Elektra aansluiten in meterkast

A0513K

  • #1
Ik wil in de badkamer een elektrische design radiator ophangen. Er is al een loze leiding die ik kan gebruiken voor het trekken van elektra naar de meterkast. In de meterkast heb ik een groep waar eerder de zonnepanelen op zaten. De zonnepanelen hebben, ivm uitbreiding, een nieuwe groep gekregen. Nu wil ik de elektra voor de design radiator aansluiten op de lege groep. Is dit makkelijk zelf te doen of beter via een installateur?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Heeft je meterkast een hoofdschakelaar?

Je kunt het zelf doen, mits je weet hoe je meterkast in elkaar steekt en je deze tijdelijk spanningsloos kunt maken. Dus óók de PV-installatie uitschakelen dmv de werkschakelaar bij de omvormer.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Houd je er rekening mee dat je een aparte eindgroep in de badkamer ook hoort te verbinden met het centraal aardpunt?

IMG-20220122-WA0003_copy_956x1304.jpg

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, tenzij degene die de loze leiding heeft gelegd daar al rekening mee heeft gehouden?
 

A0513K

  • #4
Dank voor de reacties. Denk niet dat daar al rekening mee gehouden is, aangezien in de loze leiding alleen een zwarte controledraad loopt.

Betekent het dan: kabels trekken, groepenkast spanningsvrij maken, de 'blauwe' en 'bruine' draad vastmaken aan de beschikbare groep en de aarde draad aan het centrale aarde punt?

De woning is overigens van eind 2019. Dus de groepenkast is nog niet zo oud.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Het betekent:
- Bruin, blauw, groen/geel trekken van de doos naar de groepenkast.
- Bruin en blauw aansluiten op de installatieautomaat
- Groen/geel aansluiten op de aardrail in de groepenkast
- Nog een groen/gele draad trekken van de doos naar het centraal aardpunt in de badkamer (veelal een doos met blindplaat onder de wastafel)
- Deze draad aansluiten op het centraal aardpunt

De laatste 2 stappen worden wat lastig, als daar geen leiding voorzien is. Valt me tegen voor een recente woning, want volgens de normen kun je deze leiding dus niet zomaar voor elektra gebruiken. Waar het dan wel voor bedoeld is? Ik ken weinig mensen die behoefte hebben aan data of coax aansluitingen in de badkamer...
 

A0513K

  • #6
Bedankt! Met aansluiten op de automaat bedoel je de groep?

Ja bijzonder inderdaad. Vooral omdat die loze leiding bedoelt is voor eventueel gasloos wonen. Dus voorbereiding op een elektrische radiator.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Ja automaat = groep inderdaad.

Je weet wel zeker dat de loze leiding in de meterkast eindigt en niet naar de centraaldoos loopt? Wat ik vaak zie aan elektrische radiatoren in nieuwbouw badkamers is <1000W en gewoon aangesloten op de verlichtingsgroep van de badkamer.
 

A0513K

  • #8
In de meterkast is trouwens wel zo'n centraalpunt. Zie rechtsonderin de foto.

20220122_204019.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Dat is de hoofdaardrail. Daar hoef je niets mee.

Het centraal aardpunt vind je in of bij de badkamer, dat zal er ongetwijfeld wel zitten.
 

A0513K

  • #10
Ik betwijfel of die centrale punt er is. Dan had ik het ook moeten zien op de bouwtekeningen. Stel het zit er en ik trek er een kabel naartoe en maakt het vast aan het centraalpunt. Waar maak ik de andere uiteinde aan vast?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu