Elektrische schok - metale rand rondom inductie kookplaat

Steven079

  • #1
Beste klussers,

Ik heb het volgende probleem, als ik de metale rand rondom mij inductie kookplaat aan raak en tegelijk het metaal van de afzuigkap aan raak bvb tijdens schoon maak werkzaamheden dan krijg ik een flinken elektrische schok. Wat kan dit zijn, de stekkers van beide apparaten zitten goed ik snap er niks van. Als ik het metaal van de beide los van elkaar aan raak is er niks aan de hand...

Ik hoor graag wat het probleem is en hoe dit te verhelpen is? Ps de keuken is net geplaatst. Grt

P.s uiteraard moet ik de keuken installateur ter platen komen, maar wil graag weten wat het kan zijn en waar ze moeten gaan zoeken....
 

Blauwbloes

  • #2
Dit betekent dat er een potentiaalverschil tussen beide zit. Bij een van de toestellen is de aardingsaansluiting slecht of zelfs onbestaande. Vermoed de inductiekookplaat omdat deze "van nature" lekken via het netfilter. Aardingsbedrading laten nazien.

Als de keukenboer de toestellen correct heeft aangesloten zit het probleem ergens in de woning.
 

Steven079

  • #3
Ja verwacht u de kookplaat , deze voeding is 2 x nagekeken. Eerste keer was hij verkeert aangesloten en toen daarna de juiste dubbele aardlek er tussen geplaatst en toen door de keukenboer goed bevonden en aangesloten.

Tevens is de afzuigkap op dezelfde groep aangesloten als de led spot met dimmer in de keuken, deze spots flikkeren regelmatig bij lage dimstand heeft dit met elkaar te maken?

Ik hoor graag van u
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Nee heeft niets met elkaar te maken.

meet de spanning tussen afzuigkap en kookplaat.
tussen afzuigkap en kraan en kookplaat en kraan.
 

Steven079

  • #5
Tussen de afzuigkap en kookplaat meet je geen spanning, maar je voelt wel een schok als je beide aan raakt. Verder zitten alle aarde draden in de meter kast goed. Ik snap er niks meer van.....
 

Blauwbloes

  • #6
Dat lijkt mij fysisch onmogelijk.

Het zou hier eventueel om statische elektriciteit kunnen gaan, kan echter enkel bij vloeren die een goede elektrische isolator vormen en elektrostatisch kan zijn, tapijt bv, wat al uitzonderlijk is een keukenomgeving.
 

Steven079

  • #7
Er ligt gewoon laminaat in de keuken. Ik vermoed toch dat het iets met aarde draad moet zijn. Misschien is er met de stekker plaatsen een aarde draad of iets vergeten? Of kan ik een aarde draad in de stoppen kast over het hoofd hebben gezien..?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Je hebt het over een schok. Als je beide delen blijft beethouden blijf je dan 'onder spanning' staan, of is het als bij statische schok, dat het weg is na de eerste aanraking?

Meten meten meten.
Je kunt van beide toestellen meten of het aardcontact van de stekker goede verbinding heeft met de metalen buitenkant.
Zo ja, dan zit het in de installatie. Dan kun je van beide, eventueel met een hulpdraad meten of het aardcontact van het stopcontact is verbonden met de aardrail in de meterkast.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ingmar89 schreef:
Als je beide delen blijft beethouden blijf je dan 'onder spanning' staan, ...
Die methode kan ook het einde betekenen. Liever maar niet zo doen!

Meten is toch beter...
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
Ja als je het zo bekijkt wel ja.
Ik bedoelde het meer als verduidelijking van wat al eerder gevoeld is...
 

Steven079

  • #11
Tocht vind ik het vreemd dat dezelfde stroom groep die de schok veroorzaak en waarop 3 verschillende lampen dan ook regelmatig flikkeren. Ik heb het idee dat het toch allemaal met elkaar te maken heeft?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Ik zou toch maar een installateur inschakelen om e.e.a. uit te zoeken, ik zou me niet veilig voelen met zo'n installatie in huis.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu