Enkel-toerschroeven

Whimpey

  • #1
Vraagje. Ik heb een ruimte gehuurd waarvan men de deuren heeft dichtgeschroefd ter voorkoming van vandalisme/vernieling/brandstichting.
Op zich een strak idee dus. Alleen......die (houten)deuren zijn dichtgeschroefd door met geperste platen ervoor. Deze zijn bevestigd met...........enkel-toerschroeven. En die zouden er nu dus weer uit moeten ZONDER de deuren al te zeer te slopen. Het is namelijk de bedoeling dat die deuren wel moeten blijven hangen.

Iemand een ideetje om die enkel-toerschroeven te verwijderen zonder dus al te veel schade aan te richten?

Alvast mijn hartelijke dank.

Edit: typo
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Ik zou de verhuurder hier voor laten zorgen.
Indien dan de deur beschadigd, moet hij er en nieuwe inzetten.

Enkeltoer schroeven kun je eventueel verwijderen, door met een kleine slijptol en een heel dun slijpschijfje er een groefje in te slijpen in de kop.

Maarja de deur zal dan toch iets beschadigt worden.

Daarna kun je de schroef er met een gewone schroevendraaier uit draaien.
 

Kees61

  • #3
Ik heb ze hier ook eens uit de glaslatten moeten draaien.
Het gaat wel maar je moet hard op de schroevendraaier duwen.
 

Whimpey

  • #4
Peter schreef:
Ik zou de verhuurder hier voor laten zorgen.
Indien dan de deur beschadigd, moet hij er en nieuwe inzetten.

Enkeltoer schroeven kun je eventueel verwijderen, door met een kleine slijptol en een heel dun slijpschijfje er een groefje in te slijpen in de kop.

Maarja de deur zal dan toch iets beschadigt worden.

Daarna kun je de schroef er met een gewone schroevendraaier uit draaien.
Voor die beschadiging waar jij het over hebt ben ik niet zo bang. De schroeven zijn namelijk eerst in de spaanplaat geschroefd en vervolgens pas i die deur. Meer als een gaatje van die schroef in die deur zal het dus niet worden.
Waar het mij echter om gaat is het volgende. Ik heb van een gereedschaphandel (dus geen bouwmarkt) een tooltje meegekregen waarmee ik met de ene kant een gaatje kan boren in schroeven met een beschadigde kop, om ze vervolgens met de andere kant van dat tooltje die schroeven eruit te draaien.
Het probleem wat ik daarmee tegen kwam is dat die koppen van die schroeven niet te doorboren zijn. Eerst geprobeert met die tooltje en vervolgens met een gewoon boortje. Maar op de kop van die schroeven is nog geen krasje te zien. Ik kan er dus wel met een slijpschijfje van een dremeltje op gaan staan, maar ik vrees dat dat ook geen resultaat zal hebben. Ik denk dus dat het metaal van die schroefkop ook daar te hard voor is.
En de verhuurder het op laten knappen? Tsja...Het is een optie, alleen....ik mag die ruimte ( ter grootte van minimaal 2 ½ garagebox) voor een jaar huren voor € 50,00 per maand INCL. stroom. Na dat jaar wordt de huur welliswaar verdubbelt naar € 100,00. maar nog steeds inclusief stroom. De enige voorwaarde is/was dat ik zelf voor een afdoende sluiting van die ruimte zorg, en zelf de afvoer van de spullen regel die er nog instaan.
Daarnaast ga ik pas huur betalen op het moment dat men een huurcontract heeft opgesteld. En daar zijn ze vooralsnog met twee instanties (gemeente en woningbouwvereniging) over aan het steggelen. Dat kan dus ook nog wel een paar maanden duren, terwijl ik er dus in principe al vanaf vandaag ik kan. Kortom....Ik mag er dus wel iets voor over hebben. Alleen nu wil ik dus graag weten hoe ik het voor mij zo goedkoop mogelijk op kan lossen.
 

Whimpey

  • #5
Kees61 schreef:
Ik heb ze hier ook eens uit de glaslatten moeten draaien.
Het gaat wel maar je moet hard op de schroevendraaier duwen.
Het gaat in dit gevaal dus om een kleine 50 van die schroeven die door een plaat EN een deur zitten. Is net even iets anders dan in een glaslatje en een kozijn. Sommige zijn zelfs met die kop helemaal, als waren zij verzonken, in het hout gedraaid. Zal niet meevallen dus op jouw manier.
Niettemin bedankt voor je reactie.
 

Kees61

  • #6
Misschien lukt het met een slagschroevendraaier. Als je ze eenmaal een stukje los hebt dan gaat de rest vanzelf.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #7
Whimpey schreef:
Ik kan er dus wel met een slijpschijfje van een dremeltje op gaan staan, maar ik vrees dat dat ook geen resultaat zal hebben.
Dat lijkt me sterk.
Ik zou het toch maar eens proberen.
 

Kloek77

  • #8
Evt. proberen met een zware spijkertrekker.
daar zit een gewicht aan waardoor je de bek van het apparaat in het hout kunt rammen totdat deze om de kop van de schroef heenpakt.
vervolgens met grof geweld uittrekken.

misschien lukt het, misschien breekt alleen de schroef af.
hangt een beetje van de maat af en de sterkte van het hout.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Die schroeven zijn van RVS en daar krijg je moeilijk een gaatje in .

Ik gebruik vaak een enkeltoer schroef om ze los te draaien.
Neem dan zo'n schroef en zet die omgekeerd in een accuboormachine.
druk dan de koppen tegen elkaar en dan draai je ze er er zo weer uit.

Anders beetje gepast geweld gebruiken.
 

EdP

  • #10
Hah! Daar gaat de theorie achter de enkeltoerschroeven. Best een slimme vondst, Headhunter.

Zelf heb ik ook 's een secustrip gered van een oude deur. De eerste paar heb ik met een scherpe vlechttang en een berg geduld weten uit te draaien, maar een aantal wilde gewoon niet. Toen heb ik de slijpschijf gepakt en daar is veel minder geduld voor nodig. In een tijd van ja en nee lag alles eraf.
 

Whimpey

  • #11
Allemaal hartelijk dank voor het meedenken, maar ik kreeg vanmorgen eigenlijk de simpelste oplossing. Heb met een gatenzaag rond de schroeven geboord. Mooie gaten in de houten planken (maar dat was mijn probleem ook helemaal niet, de deuren moesten intact blijven, die platen niet), maar zo kwamen ze wel heel simpel los. Met de platen weg gewoon de rondjes rond de schroeven met een waterpomptang één of twee slagen geven en vervolgens gewoon met de hand uit te draaien. De deuren zijn dus open :D

@Headhunter....Het zal wel aan mij liggen, maar als je een enkeltoerschroef omdraait, en vervolgens linksom laat draaien krijg je toch die twee afgeronde kanten van die koppen naar elkaar toe? Wat dus eigenlijk inhoudt dat ze juist helemaal makkelijk over elkaar heenschieten? Het is wel de makkelijkste manier om ze zo vast te draaien, maar juist niet om ze los te krijgen. Mij is het op die manier dus echt niet gelukt en geloof me maar dat ik het wel geprobeerd heb. Die tip kreeg ik namelijk ook van een ijzerhandel en het werkte dus echt niet.
Niettemin toch bedankt voor het meedenken.

Nogmaals....het probleem is geen probleem meer(al was het meer een uitdaging dan een probleem :wink: ) en dus zou het topic wat mij betreft op slot mogen.

p.s. Ik heb met een dremeltje getracht een sleuf te slijpen in de koppen, en dat ging eigenlijk wel. Alleen duurde mij dat te lang, en zou me waarschijnlijk uiteindelijk ook wel enkele slijpschijfjes gekost hebben(die krengen zijn namelijk echt flinterdun), waarop ik dus tot het drastischer gatenzagen ben overgegaan. Maar voor wanneer die schroeven er uit moeten zonder die platen al te zeer te beschadigen ZOU dat een methode kunnen zijn.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #12
Mooi dat het gelukt is en bedankt voor de terugmelding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu