Elektrisch rolluik verkeerd gehangen?

mousr

  • #1
Hallo, ik heb er geen verstand van, maar kwam bij mijn moeder. De buurmand had een rolluik (somfy) opgehangen en ze vroeg of ik de afstandsbedienning wilde instellen.

Nou dat werkte dus niet. Na even proberen had ik wel contact maar naar beneden was naar boven en omgekeerd. Lijkt mij vrij onlogisch dat je dat zelf anders kan instellen. Volgens mij is het de bedoeling dat je alleen de afstandsbediening verbind.
Punt 2 is dat hij nu voor de 2e keer al van zijn rol is afgesprongen bij het naar beneden doen. Er blijft een naadje dus dan hou ik de knop ingedrukt en blijft die draaien en springt die eraf.

Voor punt 1 is mijn vraag hoe dit kan. Zelf heb ik sterk vermoeden dat rolluik verkeerd of verkeerd om op is gehangen maar weet niet of dat kan.
Punt 2 dat er afspringen. Moet dat uberhaupt kunnen. Ook hier denk ik dat dit niet moet mogen kunnen en dat dit misschien dus ook met verkeerd ophangen te maken heeft.

Nogmaals ik heb er zelf geen verstand van maar het is niet logisch dat naar benden omhoog is en omgekeerdop de afstandsbediening en doordraaien dat hij eraf draait hebik nook nog nooit bij een rolluik gezien dat dit kan.
 

Timmiteh

  • #2
Druk de toetsen naar boven en naar onder tegelijk in tot de motor reactie geeft. Druk daarna de middelste (my) toets in tot de motor weer reactie geeft. Dan is je draairichting gewijzigd.

Het lijkt erop dat je eindpositie niet (goed) is ingesteld. Dan draait de motor door en trekt hij de veren uit de buis.
Wanneer de motor helemaal gestopt is op onderste punt moet je deze met pijltje boven en beneden vrijgeven en juiste eindpositie instellen.
 

mousr

  • #3
Ok super bedankt, ga ik proberen.
 

Lehciam

  • #4
Deze motor is nog niet afgesteld, vandaar dat ''op'' ''neer'' is en vice versa. Dat verklaard ook het eraf springen(?) omdat de motor geen eindafstellingen heeft.
Dat kun je als volgt doen:

Op het moment dat je er stroom op zet druk je de ''op'' en ''neer'' toets tegelijk in tot het rolluik een korte op en neer beweging maakt.
Daarna kijk je of ''op'' ook daadwerkelijk ''op'' is.
Als dat niet het geval is houd je de (middelste) ''my'' knop ingedrukt tot het rolluik weer een korte op en neer beweging maakt.
Je draairichting is dan goed.

Vervolgens zorg je dat het rolluik in de bovenste (helemaal bovenin) stand staat en druk je de ''my'' en de ''neer'' knop tegelijk in.
Het rolluik loopt dan naar beneden. Let op: Als het rolluik helemaal beneden is stop je het zelf door de ''my'' knop een keer kort in te drukken.
Hierna druk je de ''my'' en de ''op'' toets tegelijk in. Het rolluik loopt dan omhoog en stopt bovenin vanzelf.
Als het rolluik boven is gestopt houd je de ''my'' toets ingedrukt tot het rolluik weer een op en neer beweging maakt.
Als dat het geval is druk je op de achterkant van de afstandsbediening (met de punt van een pen) een klein knopje in waarna het rolluik weer een keer kort op en neer gaat.
Je afstelling is gelukt.

Als je deze handelingen precies doet zal het inregelen van je motor en afstandsbediening lukken.
Sla je een van bovenstaande stappen over of is de volgorde ervan niet goed dan gaat het inregelen nooit lukken.

Succes!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu