Eiken overkapping oplegging balken

Djerikp

  • #1
Hallo,

Wij hebben een veranda van eiken hout met daarin een lichtstraat (schilddak). De veranda is in 2012 geplaatst door de vorige bewoners (aannemer onbekend). De uitstraling is modern en delen van de constructie zijn daarom 'blind' uitgevoerd, dwz. zonder (zichtbare) schroeven of bouten..

Deze zomer heb ik de de veranda schoon gemaakt en geolied. Daarbij viel mij op een aantal balken rondom de lichtstraat krom getrokken zijn. Sommige verbindingen wijken, waardoor er nog maar weinig oplegging is (zie foto). Dit doet mij vermoeden dat de verbindingen niet geschroeft/gebout zijn en dus 'koud' op/in elkaar liggen.

Voordat het mis gaat wil ik dit veranderen door de verbindingen aan elkaar te bouten. De vraag is alleen hoe krijg ik de delen bij elkaar? Er is behoorlijk wat kracht nodig om ze bij elkaar te krijgen. Heeft iemand tips?

Ik heb geprobeerd om de balken bij elkaar te trekken met een brede spanband. Dit lukt echter maar ten dele. Door de hoeveelheid spanning die op de spanband komt wordt dat wat gevaarlijk, dus ben ik op zoek naar andere manieren.

Bedankt alvast voor de suggesties!

IMG_6425_1600x1200.jpg IMG_6436_1600x1200.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Op zich is een brede spanband prima. Je kan er meerdere naast elkaar zetten. Als er spanning op staat, geef dan ook tikken op de verbinding en op de balk die moet opschuiven.

Het ligt niet voor de hand dat de verbinding koud is. Zo wordt er normaal niet gebouwd. Maar dat het zover loskomt moet ergens vandaan komen. Zijn er spatkrachten in het spel? Is de veranda in drie richtingen stabiel?
 

Djerikp

  • #3
Afgezien van de lichtstraat zijn er mijn inziens geen andere spatkrachten. De balk waar hij in ligt is wel wat gedraaid/getordeerd. Dat hebben meerdere balken in de veranda overigens.

Er zijn van de buitenkant geen schroeven, bouten of gestopte gaten zichtbaar. Er zou er nog een balkdrager in de verbinding kunnen zitten maar dan snap ik niet hoe de balken zo uit de verbinding kunnen komen.

Ik vermoed dat de werking van het eiken icm de spatkrachten van de lichtstraat dit tot gevolg heeft.

Ik ga het met meerdere spanbanden proberen, bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu