Energiegebruik ketel

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik stap ook even in op dit onderwerp want ik ben me er ook ook in aan het verdiepen. Ik kan me voorstellen dat je door minder start-stops minder slijtage hebt aan de ketel maar over het gasverbruik ben ik nog niet helemaal uit. Je wilt een bepaalde warmte hebben en dat kost een bepaalde hoeveelheid energie. Hoe kan je dan ineens minder energie nodig hebben om hetzelfde resultaat te halen. Komt dat doordat de ketel eerder "afremt" waardoor je niet boven je ingestelde temperatuur komt en dat stuk warmte niet hoeft te verstoken?

Maar dan nog een ander aspect. Een pomp verbruikt ook de nodige energie en volgens mij blijft de pomp toch heel wat uurtjes meer draaien als het gasvlammetje in de ketel een standje lager staat. Dus gebruik je weer meer stroom. En stroom is duurder dan gas (per energiehoeveelheid). Ik vraag me dus af of het echt zoveel goedkoper is.

Iemand anders daar een mening over?
 
Het ketelrendement stijgt als het aanvoer- en retourwater op een lagere termperatuur wordt rondgepompt.

Voor wat betreft die extra pomptijd heb je wel helemaal gelijk; maar je kan electrisch pompvermogen (40 - 60 Watt ongeveer?) niet vergelijken met ketelvermogen (22 kW).
 
Dank je voor je uitleg. Ik wist niet dat het rendement stijgt als de aanvoer al wat warmer is. Mijn boerenverstand zou zeggen dat het totaal aan warmte wat moet worden opgewekt gelijk is en daar dus een gelijke hoeveelheid energie voor nodig is.
 
Daarbij komt ook nog dat het rendement van de warmtewisselaar toeneemt waneer de belasting kleiner is. Het rendement stijgt dus wanneer er een kleinere vlam brandt in de ketel.
 
En daarbij komt dan ook nog eens dat veel modulerende ketels, ook een (mee)modulerende pomp hebben.
Die modulerende pomp gebruikt natuurlijk ook veel minder stroom als hij rustig draait, dan wanneer hij volgas staat te draaien.
 
Als de ketel op lage toren draait, gaan de rookgassen minder snel door de wisselaar. De rookgassen krijgen dan meer tijd om de warmte af te geven, dan wanneer de ketel op vollast draait.
Het nadeel van een modulerende thermostaat is , wanneer de temperatuur handmatig wordt versteld, het langer duurt voordat de kamer de ingestelde temperatuur heeft bereikt dan bij een aan/uit regeling.
Wij hebben bij oudere mensen al verschillende modulerende thermostaten vervangen door een aan/uit. :roll:
 
Bij lagere belasting is de retour kouder en condenseert er meer waterdamp uit de rookgassen. De condensatiewarmte van water dat uit de afvoer komt, maakt het verschil.
 
Topic gesplitst, kapen is niet toegestaan, het is altijd handig de forumregels te lezen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan