Eneco stadsverwarming te hoog (GJ)

Kenci

  • #1
Hallo allemaal,

allereerst de beste wensen voor de 2021.

Kleine half jaar zijn wij verhuisd nieuwe woning (150m2-hoek). Ongeveer 4 maanden zijn we begonnen met verwarmen.
We hebben 3 verdiepingen en twee vloerverwarming installaties (1 op de begande grond, 1 op de zolder voor de bovenste 2 verdiepingen).

is het normaal dat er binnen max 4 maanden 26GJ aan warmte is gebruikt? We doen er niets geks mee, max temperatuur 22 en soms (eventjes 23). Ik heb een zwaar vermoede dat de vloerverwarming installatie niet optimaal werkt, maar de installateur vindt van wel.Een voorbeeld, als ik verwarming aan zet op 23 (de start stand 20-21) duurt het meer dan 6-7 uur tot ik de temperatuur omhoog zie gaan (tot 22-22.5). Wat ik merk op de vloerverwarming installatie is dat de aanvoer heel warm wordt, deze staat open op 40-45, en de verdeler is ingested op 3. De leidingen die naar ons woonkamer gaan, worden helemaal niet warm. Ik voel geen warmte als ik ze aanraak (heel mild). Uiteindelijk bereikt de vloer zn temperatuur, maar dan is het ook al tijd on die uit te zetten want daar doet die er hele dag over voor paar graden. Wie kan mij hiermee op weg helpen? Ik weet niet zogoed waar ik moet beginnen. We hebben nieuwbouw, installateur is aangesteld door de projectontwikkelaar en installatie is van RIHO.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Schrijf de projectontwikkelaar aan of schakel Vereniging Eigen Huis in.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Stuur eens een foto van de verdeler. Vaak wordt een verkeerde verdeler geinstalleerd, waardoor het verbruik sterk kan oplopen.
 

Kenci

  • #4
@Degooijer : Dit zijn de fotos van de installatie.

@Walker , goede tip ik heb nog niet aan veh gedacht. Ik zal die maandag contacteren

image.jpg image.jpg
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Valt wel mee toch dat verbruik? Zeker als daar ook je warmwaterbereiding in zit. 26GJ komt overeen met circa 821m³ aan aardgas. Vergeet niet dat het grootste gedeelte van het energieverbruik zit in de wintermaanden en dat je dus op jaarbasis niet op 3 maal het verbruik van de afgelopen vier maanden uitkomt.

Verder is vloerverwarming een traag systeem dat het beste werkt als de temperatuur constant gehouden wordt. Even de thermostaat een paar graden omhoog zetten om de temperatuur in een half uur te verhogen is er niet bij.

Tenslotte is een temperatuur van 22 a 23 graden ook bovengemiddeld en dat zal ook een nadelig effect hebben. Ik weet niet uit hoeveel personen het gezin bestaat, maar als je bijvoorbeeld met vier of vijf man bent, dan heeft dat ook best wel invloed op het verbruik.

Het is dus maar zeer de vraag of het verbruik hoog is gezien de omstandigheden. Stadsverwarming is in ieder geval prijstechnisch nooit voordelig door de manier waarop de prijs wordt vastgesteld.
 
  • Like
Waarderingen: In gedachten

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Zo te zien is hier de juiste verdeler, geschikt voor stadsverwarming geïnstalleerd. Wanneer alles goed is afgesteld, zal daardoor geen verhoogd energieverbruik ontstaan.
22-23 graden is wel aan de hoge kant, dus dat veroorzaakt zeker een hoger energieverbruik. Uw stookgedrag aanpassen zal al behoorlijk wat energie kunnen schelen. En.....blijf zo ver mogelijk weg van die thermostaat en laat alles eens een tijdje op een constante temperatuur werken. Al dat geregel met die thermostaat en gegluur op de energiemeter roepen onnodige vragen op. Daarmee aankomen bij de VEH is m.i. onzin.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu