Eikenhouten kast verven

Monique69

 • #1
Prachtige donkere eiken kast gekocht. Tweedehands. De bedoeling is om hem wit te schilderen.
Maarrrr, na veel gegoogle kwam ik erachter dat eiken kan " bloeden" en dus vervelende vlekken kan veroorzaken in de opgebrachte verf. Ik heb geen idee of er was, lak, vernis of wat dan ook op zit.
Ik heb st marc (poedervorm)gekocht om het te ontvetten.
Voornamelijk omdat ik geen zin heb om te schuren :(
Nu las ik dat dat donkere vlekken veroorzaakt.
Maar maakt dat uit als ik hem toch wil verven?
Ik wil schellak gebruiken als sealer.

Ik heb al zoveel gelezen dat ik een beetje van slag ben.
Heeft iemand een idee hoe ik dit t beste kan aanpakken?

Bvd
Monique
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • H@ns

  • #2
  Eiken bloedt niet, die info is dus onjuist. St. marc laat eiken grijzig verkleuren dus voor blanke afwerking niet gewenst, tenzij je natuurlijk een grijze tint wilt.
  Om de kast wit te schilderen hoef je alleen te ontvetten en daarna te schuren. Maar als er nu een waslaag op de kast zit zul je die eerst weg moeten halen, hiervoor zijn wel producten te vinden bij de DHZ winkels.
  Schuren ontkom je helaas niet aan maar als er nu alleen een laagje blanke lak op zit kun je volstaan met ontvetten en vervolgens licht schuren met korrel 120 tot 240. Het idee is de huidige laag wat opruwen zodat de nieuwe verflaag goed hecht
   

  Robbie's

  • #3
  Monique,

  Ik heb meerdere grenen en eiken meubelen succesvol met witte watergedragen verf voorzien. Twee weken geleden een eiken tafel (in olie) volledig wit gemaakt. Eerst heb ik dmv thinner de tafelpoten volledig ontvet en zo veel mogelijk olie verwijderd. Daarna geschuurd, grondverf, geschuurd, grondverf, geschuurd, aflakken en nog twee keer geschuurd en afgelakt. Het was veel werk maar alles zit er perfect op. Na de eerste keer grondverf te hebben gebruikt kijk ik altijd de dag erna of ik de verf er met mijn nagel niet makkelijk af kan halen. Is dat het geval heb ik de bevestiging dat ik alles goed heb ontvet en geschuurd en goede basis om verder te gaan.

  Maar het voorbereidende werk is ook afhankelijk of er inderdaad was/olie of bijvoorbeeld lak of vernis op zit. Als er vernis of harde laag op zit heb je waarschijnlijk een goede basis om na ontvetten, licht schuren je grondverf op te zette, etc. Zelfs ooit een grenen kas die in de was stond helemaal aangepast naar een lichte kleur en het kostte mij veel tijd om eerst met warm water en ammoniak en een schuurspons al die was er af te halen (emmers met bruin water). Als je niet begint met een goede basis is de kans groot dat de verf los gaat zitten, etc.

  Succes.
  Rob
   

  H@ns

  • #4
  Dat zijn hele goeie tips Rob. Vooral dat checken met je nagel of het wel goed gehecht heeft. Thumbs up
   

  Monique69

  • #5
  Hi Hans en Rob,

  Beide bedankt voor jullie reactie.
  Ik heb de kast ontvet en toch maar geschuurd :?
  Ik denk nu dat er een soort van beits op zat.
  Echt vet was hij niet.

  Kunnen jullie me misschien nog vertellen waar jullie het mee schoonmaken tussen de verfbeurten door na t schuren?
  En wat voor verf ik precies moet halen? Watergedragen verf zegt me namelijk niks.

  Gr Monique
   

  Robbie's

  • #6
  Hi Monique,

  Koop watergedragen (Acryl) verf als je WIT wilt gaan verven. Mijn eerste kast had ik met terpentine verf wit geverfd en dat gaat vergelen (dus als je bij een terpentine geverfde kast een vaas op de kast zet en de vaas na een tijdje verplaatst krijg je kleurverschillen). Kees de Schilder heeft hier ook e.e.a over geschreven op dit forum. Mijn tip is dus Acryl verf te gebruiken. Acryl verf vergeeld nauwelijks. In terpentine zit alkydhars. Een nadeel van alkydhars is dus de zogenaamde donkervergeling. Ik denk dat het bij Acryl verf ook voor kan komen (misschien dat Kees hier op kan reageren) dat er alkydhars in zit maar dat weet ik niet zeker. Ik kijk de verfblikken altijd goed na voordat ik iets koop.

  Pas op met advies bij de doe het zelf zaak. Ik heb daar eens een hele discussie gehad met medewerkers die beweerde dat juist terpentine verf niet vergeeld en watergedragen verf juist wel. Dat is dus niet correct. Je heb Acryl, watergedragen verf nodig. Kees heeft op dit forum een keer uitgelegd dat er bepaalde stoffen in terpentine verf zitten die er voor zorgen dat vergeling vooral in donkere ruimten of zijkant van bijvoorbeeld een kast waar geen licht op valt snel plaats zal vinden.

  Je kunt naar mijn idee het beste kiezen voor een zijdeglans Acryl verf van een goed merk.

  Tussen de verbeurten door (dus nadat je alles goed vetvrij hebt gemaakt en in de grondverf hebt gezet en wilt beginnen met aflakken) hoef je wat mij betreft niet nogmaals alles vetvrij te maken. Wel licht afschuren en goed stofvrij maken. Succes.

  En dan kun je iets bereiken als hieronder. Een oudbollige grenen kast met glazen deurtjes (glazen deuren er uit verwijderd) omgetoverd tot een moderne kast met rieten mandjes. :-)

  Op je gemak werken. De tijd er voor nemen dan krijg je er ook nog plezier in :-)  Rob
   

  Monique69

  • #7
  Hi Rob,

  Prachtige kast, daar mag je terecht trots op zijn :)

  Dank je nog voor je advies, ik ga mn best doen.
  Ik heb er ook al plezier in hoor maar wil hem gewoon zo mooi mogelijk maken. Net zoals de jouwe :wink:
  Ik heb nog 1 vraag; is t een idee om er wel een grondverf op therpentinebasis te gebruiken om t enig zins te sealen?

  Gr Monique
   

  Robbie's

  • #8
  Hi Monique,

  Volgens mij kan terpentine verf niet over acryl verf maar wel andersom. Het zou dus geen probleem moeten zijn. Maar ik wil dit graag bevestigd zien door 1 van de professionele schilders op dit forum

  Mvg,
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Ik weet geen reden om voor beide soorten verf geen acryl te gebruiken.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #10
  De verwerking van alkyd is makkelijker tov acryl. Hoewel de fabrikanten al flinke stappen hebben gezet.

  Echter de grote hoeveelheid oplosmiddelen en de donkervergeling zijn het grootste nadeel van alkyd. Hier in huis zijn we ook volledig over, ook al is goede acrylverf niet goedkoop.
   

  Monique69

  • #11
  Oke, dan hou ik t gewoon bij acryl.
  Thnx mannen
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu