Elektrische rolluik defect

Koen88

  • #1
Hallo,

Onlangs maakte onze rolluik opeens rare geluiden bij het naar beneden laten. Hierna konden we de rolluik niet verder openen als de onderste 50cm. Intussen is er een vakman naar komen zien, die de motor herafgesteld heeft. Sindsdien gaat ze wel terug op en neer maar het krakende geluid blijft.

Ik had de indruk dat veel van de lamellen verschoven waren, waardoor de rolluik volgens mij in de geleider blokkeert en zo uiteindelijk scheef trekt. Ik heb deze zelf proberen terug wat gelijk te steken maar het krakende geluid blijft.

Kan het dat de rol zelf scheef zit? Dat er ergens iets anders gelost is? De lamellen zelf misschien ergens kapot zijn?

Is het overigens normaal dat ik de de lamellen per stuk redelijk gemakkelijk horizontaal kan bewegen? Moet dit niet verhinderd worden door die plastieken eindstukjes?

Alvast bedankt voor de reacties,

koen
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Het zou kunnen dat u een rolluik heeft waarvan de lamellen niet voorzien van sluitstukken?
 

Koen88

  • #3
Hallo,

Ik veronderstel dat dit inderdaad zonder (of niet veel) sluitstukken zal zijn.

Ik heb daarnet de rolluikkast nog eens opengehad. Bovenaan links, net voor de lamellen in de zijgeleider gaan was een plastieken stuk eruit geschoven. Sinds ik dit er terug ingeklopt heb maakt de rolluik geen kloppend geluid meer en gaat ze terug iets vloeiender.

Als ik de rolluik omhoog haal maakt de eerste 50cm echter wel nog een iets of wat krakend geluid. Ik denk dat de lamellen iets beschadigd zijn geraakt voorheen en nu niet meer mooi aansluiten op de rol. Is het noodzakelijk om de (licht) beschadigde lamellen te laten vervangen of is het verantwoord de rolluik zo te gebruiken?

De overige 1m50 lijkt redelijk normaal op te rollen.

koen
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Niet nodig om de lamellen te laten vervangen hoor.
Maak de kast open en laat de rolluik stukje bij beetje omhoog of omlaag gaan zodat je elke lamel apart even bovenaan kunt zien.
Eventueel de sluitstukjes die om de andere lamel zitten terug in de lamel duwen en daar waar nodig de beschadigde lamel wat terug in vorm duwen.
 

Koen88

  • #5
Ik heb de zijkanten van de lamellen terug wat in vorm proberen te plooien. Hierbij ben ik ook tot de vaststelling gekomen dat er een aantal sluitstukken uitgevallen waren, maar deze zitten (nu terug) wel degelijk om de andere lamel.

Het geluid is weeral iets beter maar de eerste 50cm bij het ophalen blijft wat kraken. Ik heb de indruk dat het geluid nu meer uit het midden van de rol (3meter) lijkt te komen.

De lamellen heb ik ongeveer terug gepositioneerd naar hun oorspronkelijke positie maar over de hele rol zit hier nog een halve centimeter horizontaal verschil op. Ik veronderstel niet dat dit nog problemen kan geven?

Alvast bedankt voor je reacties.

koen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu