Electra vervangen in oud huis

Suvk

  • #1
Ik heb pas een huis gekocht uit 1953. De electra bestaat uit katoenen bedrading in metalen buizen. De katoenen bedrading en meterkast moeten natuurlijk vervangen worden. Nu mijn vraag: moeten de metalen buizen ook vervangen worden? Of kun je die gewoon laten zitten en daar nieuwe bedrading doorheen leiden?
 

Pepjo

  • #2
Nee, vervangen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Als je nu de kans hebt om het goed aan te pakken, ros dan al die metalen zooi eruit en stap ook af van de oude leidingloop, waarbij vaak lasdozen in de verdiepingsvloeren zaten. Werk in plaats daarvan volgens het centraaldozen systeem, waarbij centraaldozen de lichtpunten vormen. Vandaar uit lopen dan leidingen naar de schakelaars, wcd's etc. Ga dus niet het oude leiding systeem in pvc kopieeren. Zodoende blijft alles netjes bereikbaar zoals voorgeschreven.
Houd ook rekening met de voorschriften op het gebied van minimaal vereiste aansluitpunten en extra vereiste aansluitpunten in bijvoorbeeld de keuken en de badkamer. Het is voorschrift om bij renovatie van de elektra zo te werken en goed voor de meerwaarde/verkoopbaarheid van je pand.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu