Electriciteitsleiding zoeken in de buurt van meterkast

Marcel66

  • #1
Beste klussers,

Ik wil gaten boren in het halletje waar ook de meterkast hangt. Ik heb een leidingdetector gekocht maar het apparaat geeft aan dat ik bijna nergens mag boren. Op andere plaatsen in huis lijkt de leidingdetector het wel te doen. Komt het door de aanwezigheid van de meterkast (spanning?) dat het apparaat overal leiding waarneemt?

Vriendelijke groet,

Marcel
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Het zou goed kunnen dat er inderdaad veel leidingen lopen. Waar wil je boren, wand of plafond? En wat moet er aan komen te hangen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Met leidingdetectoren bepalen waar zich elektrische leidingen bevinden is vaak heel lastig, tot tricky aan toe.

Ook afhankelijk van de kwaliteit van de leidingdetector. Je hebt ze nu eenmaal in allerlei uitvoeringen.

De meeste detectoren die elektrische leidingen detecteren, doen dat aan de hand van capacitief opgevangen 'lekstroompjes/spanningen'. Vaak is een hele muur vol van die spanningen en klopt er niet veel van. Soms ook via inductief, maar dan moet er al een stroom lopen door de te detecteren leiding.

Beter is vaak om de ledingdetector in te stellen als metaaldetector, de spanning helemaal van het systeem te halen en te proberen de leidingloop zo te vinden. Ook dat loopt vaak op niets uit, vooral indien de leidingen wat dieper in de muur zitten...

Gebruik van die dingen is toch vaak een kwestie van wat experimenteren.
 

Marcel66

  • #4
@Hessie: er moet een kapstok aan de muur. 4 schroeven maar ik kan nergens een combinatie vinden waar volgens het apparaat geboord zou mogen worden.

@Kees: Wat bedoel je precies met "spanning van het systeem halen? In de meterkast alle schakelaars omzetten?

groet,

Marcel
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Marcel66 schreef:
In de meterkast alle schakelaars omzetten
Inderdaad. Of de hoofdschakelaar (indien aanwezig) uitzetten.

Want dan kan de metaaldetector'meting' niet beïnvloed worden door de elektrische velden. Voor zover die metaaldetectorwerking daar al last van heeft.

Soms kan het ook handig zijn maar één groep aan te zetten in de hoop de leidingen die daaraan zitten nauwkeuriger te kunnen volgen. Dat gebeurt dan natuurlijk wél met de elektra-stand van de detector.

En soms helpt het als je je andere hand vlak tegen de muur aanhoudt, of juist aan aarde. Kwaad kan dat niet (zolang je geen stroomvoerende leidingen aanraakt). Nogmaals: mee experimenteren.

Ik heb zelf een aantal keer leidingen goed kunnen vinden met een relatief goedkoop apparaat en ook een aantal keer totaal niet. :?
 

Marcel66

  • #6
@Kees,

Dat ga ik morgen doen, dank voor de antwoorden alvast.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
In de buurt van een meterkast zitten doorgaans niet extra veel elektra leidingen in de wand ofzo.

De leidingen zullen waarschijnlijk in de meterkast in het zicht naar boven lopen en daar in het plafond verdwijnen?

Ik heb ook zo'n leidingzoeker die een hoop spookmeldingen geeft. Maar gelukkig zachte binnenmuren in huis, dus ik houd het maar bij voorzichtig boren en stoppen als ik een leiding denk te voelen. :P
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Is er in de bewuste wand leidingwerk te verwachten? Bv. door een wcd laag in de muur.
 

Marcel66

  • #9
@IJkenhout: ja, er zit een contactdoos. Ik heb het advies van Kees opgevolgd: spanning eraf. Het detectieapparaat gaf nu in ieder geval niet overal aan dat er niet geboord zou mogen worden. Hoe dan ook, gaten geboord en alles werkt nog :D.

Bedankt voor jullie reacties!

Groet,

Marcel
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu