Elektrische deuropener bedienen met deurbel als schakelaar?

Ahlips

  • #1
Goedemiddag,

Ik ben nieuw op dit forum, maar ben op zoek naar een oplossing voor mijn probleem.
Momenteel is er een bestaande aansluiting (van de bovenburen op de 2e verdieping) waarmee de deuropener wordt aangestuurd. Hierop zitten 2 draadjes uit een telefoonkabel (groen en geel) aangesloten die de puls doorgeven. Ik vroeg me af of ik die kabel kan doorknippen en er een aftakking op kan maken zodat de 1e verdieping ook gebruik kan maken van de deuropener. Zo ja, was mijn idee om als schakelaar een deurbelknop te gebruiken zodat deze een puls doorzendt om de deur beneden te openen. Mijn vraag is daarbij of die deurbelknop gevoed moet worden met 12v stroom en wat daarbij mogelijke oplossingen zijn? Of haalt die deurbelknop de stroom ergens anders vandaan?

Alvast bedankt voor het antwoord!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Deuropeners werken, voor zover ik weet altijd op zwakstroom. Ergens in het huis moet er een trafo voor hangen.
Je kunt zonder problemen een beldrukker gebruiken. Die schakel je parallel met de bestaande knop, d.w.z. van de huidige knop twee draden naar de nieuwe leggen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Doe maar even niet.
Je hebt het over 2 draden, dan is het waarschijnlijk een Bussysteem, daar kan je niet zondermeer een drukkertje op zetten zonder de boel te mollen.

Merk en type intercom is wel eerst een vereiste om je te kunnen helpen.
 

Ahlips

  • #4
Het punt is alleen dat ik geen trafo heb. Ik had nog niet de mogelijkheid om de deur te openen... Wat kan ik als voeding voor de deurbel gebruiken dan?
 

Ahlips

  • #5
Het is geen intercom systeem, het is puur en alleen om een deur open te maken. Of het bussy is, dat zou ik na moeten gaan.. Ik ga dat vanavond checken!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Bus-systeem is wat anders.
Je boveburen hebben waarschijnlijk de voeding voor het geheel, daar kan jij dus niets mee.
 

Doede

  • #7
Meet met een multimeter de spanning tussen de groene en de gele draad. Als hier spanning op staat, kun je hier een beldrukker tussen (parallel) schakelen en is het klaar. Als er geen spanning op staat, vraag de buren om te drukken en meet dan de spanning. Koop dan een voeding met de gemeten spanning (liefst iets hoger). Deze kun je dan via de beldrukker aansluiten op de draden. Druk niet beide gelijktijdig, want dan heb je een kortsluitinkje (zekering er tussen zetten verhelpt dit).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu