EPDM niet haakse hoek

Pdorn

  • #1
Goedemorgen!

Komend weekend ga ik zelf EPDM op mijn schuurtje plaatsen 2 van de 4 hoeken zijn haaks. Deze wil ik gaan proberen te vouwen volgens het 'frietzak' puntje principe.

Echter zijn de 2 andere hoeken geen 90 graden. Hier een foto van de scherpste hoek.



Zijn er mensen die hier al eerder mee te maken hebben gehad? Kan ik dit ook vouwen, of kan ik het beter inknippen en goed verlijmen? Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit moet ook te vouwen zijn. Maakt dacht ik niet uit of de niet haaks is.
Over het algemeen zijn ze niet zuinig als ze het dak leveren. Misschien met een stuk wat je overhoud eerst oefenen.
Zou toch eerst een paar keer zo'n hoek vouwen als oefening. Dit is simpel maar toch lastig. En die contactlijk kleeft als de hel even de folie op elkaar en je krijgt het met moeite los.
Er zijn verschillende manieren met of zonder inknippen. Zonder, de rand niet met een daktrim afwerken het wordt een enorme bult op de hoek.
 

Pdorn

  • #3
Bedankt voor de reactie en de tips!

De daktrim heb ik al liggen en wil ik er ook graag op plaatsen, dus misschien dan toch maar alles knippen? Ik heb de juiste lijmen en kit er bij, dus dan kan ik de overlap mooi verlijmen en laatste 2cm kitten dacht ik.

Als je de filmpjes ziet, zie je inderdaad flinke hobbels en bobbels. Bij het vouwen. Als je dan aankomt vanuit een vlak gedeelte dan ga je zeker zien dat de daktrim op de hoeken omhoog ligt.

En met het filmpje van het knippen lijkt het ook allemaal wat rustiger te werken. Eerst alles mooi op maat knippen, dan lijmen en rustig plakken. Denk dat de keus wel is gemaakt!!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
En er zijn er nog veeeeeel meer.
Jammer van die daktrim. Wat voor een daktrim en hoe breed is de dakopstand bij jouw.
De vraag "Wat te doen met ons dak" is een aardig voorbeeld dat je hier iets meer aandacht aan moet besteden. Let op de hoek als ik het goed zie? :D
 

Pdorn

  • #5
Daktrim vinden we zelf niet jammer, dat is een bewuste keus en vinden we erg mooi. Past goed de rest van de tuin / huis. Kun je toelichten wat hier jammer aan is?

Het gaat in dit geval om een schuurtje dat ik bouw, voor de hobby en voor de opslag. Wordt opgetrokken met Douglas Zweeds rabat. 2 van de 4 muren hebben een overstek van +- 40cm.

Voor het aanzicht en afwerking hebben we een boeiboord van 35 cm Okoume. De enige mooi en logische afwerking tussen opstand en boeiboord is een daktrim dacht ik.

De 'scherpe' hoeken van de opstand ga ik nog bij langs om wat af te schuinen, of bedoel je dat niet? De opstand is +-12cm breed, maar heeft een 'koplat' die +-16cm breed is. Deze hangt wat over aan de buitenkant, zodat al het plaatmateriaal hier onder kan aansluiten (rabat+boeiboord) Tevens ligt deze koplat onder afschot naar het dak toe, zodat er geen water blijft staan.

De daktrim is een 'standaard' daktrim. (45x60 uit m'n good?) Deze wil ik met een dubbele ril kit plaatsen en heb speciale schroeven met neopreenring gekocht om ze vast te zetten.

Dit is misschien niet hoe de dakdekker het doet, maar ik ben hobbyist en heb alle tijd, haha! Wat ik wel altijd belangrijk vind is dat het goed is, en daarmee in dit geval dus waterdicht en voor het oog netjes.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Mijn ervaring. Meestal zijn deze standaard trimmen veel te slap voor jouw manier van monteren. De ril kit is de oorzaak dat je deze niet strak op de opstand kan schroeven en zal gaan in de oplegging gaan golven. Meer schroeven in de trim. De kit droogt op of krimpt en er komt water tussen de trim en de dakbedekking. Vaak blijft er water op het horizontale deel van de opstand staan omdat de dakbedekking door het ombuigen naar beneden horizontaal iets omhoog buigt. Afschuinen van de hoek aan de binnenkant van het dak kan helpen. Een latje haalt de trim uit het water. Opstand afgeschuind naar binnen laten lopen kan ook.
Kijk nog eens naar een Enkeltrim kost meer maar dan heb je ook wat. :wink:

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu