Elektriciteit aangelegd. Dikke problemen!

Rammstein

  • #1
Hallo,

Ik zit al verschillende dagen met mn handen in het haar, binnenkort staat er geen pijl meer op denk ik.

Mijn probleem : Ik heb samen met een kennis elektriciteit gelegd, daar hij hiervoor naar school is geweest. Hij legt en ik voerde dus maar uit was hij zei.

Nu ligt alles en werkt alles, en ging ik de keurder laten komen. Wat ik van hem hoorde ... :shock:

Mn kennis heeft alle draden van kruisschakeling, stopcontacten, toevoeren ed in aftakdozen laten samenkomen en daar doorverbonden met lasdoppen. Het zijn er gerust een stuk of 15 die propvol zitten. De keurder zij dat alle dozen bereikbaar moesten blijven en dat hij ook niet goed begreep waarom dit zo is gedaan. Ook zei hij dat bij de tal van doppen die waren gebruikt er maar 1tje slecht geplaatst moest zijn voor later problemen te krijgen.

Ik wil uiteraard in mijn pafond geen 20 luiken maken en zeker geen problemen krijgen later, dus zei hij de enige manier is om de kabels uit de buizen te trekken en niewe te trekken die doorlopen doorheen de contactdozen zonder onderbrekingen. Dan zouden luiken niet moeten en geen problemen kunnen ontstaan door de 100-den verbinden.

Ik dacht ZUCHT! Maar als het moet moet het, in wil uiteraard geen brand. Maar tot mijn grootste ergernis blijkt nu ook dat ik er geen enkele draad uit die buizen krijg, laat staan er dan misschien ook nog nieuwe zou inkrijgen ... Het zijn immers flexibele buizen met een maximun van +- 12 meter lang. Ik dacht mij te herinneren dat er immers scherpe bochten inzaten :(

Heeft er iemand tips voor deze draden er alsnog uit te krijgen en nieuwe in te steken, of eventueel andere suggesties? Buizen verwijderen is niet echt een optie aangezien alles al is toegecementeerd en de valse plafonds al liggen


Alvast bedankt!
 

Fiesiekus

  • #2
Woont u in België?
 

Rammstein

  • #3
Ja, doet dat ertoe? :) Of ben ik moeilijk te begrijpen door het plat accentje :D

Nee ben wel van België, maar het huis bevindt zich in Nederland aan de grens.
 

Fiesiekus

  • #4
Het gaat nl. om de regels en wetgeving. U heeft er een (Nederlandse) keurder bij gehaald? Dat is in Nl. nl. niet verplicht.

Zolang de boel niet affikt, heeft u in principe geen probleem, maar veiligheid is natuurlijk ook wat waard.

Uw Nederlands is prima te begrijpen overigens, zou graag willen dat Hollanders&Tukkers zo duidelijk communiceerden..... :wink: .
 

Rammstein

  • #5
Oei, dan heb ik dus nutteloze kosten gedaan. Ok, dat is dan ook weer jammer :-)

Nu ja door dit voorval ben ik zelf ook wat op internet gaan kijken en zie ik dat wat er bij mij is gebeurd helemaal niet ideaal en zelfs niet echt veilig is. In sommige aftakdozen zijn tot 12 lasdoppen bevestigd voor de nodige verbinden van de schakelingen. Ook daar het een huis is bijna helemaal opgebouwd uit hout wil ik hierin zeer voorzichtig zijn. Ik wil dat huis nl maar 1 keer opknappen :D Beter nu alles terug veranderen dan het misschien binnen 5 jaar te laten affiken!

Heeft er iemand tips hoe ik dan dit het beste kan aanpakken? Bestaan er misschien systemen waardoor je minder nieuwe kabels of dergelijke nodig hebt ofzo?

Bedankt!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Draadloos schakelen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Dus je hebt allemaal dozen in huis die niet meer bereikbaar zijn? Lekker slim. Als er ooit nog iets veranderd moet worden (jij of nieuwe bewoner), moet je alles open slopen.

Ik woon ook in zo'n huis, en moet dus ook verlaagde plafonds open slopen om een draadje te kunnen trekken :(

Dus of het mag of niet, bedenk bij jezelf of je dit wel wilt.
En een zelf aangelegde installatie laten keuren is alleen maar slim, daar heb je geen regelgeving voor nodig toch?

grtz
Henk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu