Electrische klep om luchtaanvoer af te sluiten.

Capriolo

 • #1
Hallo,

Eerst even de situatie uitleggen ,dat is gemakkelijker denk ik.

Ik woon in Oostenrijk en heb daar een zgn pellets kachel die kleine staafjes van geperst zaagsel verbrand en daarmee voor de verwarming in het huis zorgt.

Soms gaat het mis om de een of anderereden en dan schakeld de kachel zich uit. Met temperaturen van -20 is dat minder prettig, zeker als ik een week of wat van huis ben.

De kachel haalt zijn "verse" lucht voor de verbranding door een raampje naar buiten wat gewoon open staat. De deur naar de verbrandingsruimte is een speciale branddeur.

Nu is mijn huis gedeeltelijk geautomatiseerd en ik kan zien of er iets mis is gegaan, de temperatuur komt dan onder een bepaald minimum en ik krijg dan waarschuwing emails van temperatuur sensors en de kachel.

Het idee is dan om een electrische verwarming in te schakelen die iniedergeval deze ruimte boven nul kan houden, zodat de leidingen niet springen.

Nu zit ik met dat raampje (raam is eigenlijk al weggehaald en is nu gewoon een "gat"in de muur).

Ik ben op zoek naar iets van een buis met een flinke diameter iets van 30 cm (+/- 10 cm) met een ventiel erin die ik electrisch kan sluiten en openen , of zelfs "normally closed" is , zodat de warmte die het electrisch kacheltje wat behouden blijft en niet meteen naar buiten gaat.

bestaat er zoiets ?

bedankt,
Cor
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
(mechanische) terugslagklep?
 

Confidence

 • #4
Even google op elektrische luchtklep

 

Capriolo

 • #5
Zoiets zoek ik:-)

weet nu tenminste op welke termen ik moet zoeken... thanks

Cor
 

Bernhard

 • #6
Is er nog een ventilatiekanaal in de schoorsteen over? Zo ja dan kan je deze voor de luchttoevoer gebruiken. De toevoerlucht wordt dan een beetje opgewarmd. Je kan dan de opening in het raam kleiner maken.
Als beveiliging van een te lage temperatuur in de stookruimte kan je met thermostaat de ketel inschakelen. Mvgr Bernhard.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #7
Dat is juist het probleem Bernard, de ketel staat in storing en daarom moet dat raam dicht.
 

Bernhard

 • #8
Headhunter,
Als er nog een ventilatiekanaal in de schoorsteen beschikbaar is en dat is lang genoeg wordt de toevoerlucht opgewarmd. Dan is de luchtklep overbodig. De luchttoevoer via het kelderraam kan door sneeuw belemmert worden. mvgr Bernhard.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #9
Dat weet ik ook maar jij stelt dat als de stookruimte te koud is je de ketel kan inschakelen, TS heeft echter juist het probleem dat de cv uitvalt.
 

Bernhard

 • #10
De ruimtetemperatuur bewaken en de ketel bij een te lage temperatuur laten inschakelen. Misschien dat de vorstbeveiligingsthermostaat verbrekend is aangesloten? mvgr Bernhard
 

Capriolo

 • #11
Bernhard: Heb gisteren even gekeken en er is idd nog een kanaal vrij in de schoorsteen. Maar die is voorlopig nog dichtgemetseld. Dan moet ik eerst even vragen aan de schoorsteenveger en kachelbouwer/loodgieter. (schoorstenen worden hier om de 2 maanden geveegd ivm verzekering). Het is een pelletsketel, af en toe gaat er wel iets mis, pellets blijven hangen, er zit een bout in ofzo, de ketel "verpuft", teveel stof op de sensor voor de bevulling van de dagvoorraad... etc.. Zitten toch wel wat haken en ogen aan een pelletketel :-( Als die eenmaal is uitgeschakeld is door een storing moet er eerst iemand naar kijken waarom die uitgeschakeld is, voordat je een "hard"reset kan doen.

Maar dan wil ik er alsnog iets van een luchtklep om het "hermetisch"te kunnen afsluiten. Het raam kan er dan in iedergeval weer in en scheeld sowieso in afkoeling.

Ik ben altijd 7 dagen van huis, in het slechste geval gebeurd er iets met de kachel als ik net van huis ben, en je zal net zien , die week ga ik geen internet hebben ( of m'n modem ligt eruit). Temperatuur bewaking heb ik, en er wordt elke 30 minuten een rapport van temperatuur en vochtigheid naar me ge-emaild als ik dat wil,met alarm als het beneden een bepaalde temperatuur komt.

In het geval dat het ongemerkt aan me voorbij ga wil ik een electrische kachel erbij zetten (automatisch aan als het vriest) , die de boel boven o kan houden, omdat in die ruimte ook m'n waterleiding (12 bar) binnenkomt.

Cor
 

Bernhard

 • #12
Ik begrijp nu dat het iets anders in elkaar zit. Als de storing vaak voorkomt kan je misschien een hulpketel, kleine gasketel, plaatsen. mvgr Bernhard
 

Capriolo

 • #13
Hulpketel / kleine gasketel .. dat klinkt interessant. Kan je daar iets meer overzeggen? Mijn idee (tot nu) was om er een 750/1250-2000 watt electrisch kacheltje neer te zetten met Thermostaat. Vorige jaar is de kachel 4 keer uitgevallen. Dit jaar al een keer, was m'n eigen schuld om de sensor van de dag-voorraad niet tijdig van stof te doen.

De verwachting is dat het niet voorkomt als ik niet thuis ben , heb inmiddels een checklist die ik ga doen net voordat ik vertrek. Maar het kan voorkomen.

Hulpketel of gasketel, aan wat moet ik denken? om een gasfles in de verbrandingsruimte te zetten , dat zie ik niet echt zitten, ook de verzekering zal blij zijn omdat ik dan wat extra premie zal moeten betalen :-)

Cor
 

Bernhard

 • #14
Een gasketel van 12Kw. Deze ketel in een andere ruimte plaatsen ivm veiligheid en verzekering. Of een olieketel. De kosten moeten dan terugverdiend worden door een lekker warm gevoel en het voorkomen van bevriezen van leidingen. Mvgr Bernhard
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu