Epdm dakdoorvoer op bitumen plat dak

Scooper

 • #1
Ik heb onlangs een overkapping gebouwd die het platte dak deelt met een bestaande naastgelegen garage. De garage heeft een bitumen dak, de overkapping epdm. Aangezien de platte daken even hoog waren kon ik het epdm 15-20cm het bitumen laten overlappen. Dit is gelijmd met contactlijm en de rand is gekit met epdm-sealant. Tot op heden is dit prima waterdicht.

Nu wil ik vanwege de aanleg van airconditioning in onze woning een dakdoorvoer gaan maken in het platte dak. Het platte dak is voorzien van bitumen. Aangezien het hier om de woning zelf gaat zou waterlekkage een groter issue zijn als bij een overkapping buitenshuis. Toch neig ik ernaar om een kant en klare epdm-dakdoorvoer aan te schaffen en deze met de contactlijm vast te lijmen op het bitumen en de naden te kitten met epdm-sealant. Gezien mijn positieve ervaringen bij de overkapping verwacht ik hier geen problemen mee te krijgen. De doorslag hiervoor zou het gemak van het aanleggen te zijn. Met name dat er niet gebrand hoeft te worden.

Ik kan me voorstellen dat dit 'not done' is, maar zien jullie risico's?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Laat eens zien welke doorvoer je wil gaan aanbrengen. Ik zelf heb wel eens een afvoer met een manchet van EPDM aangebracht. Aan die manchet zat een kleeflaag die ik met gebruik van een fohn (links) kon aanbrengen.
   

  Scooper

  • #3
  Ik zat aan zoiets te denken. De epdm zit dan in elk geval al waterdicht aan de doorvoer. Hoeft enkel nog de verbinding tussen epdm en dakleer waterdicht te worden verlijmd.

  waterproof-plakplaat.jpg


  Ik denk niet dat deze epdm-manchet een kleeflaag heeft. Kleven is natuurlijk ook prima, maar dan moet het wel goed verkleven op dakleer/bitumen.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Om bij kleven een zo optimaal mogelijke verbinding te krijgen geloof ik alleen, als bij het kleven hulp wordt gebruikt van hetelucht of een primer deze moet dan het oppervlak als het ware iets oplossen cq vloeibaar maken. Uiteraard moeten de bewuste materialen voor de lange duur elkaar verdragen.
  De lijm voor EPDM zal op de bitumen wel hechten daar zit voldoende oplosmiddel in. Bij EPDM zie je veel dat ze voor de waterdichtheid een kit gebruiken, de eigenschappen van die kit op bitumen en de lange termijn is mij niet bekend.
  In de omschrijving is niet vermeld dat er aan de onderzijde van de EPDM een laagje speciale bitumen zit of iets met hetelucht.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Is de ruimte verwarmd onder de doorvoer. Isolatie.
   

  Scooper

  • #6
  Ja, het gaat om een slaapkamer op de eerste verdieping waarbij het plafond is geïsoleerd. Er wordt niet verwarmd op de slaapkamer. Maar de warmte vanuit de woonkamer eronder merk je natuurlijk wel.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Je moet een geisoleerde uitvoering plaatsen. Bij dit type zonder ligt condens zowel aan de binnen-als buitenzijde van de buis op de loer.
   

  Scooper

  • #8
  Waar moet ik dan op zoeken?
  En volgens mij gaat het dan niet om de plakplaat, maar om de buis die door het dak gaat dubbelwandig utigevoerd moet zijn?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Klopt helemaal. Voor airco zie je wel dat ze een paar knieen naar beneden laten hangen van boven op de doorvoer. Je zou een PVC buis, die van uit de woning, in de plakplaat kunnen steken en aan de bovenzijde bij de kraag aan laten sluiten vervolgens vul je de doorvoer met PUR uit een bus en je doorvoer is geisoleerd. De knieen moet je op, over de kraag van de doorvoer zetten.
  De voorbeeld doorvoer van jou heeft een grote diameter is deze niet met een kleinere diameter te koop.
   

  Scooper

  • #10
  Bedankt voor je advies tot dusverre!

  Dan krijg je dus zoiets:
  dakdoorvoer.png


  Waarbij het oranje gedeelte in de tekening de pur is. De pur vult dan dus het gedeelte op tussen de pvc-pijp en het gemaakte gat. De pur loopt dan door tot aan het tapse punt van de plakplaat. De knieën bovenop zitten niet aan de pvc pijp van de dakdoorvoer, maar over de pijp van de plakplaat.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Sorry voor het verkrachten van je schets.
  De PVC buis strak passend in het alu. van de doorvoer en de bochten weer over de alu. heen laten vallen.
  Op de doorvoer een aangepaste pet kan ook hoor met twee knieen heb je geen scherpe randen.

  dakdoorvoer 2.jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu