Elektraplan Nieuwbouwhuis

Strider

  • #1
In navolging van mijn onderstaande topics over bouw van een nieuwbouwhuis, wil ik hier ook nog wat advies vragen voor mijn 'elektraplan'. Hopelijk hebben anderen hier ook nog iets aan.

Ben ik WCDs, schakelaars of handige lichtpunten vergeten?
Ik twijfel sowieso over een extra plafondlichtpunt in de woonkamer, voor het geval ik de tafel wil gaan verplaatsen. Misschien gewoon 2 meter verderop?

Daarnaast weet ik ook niet goed wat ik met de lichtschakelaars wil gaan doen, iedere extra wisselschakelaar kost € 175,-. Dat is dus best fors.
Bijv. voor de garage kom ik uit op 3x€175 voor lichtpunt R.
Voor lichtpunt D in de woonkamer kom ik uit op 2x€175

Die 2 spots in de keuken boven het eiland (kook gedeelte) zitten op €390 + €490.

Het tikt snel aan, maar ik wil achteraf ook geen spijt gaan krijgen. Wat vinden jullie hiervan?

 

huisverbouwer

  • #2
Tja, wat handig is qua stopcontacten en lichtpunten hangt vooral af van je beoogde indeling. Zorg er in ieder geval voor dat je in de keuken genoeg WCDs hebt, je verkijkt je snel op hoeveel keukenapparaten je hebt (keukenmachine, koffiezetapparaat, waterkoker, etc.).

Vroeg me alleen wel af waarom je een loze leiding van 75mm vanuit de meterkast naar buiten toe nodig hebt.
 

Ths

  • #3
Bijvoorbeeld voor een oplader voor elektrische auto, gezien de plek van de mantelbuis op de oprit. Maar kan ook zodat je je tuin later zelf kan voeden vanuit de mk. Daar vragen ze grof held voor bij een nieuwbouwwoning
 

Strider

  • #4
@huisverbouwer die heb ik laten meenemen voor een elektrische auto in de toekomst. Kost €595,-.
Achteraf een beetje spijt van, maarja.
 

Ronaldjes

  • #5
Armatuur met bewegingsmelder een optie in de garage??
Kosten baten wellicht lijkt me dat een prima oplossing.

Rekenen ze om voor schakelaar d een wisselschakeling te maken twee keer €175,- ?? Dat is toch niet waar neem ik aan. De ene schakelaar zit er al, dus daar lopen al leidingen. Enkel een andere schakelaar is daadwerkelijk meer werk ivm het instorten enz enz.

Het wordt gestuced opgeleverd neem ik aan. Anders zou ik zeker voor in de slaapkamers en keuken toch even iemand met een dozenboor en sleuvenzaag zijn werk laten gaan. Snel veel bespaard.

Als de koof boven het keukeneiland net een paar cm groter word volstaat dit wellicht voor het verplaatsen van de lichtpunten?

Zorg dat je niet te lang wacht met doortrekken van bekabeling in loze leidingen. Deze zitten nogal eens verstopt. Om dit een succes te maken: eerst een trekveer aan de signaleringsdraad maken. Daarna dmv een trekveer je (utp) bedrading er door trekken.

Je vraagt je af of de garage opbouw is... Dit zal toch wel in het bestek staan. Op dat moment kun je er ook voor kiezen om de schakelaars opbouw te maken en die in de keuken door te boren vanuit de garage.
De waterkraan bij de voordeur kun je ook tegen de garage plaatsen en vanuit de keuken aftakken.

Het is inderdaad een afweging. Het is nu allemaal veel geld. Maar als je het eenmaal hebt is het gemak en het voordeel wat je ervan hebt onbetaalbaar!
 
Laatst bewerkt:

Strider

  • #6
@Ronaldjes.

Bestaande enkelpolig schakelaar wijzigen in wisselschakelaar. (5.22) --> € 175
Iedere extra schakelaar --> € 175

Dus helaas 350 euro.

Er komt geen koof boven het keukeneiland, dus die lichtpunten kan ik niet achteraf zelf verplaatsen.

De keuken krijgt een eiland waar ook de wasbak gaat komen. En aangezien er in de vloer vloerverwarming gaat komen zie ik geen mogelijkheid om daar het water af te takken voor een waterkraan tegen de garage.

Het plafond is afgewerkt, de vloer heeft vloerverwarming, ik heb geen idee hoe ik een sleuf kan frezen voor een extra schakelaar zonder horizontaal te gaan werken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu