Eikenhouten plafond schilderen

Johan64

  • #1
Ik heb in mijn woonkamer een eikenhouten plafond, dat ik graag wit zou willen schilderen.

Kan iemand mij raad geven hoe dit het beste te doen?

Met vriendelijke groet,
Johan
 

Marnix

  • #2
Hangt er in eerste instantie erg van af hoe het hout nu is behandeld.

Is het gelakt dan zal e.a. (licht) geschuurd moeten worden.

Voor dat je gaat schuren zal je echt eerst goed moeten ontvetten. Doe je dit niet dan schuur je het vuil, aanwezige aanslag en vet in het hout en zal je nooit een optimale hechting bereiken.

Alks alles goed is voorbereid voor de eerste laag zal je een geschikte primer (grondverf) aan moeten brengen. Het is beter om meerdere dunne afwerklagen te hebben dan één dikke laag, hou dit in je achterhoofd. Tussen de verschillende lagen steeds weer een beetje schuren met een steeds fijnere soort.

Wat betreft de verfsoort moet je weten dat verf op basis van terpentine zal gaan vergelen. Dit gebeurd alleen bij lichte soorten zoals wit. Ieder fabrikant zegt natuurlijk dat de vergeling minimaal is maar het staat er natuurlijk niet voor niets dus het gebeurd...........

Het vergelen komt eigenlijk als er geen direct zonlicht is. Klinkt raar, maar waar. Kort samengevat: Tijdens de droging en doorharding wordt de zuurstof opgenomen door het bindmiddel. Dit levert een reactieproduct op die kleurdragende groepen bevat. Contact met daglicht zorgt er voor dat deze groepen onschadelijk worden. In een donkere ruimte gebeurt dit niet en ontstaat vergeling.
Met dank aan een verffabrikant waar ik deze info van heb gekopieërd.

Dan nog je keuze voor een matte, zijde-, of hoogglans. Dit is natuurlijk persoonlijk maar hoe glanzender hoe meer eventuele oneffenheden op zullen vallen, het is daarintegen wel weer een stuk chiquer.

Goed nu je met bovenstaande in principe uit de voeten kunt, moet ik even vermelden, dat als het plafond nu eens niet in de lak staat maar in de olie je het ontvetten en schuren in drievoud moet doen om uiteindelijk toch nog goede hechting te hebben. Wellicht bestaat er een wonderverf die gewoon op een geoliede ondergrond kan, maar ik betwijfel het.

Als laatste, neem van mij aan dat het ontvetten voordat je gaat schuren je erg veel voordeel op zal leveren :idea:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu