt namelijk weer de dakconstructie op. Ik zit zelf te denken aan een stalen koker of iets dergelijks maar omdat de muren schuin lopen (niet haaks) kan ik de kozijnen hier niet goed tegen aan plaatsen.

Heeft iemand tips of ideeën hoe ik dit het beste kan aanpakken?

Hoor het graag.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Ronde buis als kolom.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Plaats een stalen kolom aan de binnenzijde van de kozijnen.

Dit om te voorkomen dat de kolom voor een koudebrug zorgt.
 

StievenP

  • #4
Hoe kan ik de kozijnen weer tegen een ronde buis monteren? Ik krijg van die kunstof stelkozijnen waar het kozijn weer tegen aan bevestigd wordt.

Hetzelfde geld voor de stalen kolom. Hier kan ik geen kozijn tegen aan plaatsen denk ik. Ook omdat de hoeken niet eventedig lopen ivm de schuine hoeken van de erker.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Sommige kozijnsystemen hebben speciale hoekoplossingen: 90 of 45 graden fixet, of een ronde, draaibare hoekoplossing.
 

StievenP

  • #6
Ik krijg kozijnen van Veka en die hebben dat helaas niet.

Niemand een idee? Ben denk ik toch niet de enigste die een erker met schuine hoeken maakt.

Kan trouwens zo'n stalen kolom met een soort ijzeren plaat geplaatst tussen de binnenmuur en buitenmuur bevestigd worden? Of levert dit een grote koude brug op? Om de kolom helemaal tot aan de funderingsstrook in de grond te laten lopen is geen optie meer.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Tja, bouwen is ook vooruit kijken.
Als de kopplaat dik genoeg is, kan je de kolom in de spouw plaatsen, deze moer dan wel thermisch verzinkt zijn.
Het is inmiddels wel beter om de kolom binnen te plaatsen, zie ook #3
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Zijn de kozijnen al besteld? Hoe heb je dan je maatvoering bepaald?
 

StievenP

  • #9
@Walker De kozijnen worden ingemeten wanneer de erker gereed is. Dit is zo afgesproken met de kozijnleverancier. Het leek me ook makkelijker dat de kozijnboer de kozijnen pas maakt voor de erker dan dat ik de erker pas moet maken voor de kozijnen. Vandaar deze keuze. De rest van de houten kozijnen worden overigens ook allemaal vervangen door Veka kozijen.

@Rola met binnen bedoel je binnen in de erker? Dan komen de kozijnen toch veels te veel naar binnen te staan? Dat lijkt me ook geen optie.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Nee.
Kolom niet in de holle hoek tussen de kozijnen maar aan de binnenzijde.
Kolom staat dan op het binnenblad.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Voordeel is dan dat je de kolom geheel binnen de warme schil hebt staan. Maar gelukkig heb je nog alle keuze.
 

StievenP

  • #12
Als ik de kolom aan de binnenzijde op het binnenbouwblad monteer is het voordeel inderdaad geen koude brug maar het nadeel is dat de kozijnen dan niet exact aansluiten aan de binnenzijde en ook dan zit ik nog dat een standaard vierkant of rechthoekig metalen koker niet past ivm de schuine zijden van de erker. Erker wordt niet haaks gemaakt.

Enige oplossing wat ik zie is een houten profiel maken en daar de schuine zijden aanzaag en tegen dat houten profiel weer het kunstkozijn aan bevestig. Hout isoleer natuurlijk ook beter als metaal. Maar ik wil eigenlijk geen hout gebruiken en weet niet of hout sterk genoeg is om het platte dak te dragen. (waarschijnlijk wel?)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
Begin eens met een schetsje.
Kolom kan ook rond zijn, eventueel met aangelaste strip waar je het kozijn op vast zet.
 

StievenP

  • #14
IMG_9908.JPG
 

StievenP

  • #15
Bijgaand een foto van hoe ik graag het kozijn aan de binnenkant geplaatst zou willen hebben.
IMG_9909.JPG
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #16
Google eens op "vouwhoekprofiel Renolit". Dit profiel kan een afstand van 160 mm overbruggen, met een knik in het midden. Waarschijnlijk is dit profiel in exact dezelfde kleur als je kozijn te bestellen. 1 zijde heeft geen folie, en komt overeen met de basiskleur van je kozijn.

De kozijnen bestel je aan de zijde van de erkerhoek(en) zonder flens, zodat het vouwprofiel in de zijkant van het kozijnprofiel past.

Alleen zul je nog het afdragen van het dak moeten regelen. Dat zul je met een maatwerk stalen kolom moeten regelen. Zorg in ieder geval voor isolatie in de binnenhoek van de kozijnen.
 

StievenP

  • #17
Bedankt voor alle reacties. Ik zal eens googlen op Renolit. Mocht ik nog vragen hebben dan kom ik er op terug. Ik zal hier ook plaatsen hoe het uiteindelijk geworden is. :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu