Electra vervangen

H. Waza

  • #1
Ik ben geinteresseerd in het kopen van een huis uit 1930 (heb inmiddels ook een topic onder "vloeren" geplaatst). De meterkast heeft maar 3 groepen en moet worden uitgebreid / vervangen tot 5 groepen. Daarnaast ben ik bang dat alle stroomleidingen nooit zijn gemoderniseerd. Is het noodzakelijk dat deze vervangen moeten worden door nieuwe kabels? Bij het plaatsen van de keuken zal ik waarschijnlijk ook stroomkabels moeten omleggen.

1. Wat is het meest verstandig, de groepen uitbreiden met 2 nieuwe groepen zodat het totaal 5 groepen worden? Of de oude 3-groepenkast eruit en een geheel nieuwe 5-groepenkast laten plaatsen?

2. Moeten alle stroomkabels door het gehele huis worden vernieuwd? Is dat redelijk eenvoudig zelf te doen (via trekveer door de pvc buizen), of zitten de kabels in de muur gemetseld (en niet via pvc buizen) zodat dus alle muren opgehaald moeten worden? Dan wordt het toch een omvangrijke klus....
Wie kan mij hierin toelichting / advies geven?
 

Fiesiekus

  • #2
Het beste loop je met een installateur door het huis; wij kunnen het van afstand niet allemaal bekijken.

Zelf kan je veel zien aan de draadkleuren; als alles bruin, blaw en geel/groen is, is dat gemoderniseerd en kan je (in principe) die bestaande draden zo laten. Hoop alleen dat de ijzeren buizen ook vervangen zijn, kijk daar ook naar!

De groepenkast laat je vervangen door de installateur, neem 2 ALS-en en 8 groepen, laat ook de aarde doormeten.

Kabels naar de keuken kan je onder de vloer doortrekken.

Overigens, je vragen zo doorlezend, is het misschien toch een goed idee een bouwkundig rapport op te laten maken met verwachte reparatiekosten. kan ook van pas komen bij het onderhandelen over de prijs.
 

Xr8

  • #3
In een niet gemoderniseerde woning van de jaren 30 zal geen centraaldozen systeem zitten standaard. De doosjes zitten vaak tussen de vloeren, je kunt dan alle vloeren openhalen en hopen dat je alle dozen kunt vinden.

De oude kast uitbreiden zou ik niet doen, neem een geheel nieuwe kast met aardlekschakelaars en een hoofdschakelaar. Het aantal groepen is afhankelijk van wat je wilt. Overigens is 5 groepen heden ten dage niet overdreven. Zoals Fiesiekus al aangeeft met 2 ALS en 8 groepen is meer regel dan uitzondering.

Succes.
 

Mark en 3 meiden

  • #4
Wij hebben ook een jaren 30 woning
hadden 3 groepen
nu 8 onder 2 aardlek
elke ruimte die we aanpakken vervangen we ook de electra
hoop werk maar langzaam aan word alles goed
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als je de woning gaat renoveren gooi er dan gelijk een nieuwe kast in met aaardleks en een hoofdschakelaar.

5 groepen is aan de krappe kant
Ik zou eens uitgaan minimaal 8 groepen
afhangkelijk van wat je allemaal in de woning wil
voor de kosten hoeft je het nauwelijks te laten
Als je toch bezig bent kost een groep meer maar een paar tientjes aan materiaal
 

H. Waza

  • #6
Dus als ik het goed begrijp is het dus niet even een kwestie van nieuwe stroomkabels door pvc buizen trekken? Als er metalen leidingen aanwezig zijn, kan ik daar wel nieuwe draden doorheen trekken?
Ik ben overigens zelf ook tot de conclusie gekomen dat een bouwkundig rapport noodzakelijk zal zijn.
@ Mark: als jij ruimte voor ruimte de electra vervangt, heb je dan al wel vantevoren stroom richting die ruimte gelegd? Je kan toch niet telkens het hele huis overhoop halen?
 

Fiesiekus

  • #7
Punt is dat die ijzeren buizen, bij het trekken van draden, schade kunnen veroorzaken aan de VD-draden. Daarvoor moet er een ring aan de uiteinden zitten.

Als het even kan, die ijzeren buizen vervangen.
 

Mark en 3 meiden

  • #8
Alle ruimtes komen bij mij uit op de gang en de overloop
de meterkast zit in de gang recht onder de overloop
de gang en de overloop zijn ook de laatste ruimtes die aan de beurt zijn
de garage en de bijkeuken heb ik met een grondkabel onder de vloer door naar de meterkast geleid
zo kan ik dus ruimte voor ruimte vernieuwen
ik heb nu nog maar 1 groep waar de oude troep op zit
volgend jaar is alles klaar qua electra dan kan ik ook de gang en de overloop dicht maken
 

H. Waza

  • #9
Bedankt voor de reacties tot zover.
@ Xr8: waar zitten de centraaldozen volgens de huidige methode meestal? En als bij dat oude huis de leidingen door de vloeren lopen kan ik die toch gewoon daar laten liggen? (evt. wel vervangen door nieuw materiaal). Ik ben zelf vrij handig maar ben wel een leek op dit gebied, vandaar mijn vragen.
De groepenkast laat ik uiteraard wel door een vakman doen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Als er een noodzaak tot vervanging is, oude kleurcodering oid? (overleg dit even met de vakman, kunnen wij via het forum zo ook niet beoordelen) werk dan iig volgens het centraaldozen systeem. Dit is met centraaldozen in het plafon (dit zijn de lichtpunten). Lasdozen moeten allen bereikbaar blijven dus het oude normaaldozen systeem toepassen is meestal niet mogelijk. Verder zul je ervoor moeten zorgen dat in elke ruimte de minimaal vereiste aansluitpunten en groepen etc. aanwezig zijn. In feite moet je nieuwe installatie straks aan de huidige norm voldoen. Als je hier niet van op de hoogte bent verdiep je hier dan in en/of bespreek deze werkzaamheden zeker met een installateur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu