Elektronische doorstroomwaterverwarmers

Karine

 • #1
Telkens we in de keuken warm water nodig hebben(paar keer per dag) moeten we het water een tijdje laten lopen voor het warm is.
Nu was mijn vraag of het de moeite waard is van er een elektronische doorstroomwaterverwarmer te voorzien ?
Ik heb al wel gezien dat deze toestellen ronde de 11Kw stroom verbruiken, vandaar mijn vraag.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Verwarming Sp.

  Specialist Verwarming
  • #2
  Vandaar dat er meestal een klein boilertje onder het aanrecht gezet wordt. Als je een hot-fill uitvoering kiest (die je aansluit op de warme leiding) kun je hem ook niet leeg tappen en heb je toch direct warm water.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Niet aan zo'n doorstromer beginnen.
  Geven maar een klein straaltje lauw water.
  Boilertje is een veel betere optie.
   

  Karine

  • #4
  Waar denk jij dan aan voor zo een boilertje ? (type)
  Want dan zijn toch echte stroomverslinders veronderstel ik ?
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Het extra waterverbruik dat je hebt weegt in geen enkel opzicht op tegen het extra stroomverbruik en aanschaf van zo'n extra boiler. Ze verbruiken allemaal flink wat energie. Dus het is puur voor het comfort.
  Als het milieu je lief is kan je beter een dunnere aanvoerleiding nemen zodat het water sneller van je ketel in de keuken is. Of je ketel dichter bij de keuken plaatsen.
  En het nog koude water opvangen in een kan en daar wat anders mee doen.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Of de keuken dichter bij de ketel zetten. :wink:

  Verder helemaal met Frank eens.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  De gegevens van een bekend merk 10 liter keukenboiler vermelden een 'stilstandverlies' van ca 17 W per uur. Dat is per dag ca 0,4 kWh, per jaar ca 150 kWh.

  Dat is best wel veel, maar ik ben ervan overtuigd dat het verlies aan energie bij een lange leiding vanaf een CV-ketel veel meer is. Al laat zich dat niet zo makkelijk berekenen (en ik heb ook geen idee hoe je dat zou moeten doen). Je zou het wel kunnen meten: stand gasmeter noteren, warm water laten lopen tot het bij de kraan heet wordt, kraan sluiten en nogmaals gasmeterstand noteren.

  Bovendien is de standby stroom van menige TV al zo'n 5 Watt en daar maakt niemand zich druk over. Dan komt er nog de DVD-recorder, de lader voor de tablet, de (WLAN) router en vaak nog veel meer bij...

  Wij hebben zelf een 5 liter boiler in de keuken (geen hotfill). Dat is - wanneer je afwast mbv. een vaatwasser - geen enkel probleem. Voldoende voor handen wassen met lauw water, normale schoonmaakklusjes en afspoelen van erg vieze vaat. Alleen bij grote schoonmaakklussen is het wat krap, maar dan tappen we even een emmer warm water in de badkamer.

  Voor die tijd moetsen we telkens een flinke tijd wachten voor er warm water van boven (2 etages) kwam, nu is het er direct.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #8
  En hier staat een kokend-water-kraan (die bekende) in het aanrechtkastje. Met combi aansluiting naar de gewone kraan, zodat ook daar direct heet water is (wordt uiteraard bijgemengd met koud), totdat er vanuit de warmtepomp (ca 8 meter verderop) warm water is gearriveerd. Ik moet daar nog eens een tussenmeter aan hangen. Staat al lang op de to-do lijst...

  Een doorstroomapparaat vraagt een hoge 3-fasen aansluiting, een boilertje kan op 1 groep ivm de buffer en de hotfill.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Ik kwam een aardige berekening tegen over het verbruik van een keukenboiler.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Mooie site, heldere uitleg! :prima:
   

  Karine

  • #11
  Heel duidelijke en makkelijk uitgelegde site.
  Duidelijk dat de boiler geen voordeel heeft of je zou heel vaak op een dag warm water nodig hebben maar dat is hier zeker het geval niet.
   

  Verwarming Sp.

  Specialist Verwarming
  • #12
  Het voordeel is comfort. Dat is inderdaad geen financieel voordeel.
   

  BertPleizier

  • #13
  Ik heb gewoon een circulatiepomp op de warmwaterleiding naar m'n aanbouw. Zit ongeveer op 25 meter van de boiler. Vrijwel direct heet water.

  Tijdschakelaar er tussen, zodat alleen overdag de pomp werkt.
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  8

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu